Desertul de Paști – COZONACUL!

Îți recomandăm să coci cozonacul acasă, din ingrediente sănătoase. Gătește cu noi, pas cu pas. Vezi mai jos rețeta. E simplă și cu siguranță găsești ingredientele ușor.

Rețeta pentru COZONACul din ingrediente sănătoase:

 • 250g făină de secară
 • 250g făină albă
 • 250 ml lapte
 • 1 ou
 • 150g miere
 • 70g unt
 • nuci și semințe
 • 1 păstaie de vanilie
 • 5g drojdie uscată
 • înlocuim ZAHĂRUL cu: mierea de albini, laptele și semințe de un fel ori combinate (de mac, de susan, de in, de floarea soarelui, de dovleac). Noi am pus de toate.

Suntem în bucătăria Nataliei Spînu, gospodină, mamă tânără și modernă care a pregătit rețeta pentru desertul de Paști.

FACEM ALUATUL:

 1. Începem cu ingredientele lichide. Într-un vas metalic, spargem oul, adăugăm 150 de grame de miere, 250 ml de lapte, drojdia (7g, uscată ori 25 g, proaspătă) și câteva semințe din păstaia de valine.
 2. La amestecul obținut, adăugăm făina de secară. Amestecăm aluatul la robot. În timp ce adăugăm 70g de unt și îl punem la dospit. Vezi cum trebuie să arate după frământare!
 3. Acoperim cu o folie vasul cu aluatul amestecat și îl lăsăm la călduț pentru aproximativ 1 – 1,5 ore, ca să crească. Vedeți cum trebuie să crească!
 4. Pregătim umplutura.

Într-o cratiță cu coadă lungă, turnăm lapte, cam 50-70 ml, adăugăm semințe de mac (50 -70 g), stafide, alte fructe uscate mărunțite în cubulețe (50 – 70g). Amestecăm și punem la foc mic până se îngroașă.

Luăm compoziția de pe foc și adăugăm 2-3 lingurițe de miere. Nu fierbem mierea, ca să nu-și piardă din proprietățile nutritive!

 1. Împărțim aluatul și umplutura în trei părți egale. Ușurel, cu sucitorul și apoi cu palma, întindem fiecare bucată de aluat, până la grosimea de aproximativ 1 cm grosime. Punem umplutura, cam 2 linguri. Rulăm aluatul. Obținem trei fire de aluat pe care le împletim. Punem împletitura în forma de copt, acoperită cu hârtie de copt. Lăsăm să se odihnească 30 minute.
 2. După ce a crescut, ungem cozonacul cu ou și îl ornăm cu migdale, alte semințe. Semințele de dovleac, sunt foarte bogate în proteine! Evită coloranții de decor, au un potențial alergic, mai ales pentru copii!!
 3. Punem cozonacul la copt, în rola în prealabil încălzită. Temperatura de copt este de 170 grade. Timpul de copt, aproximativ 20 – 30 minute.

Poftă bună și sănătoasă! Sărbători sănătoase și luminoase alături de cei dragi, vă dorim!

Dacă v-a plăcut, dați LIKE. Familia Spînu vă așteaptă în bucătăria lor la vară, cu o rețetă sănătoasă de înghețată, pregătită de data aceasta de Săndel Spînu.

#AlegeCeMănânci!