Campania de informare şi conştientizare pentru sensibilizarea publicului privind riscurile consumului de alcool în perioada sarcinii

În perioada 09 – 13.09.2019, se desfăşoară Campania de informare şi conştientizare pentru sensibilizarea publicului privind riscurile consumului de alcool în perioada sarcinii. pprevalenţa prin alcoolism cronic, pe parcursul mai multor ani în Republica Moldova, este constant înaltă, fiind de 3 ori mai mare față de media europeană. Potrivit datelor statistice, către 01.01.2019,  la supraveghere medicală, se aflau 46169 bolnavi de alcoolism cronic. Vulnerabilitatea femeilor la daunele alcoolului este o preocupare majoră de sănătate publică, deoarece ponderea femeilor cu alcoolism cronic şi psihoze alcoolice a crescut în mod constant. Astfel, în a.2018 au fost luate primar la evidență 575 femei sau 17,2% din bolnavi. Alarmant că circa 52% dintre femeile supravegheate sunt de vârstă fertilă şi educă copii, punând în pericol direct fertilitatea acestora, precum şi sănătatea viitoarelor generaţii. Pe parcursul ultimilor ani, femeile constituie circa 15-17 % din numărul bolnavilor de alcoolism înregistraţi, ponderea lor fiind mult mai înaltă în unele regiuni rurale și constituie cca 7000 femei, iar cel mai înalt nivel de consum al băuturilor alcoolice este înregistrat printre femeile de vârstă reproductivă. Rezultatele Studiului STEPS privind prevalența factorilor de risc pentru bolile netransmisibile, efectuat în Republica Moldova în a.2013 denotă că 53,5% dintre femei sunt consumatoare curente de alcool, iar 9,2% au fost antrenate în episoade de consum abuziv de alcool.

Expunerea fetală la alcool apare atunci când o femeie consumă alcool în timpul sarcinii. Cea mai gravă patologie asociată este sindromul alcoolismului fetal, în cazul în care mama consumă cantități mari de alcool în timpul sarcinii. Lipsa diagnosticului precoce a copiilor născuţi cu tulburări alcoolice fetale reduce accesul la servicii de recuperare timpurie pentru prevenirea handicapului.

Sindromul alcoolic fetal (SAF) constituie o tulburare gravă de dezvoltare cauzată de consumul de alcool în timpul sarcinii, având ca şi caracteristici clinice: malformaţii cranio-faciale specifice, retard de creştere intrauterină, disfuncţia sistemului nervos central cu tulburări cognitive, dificultăţi de învăţare sau comportament hiperactiv. Consumul de alcool acționează în mod negativ asupra organismului femeii, mai ales în perioada sarcinii, fătul devenind o victimă pasivă.

Toate persoanele cu SAF au dizabilităţi cognitive, sociale şi comportamentale pe tot parcursul vieţii. Diagnosticul definitiv de SAF se pune cu dificultate pentru că nu există teste biochimice specifice, manifestările clinice pot fi variate, iar trăsăturile faciale specifice sunt mai evidente la vârsta de 2-3 ani. Un criteriu de diagnostic pozitiv este istoricul confirmat de expunere alcoolică în timpul sarcinii, fapt care frecvent nu este recunoscut de mamă pentru a nu fi învinuită de iresponsabilitate de cei apropiaţi.

Leziunile provocate de expunerea alcoolului sunt ireversibile, de aceea niciun tratament nu poate preveni efectele nedorite asupra copilului. Tratamentul şi îngrijirea copiilor cu SAF este destul de dificilă. Noi născuţii, sugarii şi copiii mici necesită suport special pentru o dezvoltare fizică şi psihică normală. Copiii mai mari necesită terapie ocupaţională, educaţională, tratament logopedic; şcolarii au nevoie de suport educaţional pentru corectarea tulburărilor cognitive, terapie comportamentală.

Pronosticul este rezervat, majoritatea pacienţilor având probleme de sănătate mintală (95%); la vârsta şcolară aceşti pacienţi abuzează sau devin dependenţi de alcool, droguri, au eşec şcolar, tulburări de comportament cu delicvenţă (60%); prezintă comportament sexual inadecvat (52%), iar spre vârsta adultă sunt incapabili de a trăi independent (82%) şi au probleme cu găsirea sau menţinerea unui loc de muncă (70%).

Unica cale de prevenire a SAF ecte evitarea consumului de alcool în timpul sarcinii!