În perioada 16 – 22 septembrie 2022, în Republica Moldova se desfășoară campania Săptămâna Europeană a Mobilității. Promovarea schimbării comportamentului în favoarea mișcării active, a transportului public ecologic și alternativelor inteligente de transport este subiectul campaniei de sensibilizare organizate la inițiativa Comisiei Europene privind mobilitatea urbană durabilă în cadrul . Una dintre cele mai recunoscute și populare acțiuni a campaniei este Ziua fără automobil și cu aceasta va culmina campania.
În acest an tema campaniei este Conexiuni mai bune, aceasta reflectă dorința de a aduna oamenii și de a-i reconecta între ei după mai multe luni de izolare, restricții și limitări. Cei cinci piloni ai conexiunii mai bune sunt: oamenii, locurile, planificarea, politicile, pachetele (coletele fizice și provocările logistice tot mai mari de a le livra într-un mod ecologic, precum și pachetele de informații digitale).
Impactul negativ al poluării aerului asupra sănătății este susținut de studiile recente ale Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), care estimează că anual în jur de 376.000 de decese premature în Regiunea Europeană sunt cauzate direct de poluarea aerului cu microparticule. În ultimii 30 de ani numărul deceselor legate de poluare a fost redus în jumătate, grație mai multor acțiuni, inclusiv și decarbonizării și electrificării transportului, promovării ciclismului și mersului pe jos.
Pentru a sprijini inițiativa mobilității urbane, Comisia Europeană a elaborat Planul de Acțiuni al Mobilității care își propune două obiective strategice:
- Eliminarea treptată din orașe (până în anul 2050) a autoturismelor care folosesc carburanți convenționali;
- Tranziția spre o logistică cu zero emisii în centrele mari urbane până în anul 2030.
Republica Moldova s-a alăturat Declarației de la Viena din anul 2021 privind Transportul, Sănătatea și Mediul în Regiunea Europeană, prin care a fost aprobat Master-Planul European pentru ciclism și face eforturi pentru o abordare modernă a normelor și standardelor de implementare și modernizare a infrastructurii destinate ciclismului, precum informarea și promovarea avantajelor unui transport public calitativ și accesibil, ciclismului și altor forme de mobilitate sustenabilă. O infrastructură urbană modernă nu poate fi asigurată fără benzi pentru cicliști. Recent, Guvernul republicii a aprobat noi reguli privind reglementarea circulației trotinetelor electrice ce va întra în vigoare peste o lună. Aceste reguli sunt necesare pentru o mai bună siguranță a utilizatorilor, având în vedere că numărul acestora este în creștere.
Săptămâna Europeană a Mobilității este o oportunitate de a încuraja populația, autoritățile, organizațiile, companiile private de a promova mobilitatea urbană durabilă. În contextul prevenirii bolilor netransmisibile, reamintim că mișcarea activă înseamnă sănătate!
Șefa direcției promovarea sănătății în cadrul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică,
tel de serviciu: 022 574 683