Ne-am obișnuit ca munca din greu să fie asociată cu succesul, mai ales la locul de muncă. Deși nu se poate nega că aceasta aduce cu sine și beneficii, cum ar fi dezvoltarea personală și inspirarea celor din jur, contrariul se poate afirma despre surmenaj.
În termeni simpli „a fi surmenat” înseamnă „a te epuiza cu munca în exces pentru perioade lungi de timp.”
Surmenajul este adesea însoțit de probleme ale sănătății fizice și mintale.
Acesta, alături de epuizare, a generat peste 745.000 de decese în întreaga lume în doar un an, potrivit unui studiu al Organizației Mondiale a Sănătății. Oamenii care lucrează 55 sau de ore sau mai mult pe săptămână au un risc estimat cu 35% mai mare de a suferi un accident vascular cerebral și un risc cu 17% mai mare de a muri din cauza bolilor de inimă decât cei care lucrează 35-40 de ore pe săptămână.
Surmenajul este grav și poate perturba viața. De fapt, acesta este un diagnostic clinic care expune riscului de anxietate, oboseală, apatie, greșeli, probleme de memorie și privare de somn.
Stresul indus de muncă nu doar rănește persoana care se confruntă cu el. Atunci când angajații se confruntă cu o energie scăzută, sentimente negative cu privire la locul de muncă și eficiență redusă, aceasta afectează, de asemenea, în mod direct rezultatul final al angajatorilor.
Potrivit Asociației Americane de Psihiatrie, 61% din angajați spun că suferă de stres la locul de muncă. Acest lucru vine la pachet cu un preț de 190 de miliarde de dolari anual în costuri asociate asistenței medicale.
Diferența dintre surmenaj și epuizare
Surmenajul de lungă durată poate duce la epuizare. În 2019, Organizația Mondială a Sănătății a clasificat surmenajul drept un fenomen profesional rezultat din stresul cronic la locul de muncă. Conform Indexului Anatomiei Muncii, 71% dintre lucrători au experimentat epuizare cel puțin o dată pe parcursul anului 2020.
Semne de surmenaj
Stresul este doar un semn de surmenaj. Efectele secundare suplimentare ale sentimentului de surmenaj includ:
• Lipsa de energie;
• Stresul constant la locul de muncă;
• Anxietate înainte de a începe munca.
• Dificultate la deconectarea de la serviciu;
• Simțiți că nu puteți ține pasul cu viața obișnuită din cauza stresului profesional;
• Senzație de deconectare de la prieteni și familie;
• Calitatea redusă a muncii, în ciuda eforturilor depuse.
5 semne că sunteți surmenat la locul de muncă
1. Dificultate de relaxare
Aceasta este un semn sigur de suprasolicitare și poate genera epuizare totală la locul de muncă. Ea vine în mare parte din nevoia de a fi blocat într-o stare perpetuă de pregătire pentru a putea face față la orice ar putea apărea.
Problemele de relaxare pot fi deosebit de acute atunci când un loc de muncă este extrem de stresant, cum ar fi unul cu un flux constant de situații de urgență. Cu toate acestea, se poate întâmpla și atunci când un loc de muncă necesită ore foarte lungi, iar linia de demarcație dintre muncă și viața personală este neclară. Situația poate fi agravată dacă se cer gărzi în timpul programului de lucru liber.
S-ar putea să aveți dificultăți în a vă relaxa pur și simplu pentru că nu aveți niciodată timp pentru asta. Aceasta este adesea o problemă subestimată. Pentru a funcționa cu eficiență maximă este nevoie de perioade regulate de relaxare pentru a reîncărca bateria. Acele perioade de odihnă și recreere ajută la reîmprospătarea atât a corpului, cât și a minții.
2. Senzația că nu sunt suficiente ore în zi
Multe sarcini necesită a fi realizate de două sau trei persoane, adesea ca urmare a reducerii personalului. Când colegii de muncă sunt disponibilizați, munca lor mai trebuie făcută și, prin urmare, este efectuată de angajații rămași.
Un semn sigur că lucrați tot timpul este atunci când munca suplimentară devine o parte obișnuită a jobului. Nu puteți finaliza toatesarcinile într-o zi obișnuită de opt ore și sunteți forțat să lucrați ore suplimentare la birou sau acasă.
3. Lista de sarcini continuă să crească
Încercările de a vă organiza ziua mai eficient ajută, dar nu se apropie niciodată de a face munca complet gestionabilă. Începeți regimul cu șapte sarcini pe listă, dar pe parcursul zilei de lucru, lista se extinde la 12. Până la sfârșitul programului este posibil să fi finalizat cinci lucruri care trebuiau făcute, dar lista continuă să crească.
4. Simțiți că nu veți ajunge niciodată la final
Indiferent cât de rapid sau de eficient lucrați, nu veți putea niciodată să țineți pasul cu fluxul constant de muncă suplimentară. Acest lucru este valabil mai ales în cazul angajaților care funcționează ca „persoană de referință” în birou, care rezolvă probleme mai complicate și se așteaptă de obicei să sprijine colegii mai puțin productivi.
5. Sănătatea se înrăutățește vizibil
Acest lucru se poate întâmpla în mai multe moduri, inclusiv:
- Slăbiți — sunteți atât de stresat încât uitați să mănâncați;
- Vă îngrășați – din lipsă de timp pentru exerciții fizice sau din cauza stresului;
- Activați în mod obișnuit cu dureri care nu au o cauză identificabilă;
- Suferiți de hipertensiune arterială;
- Sunteți obosit, chiar și în zilele în care nu lucrați;
- Interesul pentru orice – familie, prieteni, recreere și hobby-uri este aproape inexistent, pentru că pur și simplu nu sunteți „în stare”.
5 practici de prevenire a surmenajului
1. Dormiți suficient. Un somn bun este una dintre cele mai ușoare și mai puțin utilizate moduri de a îmbunătăți productivitatea.
2. Mișcați-vă mai mult. Exercițiile fizice nu numai că îmbunătățesc starea fizică, dar stimulează și energia, starea de spirit și performanța cognitivă.
3. Fiți atenți. Acordați atenție sănătății mintale.
4. Conectați-vă cu alții. Petrecerea timpului de calitate cu ceilalți poate reduce nivelul de stres și crește starea de spirit.
5. Fiți pozitivi. Pozitivismul tinde să crească creativitatea, energia și tenacitatea, inițiativa de învățare și dezvoltare.
Aveți grijă de sănătatea Dvs.!
- Medic igienist, specialistă în promovarea sănătății, Agenția Națională pentru Sănătate Publică
- site: www.prosanatate.md
- e-mail: viorica.prisacari@ansp.gov.md
- tel: 022574683, 069424747