Antioxidanții din alimente – ce sunt și ce beneficii îți oferă. În ce produse îi poți găsi

Un cuvânt în vogă, utilizat de mai mulți producători în campaniile de marketing, antioxidanții sunt, mai întâi de toate, substanțe naturale care aduc cu sine un șir de beneficii demonstrate științific. Ce sunt, mai exact, acești misterioși antioxidanți, cum influențează starea generală a sănătății și unde pot fi găsiți, îți povestim în cele ce urmează.

Ce sunt antioxidanții?

Miliardele de celule din organismul tău fac față zilnic unui șir de provocări – de la lipsa de substanțe nutritive până la infecția cu virusuri sau bacterii. O altă problemă sunt metalele grele și radicalii liberi care se pot forma în corp. În cantități mari aceștia pot dăuna celulei și materialului genetic al acesteia.

Radicalii liberi se formează de către organism, într-un mod inevitabil, în procesul de transformare al alimentelor în energie, a fumatului, a expunerii la aerul poluat sau la razele solare directe. O cantitate exagerată a acestora în corp poate genera starea denumită „stres oxidativ”,  în procesul căruia multe celule sunt afectate și își fac apariția un șir de boli cronice, precum bolile de inimă, declinul cognitiv, pierderea vederii, ba chiar și cancerul.

Nu este cazul să te sperii – corpul nostru este adaptat unor asemenea situații și generează în mod constant substanțe denumite antioxidanți pentru a lupta cu acești radicali liberi. Totodată, aceste substanțe pot fi preluate din alimente, ajutând în acest fel corpul să facă față luptei.

Ce tipuri de antioxidanți există?

În acest moment sunt cunoscute sute, poate chiar mii de substanțe care acționează asemenea unor antioxidanți. Cele mai cunoscute sunt vitamina C și E, beta-carotenul sau pro-vitamina A și unele minerale, precum magneziul și seleniul. În procesul de luptă cu radicalii liberi acestor substanțe li se asociază glutationul, coenzima Q10, acidul lipoic, flavanoizii, fenolii, polifenolii, fitoestrogenii și multe altele.

Majoritatea acestora sunt prezenți în alimentele pe care le consumăm și ne ajută să luptăm în mod natural cu factorii mediului extern.

Atenție! În timp ce antioxidanții naturali care provin din fructe, legume, verdețuri și alte surse sunt binevenite în procesul prevenirii bolilor cronice, cei care sunt prezenți în doze mari în suplimentele alimentare nu au același efect asupra organismului. Se întâmplă pentru că antioxidanții naturali din alimente funcționează mai bine în combinație cu alte substanțe active sau alți antioxidanți din compoziție.

Cu ce ne ajută antioxidanții?

Studiile epidemiologice prospective ne demonstrează că un consum mai mare de fructe, legume și leguminoase (fasole, mazăre, linte, năut, soia) este asociat cu un risc mai mic de apariție a bolilor cronice generate de stresul oxidativ, precum bolile cardiovasculare, cancerul sau declinul cognitiv și decesele generate de aceste patologii.

O dietă vegetariană sau vegană te poate proteja de bolile cronice oxidative. Însă, deocamdată, nu se cunoaște exact dacă este vorba de însăși antioxidanți, alte substanțe biologic active sau combinația acestora. Totuși, nu este cazul să mizăm doar pe antioxidanți și să ne așteptăm că acestea vor detecta, fixa și neutraliza problema, în special când este vorba de antioxidanții preluați din surse artificiale, precum suplimentele alimentare.

Unde găsim antioxidanții?

Antioxidanții naturali pot fi găsiți într-un șir de produse, precum:

– Vitamina A: ficat, lapte, gălbenuș de ouă;

– Vitamina C: ardeiul dulce de toate culorile, pătrunjelul, cătina, măceșul, broccoli, conopida, roșiile, căpșune și citrice (în cantități mult mai mici);

– Vitamina E: migdale, avocado, arahide, spanac, semințe de floarea soarelui, ardei dulce roșu;

– Carotenoizi precum beta-carotenul (provitamina A) și licopenul: caisele, sparanghelul, sfecla, broccoli, ardeii dulci, morcovul, portocalele, cartoful dulce, dovleacul, spanacul, roșiile și pepenele verde;

– Flavanoizi: ceai verde, citrice, vin roșu, mere și ceapă.

– Seleniu: nucile braziliene, peștele, fructele de mare, carnea de pui și vită, orez brun, secara;

– Zinc: vita, carne de pui, fructe de mare, semințe de susan, semințe de dovleac, năut, linte, caju, cerealele integrale;

– Cupru și magneziu: fructe de mare, carne slabă, lapte și nuci;

– Compuși fenolici: quercetina (mere, vin roșu, ceapă), catechine (ceai, cacao, pomușoare), resveratrol (vin alb și roșu, struguri, arahide, pomușoare), acidul cumaric (condimente, pomușoare), antocianine (căpșune și alte pomușoare), polifenoli (cimbru și oregano).

Concluzie

Antioxidanții sunt substanțe biologic active care te pot scăpa de un șir de boli cronice. Pentru a beneficia de aceste proprietăți este necesar să îi consumi din fructe, legume, verdețuri, cereale integrale, nuci, semințe și lactate naturale. Suplimentele alimentare nu au asemenea efecte deoarece conțin un singur compus sau combinația acestora care nu poate mima pe deplin efectele produselor naturale. Asigură-te că ai în meniul zilnic produse din toate categoriile enumerate anterior.

Fii atent la alegerea ta!