Atenție la grăsimile trans. Ai grijă de sănătatea ta – alege ce mănânci!

În fiecare zi noi alegem ce mâncăm, la dejun, prânz, cină sau gustări. Dar ne întrebăm noi oare cum este mâncarea noastră, cea de acasă, din magazin, sau cea din localuri? Oare tot ce e gustos e și sănătos? Sau ne întrebăm doar când apar problemele de sănătate?

Comportamentul alimentar și gusturile noastre sunt influențate de mediul în care trăim și de tradițiile pe care le avem în familie. Acolo învățăm ce înseamnă gustos, sănătos, pe săturate, ca la mama acasă, dar și ce este nesănătos sau dăunător pentru noi. În timp, noi preluăm aceleași tradiții alimentare și le educăm copiilor noștri.

Să mănânci gustos nu întotdeauna înseamnă și să mănânci sănătos. De aceasta, mereu trebuie să alegem ce mâncăm și să înțelegem, că orice produs alimentar, consumat în exces, nu poate face bine organismului nostru. Iar unele produse, chiar dacă par inofensive, pot aduce daune sănătății.

Grăsimile trans sau artificiale sunt obținute prin adăugarea chimică a hidrogenului în grăsimile naturale. Aceste grăsimi trans se utilizează în foarte multe produse pe care le consumăm. Informează-te despre produsele pe care le folosești cel mai des în alimentație, fie că le gătești acasă sau le cumperi din magazin, ori de la piață.

Vezi în spotul video de mai jos, ce se ascunde în spatele unor produse care par la prima vedere apetisante și gustoase, dar care sunt gătite cu sau pe bază de grăsimi trans. Spotul poate fi găsit pe pagina de Facebook și Instagram a portalului www.prosanatate.md și este difuzat la TV pentru a informa cetățenii despre daunele consumului excesiv de grăsimi trans și a educa obișnuința sănătoasă de a alege cu grijă produsele sau alimentele pe care le consumăm zilnic.

Link spot – https://prosanatate.md/instrumente/spot-video-al-campaniei-de-informare-alege-ce-mananci/

Alege ce mănânci acasă, în localuri și redu sau evită consumul de alimente de tip „fast-food”, dar și pe cele de patiserie și cofetărie, gătite din aluatul congelat produs pe cale industrială (napolitane, vafe, chifle, plăcinte, prăjituri, etc.).

Diversifică-ți mesele zilnice cu legume, fructe proaspete, uscate, congelate și alimente care nu conțin grăsimi trans.

Ai grijă de sănătatea ta – alege ce mănânci!

*Campania este parte din activitățile de promovare a sănătății în cadrul Proiectul moldo-elvețian „Viața Sănătoasă: Reducerea poverii bolilor netransmisibile”, finanțat de Biroul de cooperare al Elveției și realizat de Institutul Elveției Tropical și de Sănătate Publică. Elveția este unul dintre cei mai mari donatori bilaterali de granturi în sectorul de sănătate al Republicii Moldova.