În perioada 16-22 septembrie marcăm Săptămâna Europeană a Mobilității, care reprezintă o inițiativă a Comisiei Europene și încurajează autoritățile publice din mediul urban să introducă și să promoveze transportul alternativ.
Alegerea mijloacelor de transport alternativ, precum mersul pe jos sau cu bicicleta ar putea îmbunătăți calitatea aerului din mediul înconjurător prin reducerea emisiilor de carbon ale vehiculelor motorizate, astfel încât zonele rezidențiale să devină mai sănătoase, mai plăcute și mai liniștite pentru fiecare locuitor.
Genericul evenimentului din acest an este „Sigur și sănătos, cu mobilitate durabilă”, scopul căruia este să încurajeze inițiativele de promovare a transportului alternativ lansate anul trecut și să susțină mijloacele de transport cu zero emisii de carbon.
Tematica lansată se axează în general pe patru subiecte importante: sănătatea mentală și fizică, siguranța și răspunsul COVID-19. Subiectul sănătății mintale în raport cu mijloacele de transport este adesea neglijat, deși este foarte important. Anxietatea generată de mulțimea de oameni sau insuficiența informațiilor de călătorie pot dăuna sănătății mintale. Iată de ce în orașe trebuie amenajate zone urbane în care locuitorii se pot deplasa liber și în siguranță atunci când și-o doresc.
Impactul negativ al poluării aerului asupra sănătății este susținut de studiile recente ale Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), care estimează că anual în jur de 376.000 de decese premature în Uniunea Europeană sunt cauzate direct de poluarea aerului cu microparticule. Cu toate acestea, numărul deceselor legate de poluare a fost redus în jumătate în ultimii 30 de ani.
Pentru a lupta cu efectele negative ale poluării, Comisia Europeană recomandă respectarea unui șir de măsuri de siguranță care sunt separate în două secțiuni:
– Măsurile de siguranță pentru persoanele cu mobilitate redusă;
– Măsurile de combatere a accidentelor de trafic și a deceselor generate de acestea.
Totodată, Comisia Europeană a elaborat Planul de Acțiuni în domeniul mobilității care își propune două obiective strategice:
- Eliminarea treptată din orașe a autoturismelor care folosesc carburanți convenționali până în anul 2050;
- Tranziția spre o logistică cu zero emisii în marile centre urbane până în 2030.
Instituțiile, companiile, ONG-urile, ba chiar orașele întregi sunt invitate să se alăture Săptămânii Europene a mobilității pentru a contribui la îmbunătățirea mediului urban.
Șefa secției Sănătatea nutrițională și a copiilor, trainer, nutriționistă, doctorandă în anul III la Agenția Națională pentru Sănătate Publică
site: www.prosanatate.md
e-mail: maria-victoria.racu@ansp.gov.md
tel: 022574586, 079391280