Recomandări pentru o alimentație echilibrată și inofensivă în perioada sărbătorilor de iarnă

Sărbătorile de iarnă în țara noastră încep, în mod tradițional, pe data de 25 decembrie și se încheie pe 14 ianuarie, perioadă în care riscul alimentației hipercalorice, cu un exces de sare, zahăr și grăsimi este deosebit de mare. Aceste obiceiuri tranzitorii pot genera un surplus de kilograme, care expune populația unui risc mai mare pentru bolile netransmisibile, precum diabetul zaharat, hipertensiunea arterială și alte boli cardiovasculare. Totodată, din cauza volumului mare de alimente preparate în această perioadă și a nerespectării termenilor și a condițiilor de păstrare a preparatelor, pot apare frecvent cazuri de intoxicație alimentară.

Conform datelor din ultimul Raport STEPS 2021 – Prevalența factorilor de risc pentru bolile netransmisibile în Republica Moldova, 2021, fiecare al zecelea adult (9,9%) are glicemia măsurată pe nemâncate mărită sau o stare de prediabet, iar mai mult de un sfert din populație (27,7%) – un nivel crescut al colesterolului total. În același timp, consumul de fructe și legume în rândul adulților este, în general, unul scăzut – 63,4% din populație a consumat mai puțin de cinci porții de fructe și de legume pe zi, nerespectând recomandările Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) și prezentând un risc mai mare pentru apariția bolilor netransmisibile.

Pentru a reduce riscurile alimentare în perioada sărbătorilor de iarnă, vă recomandăm următoarele soluții:

1. Respectați principiile siguranței alimentelor în timpul preparării, păstrării și a servirii produselor alimentare.

În perioada sărbătorilor de iarnă, în special în cazul în care pregătiți masa pentru un număr mare de persoane, este important să respectați cele 5 reguli de aur ale OMS pentru alimente mai sigure:

  • Păstrați curățenia prin spălarea mânilor, a suprafețelor și a ustensilelor pentru gătit înainte de prepararea alimentelor;
  • Izolați produsele crude de cele preparate prin utilizarea ustensilelor separate pentru gătire și prin păstrarea acestora în recipiente cu capac în frigider;
  • Preparați la temperatura potrivită carnea, peștele și ouăle. Reîncălziți corespunzător produsele rămase de a doua zi;
  • Depozitați alimentele la temperatura corespunzătoare. Nu păstrați alimentele preparate la temperatura camerei mai mult de două ore, în special produsele cu maioneză, ouă, peștele sau carnea.

Atenție! Salatele cu adaos de maioneză, produsele din carne și pește neprelucrate termic, dar și conservele se păstrează la frigider nu mai mult de 24 de ore.

2. Urmați principiul farfuriei sănătoase și limitați porțiile de alimente consumate.

Masa festivă nu este un motiv să renunțăm la principiile alimentației echilibrate și să includem în meniu în mare parte produse hipercalorice. Astfel, vă recomandam să puneți accent în mare parte pe legume și verdețuri, salate asezonate cu ulei (nu cu maioneză) care să constituie 50% din farfurie. Cealaltă jumătate de farfurie va fi alcătuită (25%) din o sursă de proteină – carne sau pește, iar celelalte 25% rămase – din cereale, paste integrale sau cartofi.

Fiți atenți și la porțiile consumate – serviți masa în farfurii mici, cu diametrul maxim de 25 cm. Acest pas vă va ajuta să nu consumați porții prea mari de alimente.

3. Reduceți cantitatea de sare, zahăr și grăsimi saturate. Evitați consumul grăsimilor TRANS.

Consumate în exces, aceste ingrediente, regăsite frecvent în produsele alimentare de pe masa de sărbătoare, pot fi cauza apariției kilogramelor în plus, a indigestiilor, constipațiilor sau a bolilor digestive, precum pancreatita, colecistita sau gastrita.

Pentru a le evita, vă recomandăm să urmați câteva reguli simple:

  • În măsura posibilităților, includeți în meniul de sărbătoare produse proaspăt-preparate în condiții de casă și limitați la maxim produsele procesate și ambalate de la raft;
  • Citiți etichetele produselor alimentare și evitați produsele care conțin mai mult de 15 g de zaharuri/100 g de produs, peste 1,5 g de sare/100 g de produs și mai mult de 5 g de grăsimi saturate/100 g de produs;
  • Evitați să puneți pe masa de sărbătoare napolitane, chifle și plăcinte preparate din aluat congelat, deoarece în ele se regăsește cea mai mare cantitate de grăsimi TRANS;
  • Puneți pe masa festivă apă plată în locul sucurilor sau a băuturilor carbogazoase și înlocuiți sarea din bucate cu condimente aromate.

Vă dorim sărbători frumoase și echilibrate alimentar alături de cei dragi!