Recomandăm reducerea cantității de zahăr consumată în perioada sărbătorilor de iarnă

Specialiștii în sănătate publică recomandă populației reducerea consumului de zahăr în perioada sărbătorilor de iarnă, în special prin consumul băuturilor îndulcite și a dulciurilor din cadouri. Recomandarea vine pentru a preveni anumite efecte negative pentru sănătate și în contextul datelor din ultimul Raport STEPS – Prevalența factorilor de risc pentru bolile netransmisibile în Republica Moldova, 2021, lansat la 15 decembrie 2022.

Potrivit acestuia, mai mult de șase din zece adulți (63,9%) din țara noastră sunt supraponderali, iar un sfert din populație (22,7%) – obezi. Totodată, valorile medii ale circumferinței abdominale, 87,3 cm pentru femei și 93,6 cm pentru bărbați, indică la un pericol sporit de apariție a complicațiilor metabolice, precum hipertensiunea arterială și bolile cardiovasculare, infarctul miocardic sau diabetul zaharat.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) un consum sporit a zaharurilor simple libere este asociat cu o creștere a greutății corporale și apariția bolilor netransmisibile, inclusiv a cariilor dentare.

Zaharurile simple libere reprezintă monozaharidele și dizaharidele adăugate la alimente și băuturi de către producător, persoana care gătește sau consumator, dar și zaharurile prezente în mod natural în miere, siropuri, sucuri de fructe și sucuri concentrate de fructe.

În mod special OMS își manifestă îngrijorarea față de consumul de către populație a băuturilor îndulcite, aportul cărora mărește considerabil numărul de calorii ingerate zilnic și poate reduce alegerea produselor bogate în nutrimente, precum fructele, legumele, cerealele integrale sau proteinele de calitate.

Conform studiului de consum al zahărului efectuat de Organizația pentru cooperare și dezvoltarea economică (OECD) și a datelor Ucrainei, extrapolate pentru Republica Moldova, un moldovean, adult sau copil, consumă de 5 ori mai mult zahăr decât are nevoie organismul său, adică 125 grame pe zi sau 45,7 kg pe an. Totodată, potrivit datelor din Raportul STEPS 2021, la nivelul întregii populații 5,3% persoane consumă băuturi îndulcite o dată sau de mai multe ori pe zi, 13,5% de 4-6 ori/săptămână, iar 29,3% de 1-3 ori/săptămână.

Conform OMS, riscul patologiilor asociate consumului excesiv de zahăr, inclusiv cariile dentare, este mul mai redus în cazul unui consum mai mic de 10 kg de zahăr/persoană/an sau aproximativ 5% din caloriile consumate zilnic.

Astfel, OMS punctează necesitatea reducerii consumului zaharurilor simple libere pe parcursul întregii vieți la maximum 10% din necesarul energetic zilnic sau 50 g/zi. Totodată, autoritatea menționează că o cantitate inofensivă a zahărului consumat atât pentru adulți, cât și pentru copii în fiecare zi ar fi de 5% din necesarul energetic zilnic sau 25 grame, echivalentul a 5 lingurițe de zahăr/zi.

În contextul ultimelor date populaționale și a sărbătorilor de iarnă asociate frecvent cu un abuz alimentar și supraconsum a dulciurilor și a băuturilor dulci, venim cu următoarele recomandări:

  1. Înlocuiți, atât la masa de sărbătoare, cât și la mesele obișnuite, băuturile îndulcite – sucurile, compoturile sau băuturile carbogazoase dulci cu apa plată, inclusiv cea cu adaos de fructe proaspete, ceaiuri sau compoturi neîndulcite;
  2. Evitați să oferiți cadouri alcătuite în exclusivitate din dulciuri. Înlocuiți cel puțin jumătate din conținutul cadourilor cu fructe proaspete și uscate, nuci sau deserturi fără zahăr adăugat;
  3. Citiți etichetele produselor alimentare și fiți atenți în special la mențiunea „glucide dintre care zaharuri” – aceasta indică la cantitatea de zahăr care se regăsește în compoziție. Evitați să puneți în coș produsele, pe eticheta cărora zahărul se regăsește pe primele trei poziții;
  4. Limitați cantitatea de dulciuri consumată zilnic, astfel încât în sumă să primiți 5 lingurițe de zahăr/zi. Mâncați aceste produse în prima parte a zilei, după un dejun bogat în proteine și faceți o plimbare sau alt tip de activitate fizică după aceasta;
  5. Optați pentru deserturile preparate acasă și reduceți în jumătate cantitatea de zahăr adăugată.

Redu zahărul – alege ce mănânci!

Mai multe informații despre dauna consumului în exces de zahăr pentru sănătate, puteți găsi pe https://prosanatate.md/redu-zaharul-alege-ce-mananci/