Semințele de susan: beneficii și contraindicații

Semințele de susan au o istorie foarte veche și bogată. Mențiuni despre ele pot fi găsite în numeroase mituri și manuscrise antice. Chiar și în mitul asirian despre crearea lumii se spunea că atunci când zeii se întâlneau, serveau o băutură din susan.

În Babilon susanul a fost folosit pentru a păstra tinerețea și frumusețea, fiind adăugat în produse cosmetice, băuturi și alimente. Este surprinzător, dar semințele de susan și-au găsit întrebuințare în domeniul frumuseții, și anume, după arderea semințelor de susan, din funingine se face mascara.

Până în prezent există un număr considerabil de tipuri de susan, dar cele mai populare sunt cel alb și negru. Principala diferență dintre ele este că aspectul alb este decojit. Cu toate acestea, în coajă se află o cantitate imensă de componente și vitamine utile, așa că susanul negru este adesea folosit în scopuri medicinale.

Care sunt beneficiile semințelor de susan asupra sănătății?

Semințele de susan conțin grăsimi și proteine vegetale, o mulțime de vitamine, precum vitaminele A, B, C, E și oligoelemente importante – zinc, fier, magneziu, fosfor, calciu și potasiu.

Semințele de susan conțin zinc, un mineral vital pentru formarea colagenului, care întărește țesutul muscular, părul și pielea. Uleiul de susan conține vitamina E și sesamină, aceaste componente reduc aspectul arsurilor și a petelor, dar și ajută și la evitarea semnelor de îmbătrînire prematură. De asemenea, uleiul de susan îmbunătățește starea epidermei și este un bun adjuvant pentru tratamentul bolilor dermatologice.        

Uleiul din semințele de susan reduc albirea prematură a firului de păr și poate stimula creșterea părului. De asemenea, aminoacizii și antioxidanții din acest ulei contribuie la redarea unui aspect strălucitor și sănătos părului.                              Totodată, datorită conținutului ridicat de calciu se îmbunătățește starea unghiilor, fiind întărite oasele și articulațiile.

Potrivit mai multor studii, compușii polifenolici prezenți în aceste semințe pot ajuta la reducerea hipertensiunii arteriale. Studiile afirmă că acești compuși fenolici bioactivi din plante pot fi în cea mai mare concentrație în semințele de in și cele de susan. Semințele de susan sunt o sursă bogată de magneziu, cunoscut de mult timp ca un vasodilatator.

Reține! Într-o porție zilnică de susan se regăsește 25% din necesarul zilnic de magneziu.

De asemenea, magneziul ajută la reducerea riscului de diabet zaharat de tip 2, reglează tensiunea arterială și ajută la îmbunătățirea sensibilității la insulină. În plus, s-a demonstrat că uleiul din semințe de susan ar putea afecta pozitiv impactul diferitelor medicamente, precum glibenclamida la pacienții care suferă de diabet de tip 2.

Semințele de susan întăresc sistemul imunitar, accelerează metabolismul, au un efect benefic asupra digestiei și a proceselor metabolice din organism.

Substanțele naturale conținute în semințe contribuie la reducerea inflamației. În plus, complexul de vitamine și proteine ​​din semințele de susan previne apariția cancerului.

În ciuda conținutului ridicat de calorii, semințele de susan ajută la lupta cu kilogramelor în plus. Acest produs oferă rapid senzație de sațietate corpului, ceea ce previne supraalimentarea. De asemenea, acestea accelerează procesele metabolice și reglează nivelul zahărului din sânge.

Tiamina (B1) și riboflavina (B2) din compoziția semințelor de susan au un efect benefic asupra stării sistemului nervos. Aceste vitamine susțin funcționarea celulelor nervoase.

Având un șir de beneficii asupra organismului, totuși, în anumite condiții, semințele de susan sunt contraindicate:

  • copii până la 5 ani;
  • al treilea trimestru de sarcină;
  • coagulare crescută a sângelui;
  • prezența urolitiazelor;
  • boli ale stomacului cu aciditate ridicată;
  • utilizarea în combinație cu aspirina și acidul oxalic;
  • intoleranță alimentară care este însoțită de erupții cutanate și prurit.

Cum să alegi și să păstrezi susanul?

Atunci când se aleg semințele de susan, trebuie de acordat o deosebită atenție aspectului semințelor: ele trebuie sa fie uscate și sfărâmicioase. Semințele de susan proaspete au o culoare uniformă. Gustul produsului trebuie să aibă un postgust neobișnuit, dar nu trebuie să fie amar.

Semințele de susan se păstrează într-un recipient de sticlă cu un capac bine închis, ferit de lumina soarelui, într-un loc uscat.

Semințele nu au o perioadă lungă de valabilitate. Calitățile lor gustative încep să se deterioreze după câteva luni. Cu toate acestea, perioada poate fi prelungită prin intermediul depozitări semințelor în frigider.

Sănătate să aveți!