Ziua Mondială de combatere a obezității – 4 martie 2023

Ziua Mondială de combatere a obezității este marcată anual pe data de 4 martie  cu scopul de a stimula și susține acțiuni practice care ajută oamenii din toată lumea să atingă și să mențină o greutate sănătoasă pe parcursul vieții.

În 2023 tematica evenimentului este „Schimbarea perspectivelor: să vorbim despre obezitate” și se centrează pe susținerea conversațiilor pe subiectul obezității și decrierea istoriilor de succes în lupta cu surplusul de kilograme.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) descrie obezitatea drept o acumulare excesivă a grăsimii în corp, ceea ce reprezintă un risc pentru sănătate. Astfel, se consideră că un bărbat suferă de obezitate dacă are peste 25% grăsime în corp, iar o femeie este obeză dacă corpul ei este alcătuit peste 35% din grăsime.

În procesul de diagnosticare a obezității și a riscurilor pentru sănătate este utilă folosirea atât a Indicelui Masei Corporale (IMC), care reprezintă raportul dintre masa corpului și înălțimea în metri la pătrat, dar și a circumferinței abdominale. Astfel, un IMC cuprins între 24 și 30 kg/m2 indică la supraponderabilitate, iar cel trecut de 40 kg/m2 – la obezitate. Circumferința abdominală, măsurată la nivelul ombilicului, mai mare de 94 cm la bărbați și de 80 cm la femei indică la un risc de apariție al complicațiilor metabolice, precum diabetul zaharat de tip 2 sau hipertensiunea arterială și bolile de inimă.

Potrivit ultimului studiu STEPS (prevalența factorilor de risc pentru bolile netransmisibile în Republica Moldova, 2021), IMC-ul mediu al populației este de 26,9 kg/m2, adică în zona supraponderabilității. Totodată, mai mult de 6 din 10 adulți (63,9%) sunt supraponderali, cu o proporție semnificativ mai mare de bărbați (70,8%) decât de femei (57,0%). Aproape un sfert din populație (22,7%) este obeză, fără diferențe semnificative din punct de vedere statistic între sexe. Circumferința medie a taliei constituie 87,3 cm pentru femei și 93,6 cm pentru bărbați.

Potrivit OMS, la nivel mondial, peste 1 miliard de persoane suferă de obezitate, dintre care 650 milioane sunt adulți, 340 milioane – adolescenți și 39 milioane –  copii. Federația Mondială a Obezității prognozează că spre anul 2030 una din cinci femei și unul din șapte bărbați vor suferi de obezitate.

În țările Uniunii Europene, conform ultimelor estimări, excesul de greutate afectează 30-70% din populație, iar obezitatea afectează 10-30% dintre adulți.

Un IMC mărit, potrivit OMS, reprezintă un factor de risc major pentru un șir de boli netransmisibile precum bolile cardiovasculare, diabetul zaharat de tip II, afecțiunile scheletului (în mare parte osteoartrita, o afecțiune degenerativă a articulațiilor) și unele tipuri de cancer (inclusiv endometrial, de sân, ovarian, de prostată, ficat, vezică biliară, rinichi sau colon). Mai mult de atât, obezitatea în copilărie este asociată cu un risc mai mare a obezității și a dizabilității la maturitate, dar și a decesului prematur.

Pentru a evita acumularea kilogramelor și a menține o greutate sănătoasă, urmați pașii:

  • Limitați aportul de energie din contul grăsimilor și a zaharurilor. Alegeți produsele alimentare de la raft într-un mod conștient, prin studierea detaliată a etichetelor;
  • Consumați zilnic minim 3 porții de legume, 2 de fructe, 2-3 porții de cereale integrale, dar și 2-3 porții de leguminoase pe săptămână;
  • Practicați activitate fizică sistematică (60 de minute pe zi pentru copii și 150 de minute pe săptămână pentru adulți);
  • Creați-vă un plan alimentar săptămânal și o listă de cumpărături prestabilită;
  • Monitorizați-vă greutatea corpului cel puțin o dată la câteva zile.