Sfaturi sănătoase. Năutul – un produs universal bun pentru sănătate

Tradiţional, năutul (i se mai spune mazărea berbecilor) provine din Asia şi se consumă de mai bine de 7,5 milenii, fiind cunoscute mai multe specii ale acestei leguminoase.

Năutul este bogat în proteine (24%), lipide, glucide, substanţe azotate şi amidon şi este o sursă bogată în fibre, vitamine B6 şi B9, vitamina A, acid folic, mangan, proteine, fier, fosfor, potasiu, clor, sodiu, siliciu, calciu, magneziu, cupru şi zinc.

Din păstăile tinere se prepară diferite supe, iar din seminţe (au gust de nuci şi sunt crocante) – diverse produse culinare, inclusiv cafea (în combinaţie cu cicoarea sau fără).

Ca şi soia, poate fi folosit în locul cărnii la prepararea chiftelelor, sarmalelor, pilafurilor etc. Făina de năut în Italia se foloseşte pentru produse de panificaţie, precum panelli, la Marsilia – panisse, în India – besan puda, iar în Iran şi Afganistan din făină de năut se produc biscuiţi.

Antioxidanţii (molibden şi triptofan), mai ales din învelişul exterior al boabelor de năut, contribuie la reducerea nivelului de colesterol negativ (LDL) din sânge şi al trigliceridelor, prevenind astfel afecţiunile cardiovasculare, fapt confirmat printr-un studiu realizat timp de 20 de ani în SUA. Graţie fitonutrimentelor şi proprietăţilor antioxidante, năutul este benefic şi persoanelor ce suferă de diabet, deoarece împiedică sporirea concentraţiei de zahar în sânge, şi celor cu hipoglicemie.

Fibrele şi proteinele din năut reglează digestia, pot fi utile în curele de slăbire.

Valoarea energetică a unei căni de năut se estimează la 250 de calorii, însă această cantitate asigură 50% din necesarul zilnic de fibre şi 30% din necesarul de proteine. Fibrele insolubile din năut se umflă în prezenţa apei, iar nefiind absorbite în intestine le curăţă, de aceea sunt binevenite în constipaţie şi ajută la diminuarea riscului de cancer de colon.   

Năutul este indicat în oligurie (insuficienţă a secreţiei urinare), infecţii ale căilor urinare şi litiază urinară, este recomandat în astenia fizică şi psihică şi în convalescenţă, sub formă de infuzie, decoct, datorită faptului că este un aliment nutritiv şi diuretic. Datorită conţinutului de triptofan şi vitamina B6, care este importantă pentru producţia de serotonină, poate fi util celor cu tulburări de somn.

Prin conţinutul esenţial de acid folic, năutul este un produs ideal şi femeilor gravide. Fierul din năut dă energie, magneziul contribuie la mărirea cantităţii de enzime, care produc antioxidanţi şi astfel frânează procesele de îmbătrânire.

Această leguminoasă este binevenită la răceală, faringite şi nevralgii, apa de năut fiind utilizată sub formă de gargară sau cataplasme.

Răceala poate fi combătută cu apă de năut, care conferă o stare de vitalitate. Calităţile apei de năut sunt apreciate şi pentru revigorarea masculină (măresc potenţa).  

Atenţie! Persoanele care suferă de gută sau afecţiuni renale, înainte de a consuma năutul, trebuie să consulte medicul. Fiind bogat în purine, el ar putea prejudicia persoanele care suferă de aceste boli.

Ion Nistor,

medic igienist,

Direcția Promovarea Sănătății, ANSP