OUĂLE și VOPSEA de Paști. Cum le aleg? Le țin până de Blajini?

Oul din comerț e deosebit. Este marcat cu un cod pe care pot să îl citesc. Dacă pricep ce scrie acolo, înseamnă că aleg ce mănânc! Învață cu noi să citești CODUL de pe OU:

  • prima cifră indică cum a crescut găina, adică calitatea produsului:

0 – ouă cu foarte mulți nutrienți! Este echivalent cu oul de casă! Are Omega 3, vit.A, vit. D, vit. E. Găina este ținută afară, are multă libertate și are acces la aer și soare.

1 – ouă cu mulți nutrienți. Conține vitamine și Omega 3. Găina se plimbă pe afară, dar seara este dusă în hală unde și este liberă.

2 –  ouă cu puțini nutrienți. Este sărac în Omega 3. Găina e ținută în hală, într-un spațiu limitat, de aproximativ 4 m². Nu are acces la aer, nici la soare.

3 – ouă cu foarte puțini nutrienți!! Este cel mai sărăcăcios după spectrul de nutrienți. Găina este ținută întotdeauna în hală și nu are loc să se miște, adică duce un mod sedentar de viață.

  • următoarele două litere – indică țara de producere. De exemplu: MD – Republica Moldova, RO – Romania, UA – Ukraina etc.
  • 1 sau 2 litereindică raionul țării producătoare. De exemplu: ED – Edineț, R- Rîșcani etc.
  • ultimele 3 cifre – codul unic al oului.

În comerț, în țara noastră nu găsim ouă cu codul 0 sau 1. Cel mai des, găsim ouă cu codurile 2 și 3.

Recomandăm să consumi ouă de casă. Dar, ATENȚIE! Termenul maxim de valabilitate este de 28 de zile de la ouat, se păstrează la rece, în ambalaj curat!

Vopseaua pentru ouă – știai că o mănânci?!

Deoarece coaja ouălor este poroasă, vopseaua ajunge în oul decojit și astfel, o mănânci!  Avem acces la o gama largă de vopsele în comerț. Pe care o alegem?

Majoritatea coloranților pentru ouă pe care îi găsim în comerț nu sunt inofensivi!! Producătorii menționează că atunci când coaja este mai permeabilă, nu este exclusă pătrunderea colorantului în interiorul oului.

CITEȘTE cu noi ETICHETELE de pe VOPSELE!

Dacă găsești pe etichetă codul E122 – azurubina, să știi că este contraindicat celor cu sensibilitate la aspirină. Dacă găsești E 124 și E 128, niște derivați ai anilinei, ai grijă, sunt periculoși, pentru că au un potențial cancerigen.

În comerț găsim vopseaua „carmin”. Deși acesta folosește denumirea „carmin” care este un colorant extras din gâze, de culoare roșie, vopseaua amintită nu are listat pe etichetă colorantul din categoria celor inofensivi. Pe eticheta lui veți găsi o listă de componente periculoase, printre care și cele enumerate mai sus.

Reține, orice colorant artificial are un potențial alergic sau de afectare ușoară a sistemului nervos (indispoziție, neliniște).

Recomandăm: optează pentru coloranții naturali, din coji de ceapă, turmeric/curcuma, varză roșie, spanac, sfeclă roșie.

OUĂLE VOPSITE sunt ținute la frigider și au termenul de păstrare de maxim 7 zile, dacă sunt fierte tari.

ALEGE CE MĂNÂNCI!