Ministerul Sănătății lansează Campania națională de comunicare pentru recunoașterea semnelor accidentului vascular cerebral (AVC)

Cu ocazia Zilei mondiale a accidentului vascular cerebral, Ministerul Sănătății al Republicii Moldova, împreună cu Biroul de Cooperare al Elveției, lansează o campanie de conștientizare menită să ajute populația să recunoască semnele timpurii ale AVC-ului. Această campanie subliniază importanța intervenției rapide și accesului la servicii medicale specializate.

Accidentul vascular cerebral (AVC) este o urgență medicală care afectează anual aproximativ 8.000 de persoane în Republica Moldova, dintre care 13% sunt de vârstă activă. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) avertizează că, fără măsuri de prevenție adecvate, AVC-ul ar putea deveni principala cauză de mortalitate până în anul 2030. În fiecare minut în care un pacient nu primește tratament aproape 2 milioane de neuroni din zona afectată sunt distruși, evidențiind importanța intervenției rapide.

Simptomele specifice unui AVC pot fi asimetria feței, vorbirea incoerentă și slăbiciunea unui braț. Recunoașterea acestor semne și apelarea imediată la Serviciul de urgență 112 pot salva vieți. Datele arată că peste 30% dintre persoanele care suferă un AVC rămân dependente de îngrijire pe termen lung, dacă nu primesc ajutor în timp util.

Republica Moldova a făcut progrese în ultimii ani, dezvoltând o rețea națională de centre de tratament pentru AVC. În prezent, există 13 astfel de centre, dintre care 11 sunt primare (9 sunt active, cu excepția centrelor primare Ungheni și Orhei), unul multidisciplinar și unul comprehensiv.

Centrele primare au fost dotate cu tomografe computerizate (7), aparate de telemedicină (13), aparate Doppler (8), EEG (13), INR express (13) și aparate pentru detectarea venelor (13).

Aceste centre au contribuit la reducerea timpului mediu de la apariția simptomelor până la internare de la 905 minute în 2023 la 423 de minute în 2024.

În anul 2023 au fost efectuate 64 de proceduri de tromboliză intravenoasă în spitalele raionale Cahul, Orhei, Edineț, Bălți, Comrat și în Spitalul Clinic Municipal „Sfânta Treime”. Odată cu deschiderea celor 11 centre primare de AVC, în perioada ianuarie-septembrie 2024, au fost înregistrate 226 de trombolize. În premieră, în anul curent, în centrele de AVC din Florești, Căușeni, Hîncești și Soroca a fost făcută procedura de tromboliză intravenoasă.

În aceeași perioadă, la Institutul de Medicină Urgentă și Institutul de Neurologie și Neurochirurgie „Diomid Gherman” au fost efectuate  62 de trombextracții cu transfer din centrele primare, ceea ce reprezintă 30% din numarul total – 210.

Rata de deces prin accidente vasculare cerebrale a constituit 17,4% în anul 2023, iar în 2024 a fost de 15%.

Succesul acestei campanii și al obiectivelor naționale depinde atât de implicarea lucrătorilor medicali, cât și de responsabilitatea cetățenilor de a recunoaște semnele AVC și de a acționa rapid. Republica Moldova este membru al Organizației europene de AVC din anul 2017, din care fac parte 70 de state din Europa. Astfel, spitalele raionale care găzduiesc centre AVC au fost recunoscute la nivel european, fiind premiate cu distincția „Aur”, iar Centrul comprehensiv de AVC al Institutului de Medicină de Urgență din Chișinău a primit premiul „Diamant”, după 11 criterii de calitate pentru serviciile medicale oferite.

Campania națională, care debutează astăzi, 29 octombrie, subliniază importanța implicării fiecărui cetățean și a personalului medical în recunoașterea și tratamentul rapid al AVC-ului.

Ministerul Sănătății și-a propus ca până în 2030 să reducă cu 10% numărul cazurilor de AVC și să trateze cel puțin 90% dintre pacienții care ajung într-un centru de tratament. Această inițiativă demonstrează angajamentul Republicii Moldova de a proteja sănătatea cetățenilor și de a moderniza serviciile medicale în parteneriat cu experți internaționali.

Amintim că, începând cu anul 2023, au fost deschise 13 centre de AVC în cadrul spitalelor raionale Edineț, Soroca „Anatolie Prisacari”, Florești, Orhei, Ungheni, Hîncești, Căușeni „Ana și Alexandru”, Cahul și Comrat,  la Spitalul Clinic Bălți, Spitalul Clinic Municipal „Sfânta Treime”, Institutul de Neurologie și Neurochirurgie „Diomid Gherman” și la Institutul de Medicină Urgentă. Costul proiectului este de peste 200 de milioane de lei.