Obezitatea este o boală cronică gravă, recidivantă, rezultată din interacțiunile complexe dintre diferiți factori: comportamentali, genetici, de mediu și sociali. Obezitatea nu este un eșec personal sau rezultatul lipsei de voință, iar kilogramele în plus sau Indicele Masei Corporale (IMC) ridicat – nu sunt singurii indicatori al obezității. Chiar și atunci, când cineva cu obezitate pierde în greutate, factorii care contribuie la obezitate încă mai persistă.
Potrivit OMS, la nivel mondial, peste 1 miliard de persoane suferă de obezitate, dintre care 650 milioane sunt adulți, 340 milioane – adolescenți și 39 milioane – copii. Se estimează, că către anul 2035, un copil din patru și circa 1,9 miliarde de adulți din întreaga lume vor suferi de obezitate! Impactul economic global estimat al excesului de greutate și al obezității va ajunge până la 4,32 trilioane USD, (3,95 trilioane de euro) anual până în 2035, dacă măsurile de prevenire și tratament nu se vor îmbunătăți.
În Regiunea Europeană, potrivit noului raport de sănătate al OMS, în anul 2022 circa 22,6% dintre adulți și 1 din 8 copii de vârstă școlară traiau cu obezitate
În Republica Moldova, aproape un sfert din populația țării (22,7%) este obeză și 6 din 10 adulți (63,9%) sunt supraponderali ( 70,8% bărbați și 57% femei), conform rezultatelor studiului prevalenței factorilor de risc pentru bolile netransmisibile (STEPS, 2021). De asemenea 4,4% dintre adolescenți de 11 – 17 ani și 7% de copii de 7 – 9 ani sunt obezi, arată ultimele studii în acest domeniu (HBSC, 2022 și COSI, 2022 – 2024).. Totodată 16% de adolescenți și 20% de elevi din clasele primare sunt supraponderali.
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a recunoscut obezitatea drept o boală cronică ce necesită management pe termen lung și reprezintă o problemă gravă de sănătate publică, fiind responsabilă de aproximativ 44% din cazurile de diabet zaharat tip II, circa 23% din bolile cardiace și în 7% – 41% cazuri de declanșare a anumitor tipuri de cancer.
Pentru a reduce rata obezității, sunt necesare acțiuni pe următoarele direcții strategice:
- implementarea intervențiilor fiscale (taxarea băuturilor îndulcite cu zahăr sau subvenții pentru alimentele sănătoase);
- aplicarea restricțiilor privind comercializarea alimentelor nesănătoase hipercalorice pentru copii;
- îmbunătățirea accesului la serviciile de management al obezității și a excesului de greutate în asistența medicală primară, ca parte a acoperirii universale de sănătate;
- consolidarea eforturilor pentru promovarea alimentației sănătoase și a activității fizice la toate etapele vieții, promovarea alăptării, intervenții în școală și în comunitate pentru crearea mediilor care să îmbunătățească accesibilitatea alimentelor sănătoase și oportunități de activitate fizică,
- dezvoltarea infrastructurii pentru practicarea activității fizice,
- promovarea mobilității sănătoase – mersul pe jos, practicarea ciclismului.
Menționăm, că conform Programului Național de prevenire și control a bolilor netransmisibile prioritare pentru anii 2023-2027, aprobat prin HG 129/2023, Republica Moldova și-a stabilit ca țintă – ”Zero creștere a obezității” către a.2027 comparativ cu a.2022.
Ziua mondială de combatere a obezității este marcată anual, la 4 martie, scopul fiind stimularea și susținerea acțiunilor practice care sa-i ajute pe oamenii din toată lumea să atingă și să mențină o greutate sănătoasă pe parcursul vieții.

Șefa direcției promovarea sănătății în cadrul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică,
tel de serviciu: 022 574 683