Cardamomul – o plantă cu proprietăți deosebite

Cardamomul este fructul unei plante erbacee perene din familia ghimbirului, genul Eletaria, originară în sudul Indiei. Este apreciat pentru gustul său deosebit de aromat și pentru proprietățile sale antitoxice. Acesta este considerat unul dintre cele mai prețioase condimente din lume, după vanilie și șofran și este apreciat de experții culinari din întreaga lume. Cardamomul are o aromă dulce și gust picant, ușor înțepător, este adăugat la o varietate de feluri de mâncare – de la supe la aperitive reci. Condimentele cu cardamom au devenit populare la noi recent, dar în India, Israel, Turcia, Egipt și Arabia Saudită utilizarea cardamomului în bucătărie este considerată de secole drept o regulă culinară bună.

Cum arată cardamomul

Cardamomul în sine arată ca o sămânță verde de până la 2 cm, despărțită în trei camere pline cu semințe mici maro sau negre. Aceste semințe mici, întregi sau măcinate, sunt utilizate în calitate de condiment.

Beneficiile cardamomului

La fel ca și multe alte componente de origine vegetală, acest condiment este renumit pentru compoziția sa. Semințele plantei conțin vitamine din grupa B, A, C, E, uleiuri esențiale, grăsimi vegetale, calciu, magneziu, zinc, cupru, fosfor, mangan, fier. Semințele de cardamom sunt un produs foarte bogat în calorii (310 kcal la 100 de grame produs).                                                                                                                                          Aroma pronunțată de citrice este inerentă acestui condiment, datorită conținutului ridicat de uleiuri esențiale (limonen, terpineol, cineol). Aceste uleiuri au proprietăți antimicrobiene, antiinflamatorii, analgezice și ușor hipotensive.

Cardamomul diminuează  flatulența, colicile intestinale, greața, durerile de cap și este un partener de încredere atât în menținerea greutății corporale, cât și în terapia complexă a anorexiei. Spre deosebire de multe alte condimente, acesta nu irită exagerat mucoasa stomacului. În medicina orientală, cardamomul este numit un vindecător al tractului gastrointestinal.

Separat merită remarcate beneficiile condimentului pentru corpul feminin. Acesta are un ușor efect antispastic și analgezic în timpul menstruației, poate influența subtil reglarea ciclului menstrual, oferă efect anti-stres și tonic în timpul menopauzei.

Cardamomul susține producerea naturală de colagen, contribuind la păstrarea frumuseții pielii, părului, unghiilor.

La fel, cardamomul este benefic și pentru bărbați cu scop de susținere a sistemului nervos și a sănătății fizice în ansamblu.

Contraindicații

Ca și în cazul oricărui produs pe bază de plante, cardamomul are o listă de restricții conform cărora condimentul nu poate fi consumat:

• sarcina si alăptarea;

• gastrită, ulcer al stomacului, intestinelor, duodenului;

• hipertensiune arterială / hipotensiune arterială de moment (este nevoie de consult medical);

• copii până la 7 ani;

• intoleranță individuală la produs.

De asemenea, orice boli cronice care necesită o dietă specială pot impune interzicerea permanentă sau temporară a utilizării acestui condiment.

Utilizarea cardamomului

Cea mai cunoscută utilizare a cardamomului este în bucătărie. Mâncarea va căpăta o aromă ademenitoare și o savoare aparte. Cardamomul se adaugă la supe de diferite tipuri, este în perfectă armonie cu diverse salate, legume, fructe, e bun la condimentarea produselor de cofetărie, a deserturilor, fiind indispensabil pentru a adăuga o aromă deosebită sosurilor. În India, Arabia Saudită și în alte țări orientale, se servește cafea tradițională și ceai cu cardamom. De exemplu, în Arabia Saudită, adăugarea acestui condiment la ceai ori cafea, demonstrează ospitalitate,  atitudine pozitivă față de oaspeți,  dorință de a arăta cât este de valoros oaspetele. O variantă foarte interesantă, dar mai puțin cunoscută este laptele cu cardamom. Această băutură calmează, relaxează și induce un somn rapid și sănătos.

Deoarece cardamomul este cunoscut pentru proprietățile sale benefice, este utilizat pe scară largă în medicina tradițională. Medicina oficială nu neagă proprietățile benefice ale cardamomului, dar recomandă să fie folosit în scop terapeutic și profilactic cu prudență.

Cardamomul are un rol aparte în păstrarea tinereții și frumuseții. Pe bază de cardamom sunt produse diferite creme, măști, produse de exfoliere pentru corp si față, cosmetice pentru păr și unghii. Produsul poate fi inclus de asemenea în componența diverselor suplimente alimentare.

Domeniul de aplicare al cardamomului este larg și variat, prin urmare merită să încercați utilizarea acestui produs în viața de zi cu zi dacă nu aveți contraindicații. Acest condiment este o găselniță pentru menținerea sănătății, frumuseții, tinereții dar și a bunei dispoziții.