Produsele din tutun fără fum – ce este important să cunoști despre ele

„Tutunul – flagelul lumii moderne”

Consumul oricărui produs ce conține tutun este un factor de risc major ce condiționează peste 30% din decesele prin cancer, 90% din decesele prin cancer pulmonar, 25% din decesele prin boli coronariene, 85% din decesele prin boli pulmonare cronice obstructive și 25% din decesele prin boli cerebrovasculare, fiind cauza fiecărui al zecelea deces în rândul adulţilor şi reducând viaţa fumătorului în medie cu 10-15 ani.

Produsele „încălzite fără ardere” sau produsele din tutun „fără fum” sunt dispozitive electronice care, spre deosebire de țigările electronice, conțin tutun. Tutunul este încălzit la o temperatură ridicată, fără ca acesta să se aprindă, generând „fumul” pe care utilizatorul îl inspiră.

Aceste produse conțin nicotină, aditivi și adesea sunt aromate. În prezent, nu există dovezi care să ateste că aceste produse sunt mai puțin nocive decât țigările tradiționale. De fapt, peste 20 de substanțe chimice nocive s-au găsit în produsele încălzite fără ardere, în cantități mai mari decât în fumul tradițional de țigară, iar  expunerea la substanțe chimice nocive este, de asemenea, mai mare în comparație cu țigările electronice. Există unele dovezi că produsele încălzite fără ardere conțin produse chimice noi, care nu sunt prezente în țigările tradiționale și care ar putea fi toxice și nocive.

Ce sunt produsele din tutun încălzit-( HTP)?

Există patru tipuri de HTP, în funcție de modul în care este încălzit tutunul pentru a furniza nicotină prin muștiuc.  

Primul este un dispozitiv asemănător unei țigări, cu o sursă de căldură încorporată, care poate fi folosită pentru a aerosoliza nicotina. Căldura este furnizată de o sursă de căldură presată cu vârf de carbon situată la capătul produsului, care trebuie să se aprindă ca o țigară convențională cu un chibrit standard sau cu o brichetă. Odată aprinsă, căldura este transferată de la vârful de carbon către tutunul cu care nu este în contact. Temperatura rezultată de aproximativ 350 °C generează o emisie cu nicotină care este inhalată prin muștiuc. În acest porces nu se folosește niciun sistem electric. După utilizare, produsul trebuie stins și aruncat:

Al doilea tip folosește o sursă de căldură externă pentru a aerosoliza nicotina din țigările special concepute. Acesta este designul de bază al IQOS și Glo. Tutunul folosit  în HTP-ul nu este aparent o umplutură tipică tăiată de tutun, dar o rețea de tutun turnat (un tip de tutun reconstituit) care include 5-30% din greutate cu compuși care formează emisii, cum ar fi polioli, esteri de glicol, acizi grași. În IQOS, tutunul este încălzit de o lamă din dispozitivul de încălzit introdusă la capătul batonului de căldură (sau al elementului care conține tutun), astfel încât căldură să se disperseze prin dopul de tutun pe un puf. Emisia trece apoi printr-un tub gol de acetat și un filtru de film polimeric pe drumul către gură,  atingând temperatura de funcționare de 240°C în 30-40 de secunde:

Al treilea tip folosește o cameră etanșă încălzită ca un microcuptor. O baterie furnizează puterea de încălzire a camerei care transferă căldura prin contact fizic cu orice material pe care utilizatorul îl plasează în interior. Utilizatorul trebuie să umple microcuptorul cu frunza de tutun pentru a aerosoliza nicotina. Emisia este apoi inhalată de utilizator prin muștiuc. Așa funcționează vaporizatoarele cu plante uscate sau cu frunze:

Un al patrulea tip folosește o tehnologie similară EN&NNDS pentru a obține elemente de aromă din cantități mici de tutun. Produsul iFuse al BAT pare a fi un produs hibrid ENDS – produs din tutun în care emisia este trecută peste tutun pentru încălzire și aromă și este apoi inhalată de către utilizator:

Statistici privind consumul de tutun încălzit

  1. Utilizarea raportată a produselor din tutun încălzit a crescut în 2018, atunci când 2,4% dintre adulți, inclusiv 6,7% dintre persoanele care fumau țigări obișnuite, au raportat la CDC că au folosit vreodată un produs din tutun încălzit.       
  2. În 2020, 1,4% dintre elevii de gimnaziu și liceu din SUA (aproximativ 370.000 de tineri), au raportat că au folosit produse din tutun încălzit în ultimele 30 de zile.
  3. Situația se agravează și în Republica Moldova – începând cu anul 2018 au apărut și se consumă produse noi pentru fumat din tutun încălzit (cu încălzire electrică) și produse conexe, cum sunt țigaretele electronice cu și fără conținut de nicotină cu efectul negativ al acestora asupra sănătății publice.
  4. Consumul de tutun este un factor de risc predominant în dezvoltarea bolilor netransmisibile (BNT) și are un rol esențial în apariția deceselor evitabile. Se estimează că în Moldova, din cele 39000-40500 decese de boli netransmisibile înregistrate în a. 2017-2021, peste 5000-5600 (cca. 13-14%) au fost  cauzate de consumul de tutun, inclusiv peste 60% persoane fiind de vârstă activă, consumul tutunului fiind principala cauză a mortalității în rândul bărbaților, de 2 ori mai mare comparativ cu cea a femeilor.
  5. Conform datelor Studiului Global privind Fumatul la Adolescenți (GYTS), efectuat în Republica Moldova în a. 2019 cu finalizare în 2020, prevalența consumului de tutun la elevii de vârsta 13-15 ani este în creștere și constituie 16,3%, inclusiv a produselor din tutun care nu arde cu încălzire electrică IQOS 3,9%. Totodată, 12,7% din elevii participanți în Studiu au declarat că consumă țigareteelectronice. Mai mult de 4 din 10 elevi (43,2%) sunt în preajma altor persoane care fumează în locuri din afara casei lor (în spații și locuri publice), iar peste un sfert (28,3%) din elevi sunt expuși la fumul de tutun la domiciliu.

