De Ziua Mondială a Inimii „Implică-te cu inimă pentru fiecare inimă!”

„Implică-te cu inimă pentru fiecare inimă!” este îndemnul din anul curent a Zilei Mondiale a Inimii, pe 29 septembrie. Implică-te cu inimă, înseamnă schimbarea în modul de a lua decizii și de a acționa cu curaj pentru a-i ajuta pe alții.

Bolile cardiovasculare (BCV) sunt cauza numărul unu din lume ce provoacă aproape 19 milioane de decese anual. BCV este un grup de tulburări ale inimii și vaselor de sânge, ce includ: bolile coronariene, bolile cerebro-vasculare, bolile reumatice ale inimii și alte afecțiuni. Cea mai răspândită BCV este hipertensiunea arterială.

Atacurile de cord și accidentul vascular cerebral fac peste 85% din decesele cauzate de BCV, iar a treia parte dintre acestea se întâmplă prematur, adică până la 70 de ani. Peste 75% dintre decesele cauzate de BCV se întâmplă în țările cu venituri mici și medii, din care face parte și țara noastră.

În ultimele două decenii, în Republica Moldova BCV se plasează constant pe primul loc printre cauzele de deces, reprezentând circa 58% din totalul deceselor.

În cadrul Zilei Mondiale a Inimii, Centrele de Sănătate Publică în colaborare cu instituțiile medico-sanitare publice republicane, raionale, municipale, APL, organizațiile obștești, alți parteneri la nivel local vor organiza activități de informare și comunicare a populației privind importanța prevenirii factorilor de risc comportamentali și activități de screening ai tensiunii arteriale și glicemiei.

De asemenea, vor fi organizate maratoane de mers pe jos, mers cu bicicleta pe trasee în formă de inimă. Acțiunile sunt un răspuns al țării noastre la provocarea anunțată în acest an de organizatorul și coordonatorul la nivel global ai Zilei Mondiale a Inimii, Federația Mondială a Inimii (FMI).

Totodată, cu suportul proiectului moldo-elvețian „Viață sănătoasă: reducerea poverii bolilor netransmisibile”, finanțat de Biroul de cooperare al Elveției, în 16 comunități din 8 raioane vor fi organizate acțiuni de mobilizare comunitară, ce includ inaugurări de spații de agrement și activitate fizică la nivel comunitar și programe de autoîngrijire a bolilor cronice.

Obiectivul principal din acest an al Zilei Mondiale a Inimii este ca mesajul „Implică-te cu inimă pentru fiecare inimă” să ajungă la cât mai mulți oameni pentru ai ajuta să-și îmbunătățească sănătatea inimii și să prevină decesele premature.

Ziua Mondială a Inimii este marcată anual 29 septembrie, începând cu anul 2000. Scopul acestei zile este de a spori gradul de conștientizare a populației cu privire la bolile de inimă și a accidentului vascular cerebral.