Fie că navighezi pe internet sau discuți cu cineva apropiat, s-ar putea să afli mai multe lucruri interesante despre nutriție, multe dintre care nu sunt tocmai adevărate, se dovedesc a fi învechite sau nu sunt suficient argumentate. În acest caz, cea mai bună soluție este să fii atent la ultimele studiile medicale din domeniu. Îți prezint în continuare un TOP de mituri pe care le aud și le observ cel mai frecvent în practica mea. Așadar, să începem:
Mit #1 Dacă vrei să slăbești, trebuie doar să numeri caloriile
Imaginează-ți că mereu, în orice circumstanțe, la orice masă trebuie să stai cu telefonul în mână și să calculezi cât exact ai mâncat, câte calorii mai ai în rezervă și ce să faci pentru a menține procesul de slăbit. Va dura mult? Nu prea cred.
De fapt, ceea ce ne zic ultimele studii medicale este că și calitatea produselor contează la fel de mult. Doar imaginează-ți: în același număr de calorii poți consuma fie o jumătate de hamburger, fie un kilogram de ardei. Care opțiune te va lăsa cu mai multe fibre, vitamine și îți va oferi sațietate? Cred că răspunsul este evident.
Așadar, fii atent nu doar la calorii, dar și la produsele pe care le introduci în meniul tău. Asigurându-ți un echilibru și un șir de principii sănătoase vei uita de calculatorul de calorii și îți vei asigura cu ușurință greutatea pe care ți-o dorești.
Mit #2 Produsele cu multă grăsime sunt nesănătoase
Deși acest mit a fost combătut de nenumărate ori, multe persoane încă se tem de produsele bogate în grăsimi. Cu toate acestea, este foarte important să reținem că grăsimile sunt esențiale pentru o bună funcționare a organismului. În plus, mai multe studii au asociat o dietă săracă în grăsimi cu sindromul metabolic și o probabilitate mai mare a rezistenței la insulină, a unui nivel mai înalt al trigliceridelor în sânge și, respectiv, o probabilitate mult mai mare a bolilor de inimă.
În plus, dietele bogate în grăsimi s-au dovedit a fi la fel de eficiente în procesul de slăbit ca și cele sărace în grăsimi. Cu toate acestea, nu este cazul să te avânți în extreme: atât lipsa, cât și excesul de grăsimi dăunează sănătății.
Mit #3 Pentru reglarea greutății este necesar să mănânci mese mici și frecvente pe parcursul zilei
Consumarea meselor mici și frecvente pe parcursul zilei este o metodă utilizată de multe persoane pentru a accelera metabolismul și a scădea din greutate. Cu toate acestea, pentru a regla masa corpului, frecvența meselor nu are nicio importanță. Mai mult de atât, unii pot consuma 4-5 mese consistente, ceea ce poate compromite procesul de slăbit sau de menținere a greutății corpului.
Mesele frecvente pot fi indicate, totuși, în unele afecțiuni, precum diabetul zaharat, boala coronariană și sindromul intestinului iritabil. La fel, aceasta poate fi și o strategie utilă pentru femeile însărcinate sau cele care alăptează.
Mit #4 Îndulcitorii cu zero calorii sunt mai sănătoși decât zahărul
Nu voi susține că zahărul este folositor. Voi menționa doar că este bine să ne încadrăm în limita de 25 g pe zi (5 lingurițe) pentru a ne menține o bună stare a sănătății.
Pentru că astăzi toată lumea se teme de zahăr, mulți încearcă să îl înlocuiască cu îndulcitorii artificiali care au zero calorii. Cu toate acestea, îndulcitorii artificiali au un șir de riscuri pentru organismul uman. De exemplu, studiile medicale recente au asociat aportul de îndulcitori cu afectarea microflorei intestinale, ceea ce ar putea acționa negativ asupra reglării zahărului din sânge.
Plus la acestea, îndulcitorii artificiali sunt mult mai dulci decât zahărul, ceea ce ne determină să ne deprindem cu produsele foarte dulci, iar ulterior fructele vor fi insuficient de dulci la gust. Astfel, în special în cazul copiilor, va fi dificil să consumăm fructe din nou.
Cercetările în acest domeniu sunt în proces de realizare, astfel, sunt necesare mai multe studii pentru a confirma sau infirma aceste rezultate.
Mit #5 Cartofii sunt nesănătoși
Foarte frecvent cartofii sunt evitați de către cei care doresc să slăbească. Deși un consum exagerat de cartofi, la fel ca și de alte produse, poate provoca un surplus de kilograme, consumul moderat poate fi benefic pentru sănătate.
