Pe 22 martie marcăm Ziua Mondială a apei, genericul în acest an fiind „Valorificarea apei”

Ziua mondială a apei, 22 martie 2021, este despre ceea ce înseamnă apa pentru oameni, adevărata ei valoare și modul în care putem proteja mai bine această resursă vitală.

Ziua Mondială a Apei sărbătorește apa și sensibilizează cei 2,2 miliarde de oameni care trăiesc fără acces la apă sigură. Un obiectiv central al Zilei Mondiale a Apei este sprijinirea realizării obiectivului de dezvoltare durabilă (ODD) 6: apă și canalizare pentru toți până în 2030.

Sub tema valorizării apei, campania 2021 generează o conversație publică globală pe rețelele sociale despre modul în care oamenii apreciază apa pentru toate utilizările sale. Scopul este de a crea o înțelegere mai cuprinzătoare a modului în care apa este evaluată de diferite persoane în contexte diferite, astfel încât să putem proteja această resursă prețioasă pentru toată lumea.

Narațiunea centrală a campaniei este concepută pentru a încuraja oamenii să-și împartă istoriile, gândurile și experiențele cu privire la valoarea apei:

  • “Apa înseamnă lucruri diferite pentru oameni diferiți”.
  • Această conversație este despre ceea ce înseamnă apa.
  • Cum este apa importantă pentru casa și viața de familie, mijloacele de trai, practicile culturale, bunăstarea și mediul local.
  • În gospodării, școli și locuri de muncă apa poate însemna sănătate, igienă, demnitate și productivitate.
  • În locurile culturale, religioase și spirituale, apa poate însemna o legătură cu creația, comunitatea și cu sine.
  • În spațiile naturale, apa poate însemna pace, armonie și conservare.
  • Astăzi apa se află sub amenințarea extremă a populației în creștere, a cererilor din ce în ce mai mari din agricultură și industrie și a efectelor agravante ale schimbărilor climatice.
  • Spuneți istorii, gânduri și sentimente despre apă.
  • Înregistrând și marcând  în diferite moduri în care apa ne aduce beneficii vieții, putem aprecia în mod corespunzător apa și o putem proteja eficient pentru toată lumea.

Valorificarea apei: cinci perspective diferite

  1. Valorificarea surselor de apă – resurse naturale de apă și ecosisteme.

Toată apa este generată de ecosisteme. Și toată apa pe care o extragem pentru uz uman se întoarce în cele din urmă în mediu, împreună cu orice contaminanți pe care i-am adăugat.

Ciclul apei este cel mai important „serviciu al ecosistemului” nostru. Trebuie acordată o valoare mai mare protecției mediului, pentru a asigura o aprovizionare cu apă de bună calitate și pentru a crește rezistența la șocuri, cum ar fi inundațiile și seceta.

  1. Valorificarea infrastructurii de apă – depozitare, tratare și aprovizionare.

Infrastructura de apă stochează și mută apă acolo unde este cea mai necesară și ajută la curățarea și restabilirea acesteia în natură după utilizarea umană. Acolo unde această infrastructură este inadecvată, dezvoltarea socio-economică este subminată și ecosistemele sunt periclitate.

Valorificările tipice ale infrastructurii de apă tind să subestimeze sau să nu includă costurile, în special costurile sociale și de mediu. Este dificil să recuperăm toate costurile din tarife (cunoscute sub numele de recuperare completă a costurilor). În multe țări, doar o parte sau toate costurile operaționale sunt recuperate, iar investițiile de capital sunt acoperite din fonduri publice.

  1. Valorificarea serviciilor de apă – apă potabilă, servicii de salubrizare și de sănătate.

Rolul apei în gospodării, școli, locuri de muncă și unități de îngrijire a sănătății este esențial. În plus, serviciile de apă, salubritate și igienă – adaugă, de asemenea, valoare sub forma unei sănătăți mai bune, în special în contextul pandemiei COVID-19.

Serviciile de apă sunt adesea subvenționate, chiar și în țările cu venituri mari. Cu toate acestea, subvențiile nețintite pot aduce beneficii persoanelor cu conexiuni de apă existente, mai degrabă decât îmbunătățirea situației pentru comunitățile sărace și defavorizate.

  1. Valorificarea apei ca o contribuție în producție și activitate socio-economică – alimentație și agricultură, energie și industrie, afaceri și ocupare.

Agricultura plasează cea mai mare cerere pentru resursele globale de apă dulce și contribuie major la degradarea mediului.

În ciuda faptului că este fundamentală pentru securitatea alimentară, apa din producția alimentară primește în general o valoare scăzută atunci când este valorificată pur prin lentila economică a valorii produse în raport cu apa utilizată. Multe dintre beneficiile mai largi – îmbunătățirea nutriției, generarea de venituri, adaptarea la schimbările climatice și reducerea migrației – nu se reflectă adesea în costul apei.

Pentru sectorul energiei, industriei și afacerilor, amenințările legate de apă, cum ar fi lipsa apei, inundațiile și schimbările climatice, pot crește costurile și pot perturba lanțurile de aprovizionare. Gestionarea necorespunzătoare a apei de către companii poate afecta ecosistemele și reputația, vânzările lor.

  1. Valorificarea aspectelor socio-culturale ale apei – atribute recreative, culturale și spirituale.

Apa ne poate conecta cu noțiunile de creație, religie și comunitate. Iar apa din spațiile naturale ne poate ajuta să ne simțim în pace. Apa este o parte intrinsecă a fiecărei culturi, dar valorile pe care le atribuim acestor funcții sunt dificil de cuantificat sau articulat.

Economia consideră adesea că apa este o resursă pentru utilizarea umană practică și acordă puțină sau deloc atenție valorii sale socio-culturale sau de mediu.

Este nevoie să înțelegem pe deplin valorile culturale din jurul apei prin implicarea unui grup mai divers de părți interesate în gestionarea resurselor de apă.

 

Viorica Prisăcari,

Medic igienist,

Direcția de promovare a sănătății, ANSP