Substanțele emanate de produsele din tutun încălzit și riscurile potențiale pentru sănătate

· Compușii din grupul carbonil determină o serie de efecte distructive asupra sănătății, mulți dintre aceștia, cum ar fi formaldehida și acetaldehida, sunt cancerigeni dovediți și determină o vulnerabilitate mai sporită a plămânilor la infecții. Alți compuși din acest grup, cum este acroleina, favorizează formarea de plăci vasculare și trombi, majorând riscul de afecțiuni cardiace și de ictus. Acțiunea acroleinei scade capacitatea plămânilor de a rezista la atacul infecțiilor.

· Compușii organici volatili – benzolul, toluolul și izoprenul, sunt toxici la inhalare, mulți dintre aceștia produc neoplasme maligne, au efecte degradante asupra sistemului respirator, cardiovascular și deteriorează funcția reproductivă.

· Impactul nitrozaminelor specifice tutunului este relaționat cu apariția cancerului de plămân, nazal, esofagian, pancreatic și a celui de col uterin. Oxidul de carbon din fumul tabagic reduce aportul de oxigen spre inimă și alte țesuturi, ceea ce în timp poate crește riscul de formare a trombilor, boli cardiace și ictus. Prin aceleași efecte cardiovasculare este atacată dezvoltarea normală a fătului și evoluția normală a sarcinii.

· Nicotina este o substanță chimică capabilă să producă o dependență puternică, iar contactul cronic cu aceasta sporește riscul afecțiunilor cardio-vasculare. În timpul sarcinii nicotina este dăunătoare atât pentru sănătatea mamei, cât și a fătului, ceea ce poate determina apariția nașterilor premature și a morții fetale. Efectele distructive ale nicotinei asupra dezvoltării fetale și contactul cu aceasta la vârsta pubertară au o rezonanță îndelungată pentru dezvoltarea cerebrală.

Constatări importante

Numărul de substanțe toxice măsurate și raportate până acum, de exemplu de PMI,  către Administrația pentru Alimente și Medicamente (FDA) din Statele Unite ale Americii a consituit 40 din cele 93 de HPHC în emisiile IQOS. Nivelurile celor 53 de HPHC lipsesc, dintre care se presupune că 50 sunt cancerigene și sunt necunoscute pentru populație.

HPHC sunt substanțe chimice sau compuși chimici din produsele din tutun sau fumul de tutun care provoacă sau ar putea provoca daune atât fumătorilor, cât și nefumătorilor.

Se pare că IQOS reduce expunerea la unele substanțe toxice, dar crește expunerea la alte substanțe. Un număr dintre aceste substanțe aparțin unor clase chimice despre care se știe că au o toxicitate semnificativă, dar, în general, există informații limitate cu privire la toxicitatea acestora.      

Publicitatea lansată de compania Philip Morris pentru produsul iQOS anunță că acesta este un produs de tutun care nu arde, deși există probe pentru efectul de piroliză (etapa critică de ardere) în timpul consumului. Indiferent de terminologia tehnică invocată pentru descrierea procesului de utilizare al iQOS, este clar că vaporii iQOS conțin nicotină, sunt cancerigene și  conțin alte substanțe chimice dăunătoare.

În scopul reducerii consumului de tutun și al produselor conexe și potrivit angajamentelor Republicii Moldova ca țară parte la Convenția Cadru al Organizației Mondiale a Sănătății, dar și în contextul executării angajamentelor asumate prin Acordul de Asociere dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană au fost adoptate:

  • Legea privind controlul tutunului nr. 278/2007;
  • Hotărârea Guvernului nr. 1065/2016 pentru aprobarea regulamentelor sanitare privind produsele din tutun şi produsele conexe;
  • Hotărârea Guvernului nr. 613/2017 pentru aprobarea Regulamentului sanitar privind avertismentele de sănătate și de etichetare a produselor din tutun, a tutunului destinat rulării în țigarete şi a produselor conexe.

Având în vedere că o serie de organizații de sănătate publică, inclusiv OMS, au considerat că niciun nivel de expunere secundară nu este sigur sau acceptabil, aceste constatări sunt în mod clar îngrijorătoare și merită studii suplimentare.