Hai să alegem ingredinetele sănătoase pentru COZONAC, chec și alte deserturi de sărbători!
Mierea ori stevia?
Mierea rămâne cel mai sănătos îndulcitor, deoarece are un indice glicemic mic și nu crește mult zahărul în sânge. Are enzime, vitamine (dacă o consumăm în stare crudă).
Stevia. Deși stevia are 0 calorii, studiile medicale au demonstrat că stevia are un efect advers asupra microflorei noastre intestinale, deci poate să o distrugă.
Laptele pasteurizat ori laptele UHT?
Am ales laptele de 2,5% care este pasteurizat, simplu. În comerț găsiți lapte Ultra pasteurizat (UHT), îl găsim la raft, nu la frigider. Laptele UHT este pasteurizat la temperaturi foarte înalte (173 grade), ceea ce face ca fie distruse absolut toate bacteriile dar și nutrimentele, enzimele și se modifică și cazeina. Respectiv, laptele UHT se asimilează foarte greu în organism și este un lapte „mort”.
Păstaia de vanilie sau praful, tinctura/esența, zahărul de vanilină?
Vanilia este o păstaie a unei orhidei mexicane, culese manual care parcurge etapele de fermentare și apoi uscare specifice. În felul asta ajunge pe raft. Păstaia de vanilie are un șir de beneficii: calmează somnul, susține secreția serotoninei – hormonului fericirii și al plăcerii.
Vanilina este o substanță artificială. Inițial a fost sintetizată în sec. XIX dintr-un ulei de garoafe, iar acum este sintetizat din compușii benzenului. Este o substanță periculoasă.
Făina de secară.
Optați pentru făina de secară integrală, a cărui bob nu a fost decojit și păstrează urmele vitaminelor și mineralelor. În plus, nu ridică foarte mult nivelul de glicemie/zahăr în sânge.
Untul de 82% sau 72.5%?
Primul criteriu după care alegem un unt de calitate este procentul de grăsime. Cu cât este mai înalt acest procent, cu atât este mai bine. Ideal este untul de 82%. Procentul de grăsime micșorează probabilitatea ca în acest unt să fie adăugate amestecuri de grăsimi vegetale, bunăoară ca în o serie de sortimente de unt cu procentul de grăsimi de 72.5% unde o jumătate din conținutul de grăsimi este de origine vegetală, intre care uleiuri de palmier, floarea soarelui și soia.
Ce-i cu produsul de brânză?!
Căsim în comerț produsul de brânză cu 18% de grăsime. Sună bine. Doar că sunt 18% de grăsimi artificiale, în mare parte grăsimi trans! Avem un buchet de uleiuri vegetale și de origine animalieră, precum: ulei de palmier, de soia, floarea soarelui și lapte, dar și praf de lapte.
Oul de casă, cel mai recomandat. Are din belșug: Omega 3, vitaminele A,D, E.
#AlegeCeMănânci!
Șefa secției Sănătatea nutrițională și a copiilor, trainer, nutriționistă, doctorandă în anul III la Agenția Națională pentru Sănătate Publică
site: www.prosanatate.md
e-mail: maria-victoria.racu@ansp.gov.md
tel: 022574586, 079391280