Sarea este produsul alimentar omniprezent în bucătăriile noastre. Chiar dacă în acest moment gândul îți zboară strict la recipientul cu sare, află că o mare parte din aceasta se ascunde în produsele ambalate și procesate pe care le consumi. Cel mai frecvent este vorba de pâine, cașcaval, salamuri, pește sărat, fast-food sau gustări sărate.
A fost estimat că un moldovean consumă zilnic în jur de 11 grame de sare, adică de două ori mai mult decât norma recomandată de 5 grame.
Cum să reduci sarea din mâncare?
Iată câteva sfaturi care te vor ajuta, chiar de azi, să reduci cantitatea de sare consumată:
La magazin:
- Optează pentru produsele proaspete, conservate sau congelate fără sare adăugată;
- Citește care este cantitatea de sare în produsul ambalat pe care dorești să îl pui în coș.
Reține! Pentru a fi sănătoasă, o masă INTEGRALĂ trebuie să conțină MAXIMUM 1,5 grame de sare (600 grame de sodiu).
Fii atent – dacă ai produsul în fața ta, iar cantitatea de sare este calculată pentru 100 g de produs, întreabă-te ce cantitate de produs vei mânca. În cazul în care vei mânca 200-300 grame, nu uita să dublezi sau triplezi cantitatea de sare consumată. Nu uita că la o masă, pe lângă produsul ambalat din fața ta, ai putea să adaugi și alte produse care conțin sare (de exemplu, pâine).
- După ce ai citit mai multe etichete, alege produsul cu cea mai mică cantitate de sare în compoziție.
Într-un local de alimentație publică:
- Vorbește cu chelnerul despre cantitatea de sare adăugată și roagă-l să nu ți-o adauge sau să o reducă în felul de mâncare comandat;
- Împarte masa comandată cu un prieten și consumă fast-food-ul la o ocazie mai specială.
Acasă:
- Prepară terciurile și garniturile din legume fără sare. Adaugă-o doar în carne/pește , salate sau sosuri;
- Înlocuiește sarea cu condimentele alimentare care îi vor oferi mâncării un gust deosebit.
Cu ce condimente poți înlocui sarea?
Urmărește în continuare TOP 5 condimente cu care poți înlocui sarea în mâncare:
1. Usturoiul – condiment de neînlocuit în special în sezonul rece, usturoiul îți este un aliat în mâncarea ta fără să mărească cantitatea de sodiu din compoziție. Acesta este un adaos delicios pentru legume, sosuri, produsele murate sau marinate. Pe lângă gustul deosebit, acesta întărește sistemul imun, îmbunătățește funcția cerebrală și scade tensiunea arterială.
2. Sucul de lămâie sau de portocală și coaja lor rasă – fiind o sursă de acid în mâncarea ta, citricele acționează la nivelul limbii în mod similar sării (deși excită porțiuni diferite ale limbii), oferind atât gust, cât și aromă felului de mâncare consumat. Utilizează-le în salate, în produsele marinate, legume, carne sau pește.
3. Ceapa uscată/praf – asemenea usturoiului, ceapa oferă savoare și aromă oricărei rețete. În comparație cu ceapa proaspătă, aceasta este mult mai aromată și poate fi încorporată în orice rețetă, inclusiv supe, salate, sosuri sau alte feluri de mâncare fierbinți. Pe lângă aromă, acestea oferă și un gust ușor dulciu alimentelor.
4. Paprika afumată – aroma acompaniată de culoarea roșie intensă va fi un adaos excelent în produsele din carne, leguminoase sau alte sosuri din comerț bogate în sare.
5. Oțetul balsamic – gustul dulce-acrișor al acestui aliment scoate în evidență aroma naturală a produselor, reducând totodată și nevoia de sare. Adaugă-l în salate, supe, tocane, la marinarea cărnii sau a peștelui.
Redu sarea – alege ce mănânci!
Șefa secției Sănătatea nutrițională și a copiilor, trainer, nutriționistă, doctorandă în anul III la Agenția Națională pentru Sănătate Publică
site: www.prosanatate.md
e-mail: maria-victoria.racu@ansp.gov.md
tel: 022574586, 079391280