SHE a publicat un material despre acțiunile educaționale de reducere a consumului de sare și grăsimi trans în 22 de școli din Moldova

Revista SHE, Schools for health în Europe (Școlile pentru Sănătate în Europa) a publicat un material despre acțiunile educaționale de reducere a consumului de sare și grăsimi trans din Rețeaua de școli care promovează sănătatea (22 de școli). Mai jos vă prezentăm traducerea în română și originalul materialului din revistă.
Iată ce scrie revista.

Traducerea în română

Alimentația nesănătoasă este un factor de risc important în declanșarea bolilor netransmisibile. Fiecare a patra persoană din țara noastră decedează prematur din cauza unei boli netransmisibile.
Potrivit ultimului raport a studiului Comportamentul pentru sănătate al copiilor de vârsta școlară (Health behaviour in school aged children (HBSC) în Republica Moldova mai puțin de jumătate (46%) din preadolescenții și adolescenții consumă zilnic fructe și legume. Fiecare al treilea adolescent este supraponderal și doar 14% dintre ei practică activitatea fizică a câte cel puțin 60 de minute zilnic. Activitatea fizică este mai rar practicată de fate ca de băieți.
În acest context, școlile care promovează sănătatea vor implementa acțiuni educaționale pentru promovarea alimentației sănătoase, susținute în cadrul activităților de extindere a campaniilor de informare și comunicare privind reducerea consumului în exces a sării și grăsimilor trans – Redu sarea în mâncare și Alege ce mănânci! ale proiectului moldo-elvețian „Viață sănătoasă: reducerea poverii bolilor netransmisibile”.

Acțiunile de promovare a alimentației sănătoase pentru preadolescenții și adolescenții se vor realiza în municipiul Chișinău și în școlile din 20 de raioane-pilot ale proiectului moldo-elvețian „Viață Sănătoasă: reducerea poverii bolilor netransmisibile”.

Proiectul „ Viață sănătoasă” contribuie la îmbunătățirea stării de sănătate a populației, în special din zonele rurale, prin reducerea poverii bolilor netransmisibile în Republica Moldova. Proiectul „Viață Sănătoasă: reducerea poverii bolilor netransmisibile” este finanțat de Biroul de cooperare al Elveției și realizat de Institutul Elveției Tropical și de Sănătate Publică. Elveția este unul dintre cei mai mari donatori bilaterali de granturi în sectorul de sănătate al Republicii Moldova.