Cartofii sunt extrem de nutritivi, situându-se în topul clasamentului sațietății, fiind totodată bogați și în Kaliu, vitamina C și fibre alimentare. Cu toate acestea, pentru a-ți menține greutatea corpului, savurează-i fierți sau copți, nu prăjiți.
Mit #6 Pentru a slăbi rapid și eficient este necesar să consumi foarte puține calorii
Dieta super-ultra-hipocalorică și-a demonstrat în nenumărate rânduri ineficiența în procesul de slăbit. Deși un ușor deficit de calorii poate determina pierderea în greutate, atunci când acesta este prea mare, sănătatea noastră are de suferit.
Dacă te aventurezi să mănânci prea puțin o perioadă îndelungată de timp, organismul tău va intra în regimul de conservare al energiei, metabolismul va încetini, senzația de foame va fi permanentă, iar hormonii sațietății vor cunoaște un dezechilibru considerabil. Însă, în multe cazuri o asemenea strategie nu durează prea mult, persoanele revin la dieta hipercalorică obișnuită și nu reușesc să își mențină o greutate sănătoasă – fapt demonstrat și de ultimele studii medicale.
Mit #7 Suplimentele alimentare pot înlocui o dietă echilibrată
Niciodată, nici un supliment alimentar nu îți va înlocui o dietă echilibrată și variată – fie că vorbim de suplimentele de calciu, omega 3 sau de cele cu fibre alimentare sau probiotice în compoziție.
Privește alimentele ca o operă de artă – natura le-a conceput compoziția, până la ultima moleculă, în așa un fel, încât acestea să fie perfecte pentru organismul nostru. Iată de ce orice nutriment din alimente, indiferent de tipul acestuia, se absoarbe în organism mult mai rapid și eficient decât orice supliment alimentar, fie că e unul din clasa premium sau nu.
Suplimentele sunt un suport, elemente care suplimentează, nu și înlocuiesc dieta echilibrată și variată. Așadar, dacă crezi că mâncând fast-food și consumând suplimente de omega 3 vei deveni mai sănătos, greșești amarnic.
Mit #8 Carbohidrații (glucidele) sunt dăunători
Ei bine, dacă vorbim despre cei simpli, precum zahărul, fructoza și produsele bogate în acestea, atunci afirmația este cât se poate de corectă. Însă, adăugarea produselor bogate în fibre alimentare, vitamine și minerale, precum leguminoasele, rădăcinoasele și cerealele integrale au un efect diametral opus.
De exemplu, abordarea dietei mediteraneene în care se regăsesc atât cerealele integrale, leguminoasele, fructele, legumele, cât și o doză adecvată de proteine, și-a demonstrat prin multiple studii medicale eficiența în reglarea masei corporale, prevenirea bolilor de inimă, a diabetului zaharat și a unor tipuri de cancer.
Mit #9 Sucurile proaspăt stoarse sunt sănătoase
Imaginați-vă că într-un pahar de suc încap 4-5 portocale. Mai exact, fructoza și glucoza lichidă, nu și fibrele alimentare sănătoase, care rămân, de altfel, în aparatul de stors. Astfel, în loc să consumăm fructele în toată compoziția lor – cu zaharuri și cu fibre alimentare care încetinesc absorbția acestora în sânge, obținem o băutură care nu ne oferă sațietate, urcă zahărul din sânge și determină pofte alimentare exagerate.
Plus la toate, să consumăm 4-5 portocale dintr-o dată este imposibil, datorită fibrelor alimentare care ne aduc rapid sațietate. Astfel, cantitatea de glucoză și fructoză consumată în acest caz nu este prea mare, contrar consumului exagerat de zaharuri în cazul sucului.
Ce ar fi mai bine să facem în acest caz? E simplu – în locul sucului să consumăm fructele întregi – pline de fibre și vitamine, dar cu o doză rezonabilă de fructoză și glucoză în compoziție.
Mit #10 Produsele fără gluten sunt mult mai sănătoase
De fapt, dacă nu suferi de boala celiacă sau nu ești sensibil la gluten, produsele fără gluten nu sunt mai sănătoase pentru tine. Dieta fără gluten nu are drept scop scăderea în greutate, ci ajutor persoanelor care suferă de aceste patologii. Mai mult de atât, evitarea produselor cu gluten te poate priva de aportul fibrelor, vitaminelor și a mineralelor din compoziția acestora.
Te îndemn să ai grijă la informația pe care o consumi și să fii atent la alegerea ta!
Șefa secției Sănătatea nutrițională și a copiilor, trainer, nutriționistă, doctorandă în anul III la Agenția Națională pentru Sănătate Publică
site: www.prosanatate.md
e-mail: maria-victoria.racu@ansp.gov.md
tel: 022574586, 079391280