Simptomele menopauzei – cum să le recunoști și să reduci din intensitatea lor

Menopauza este o etapă fireasca a vieții care apare, de obicei, la femeile cu vârste cuprinse între 40 și 60 de ani când ovarele nu mai produc estrogen și progesteron. Aceasta nu este un eveniment izolat, ci mai degrabă o perioadă de tranziție care începe  între 30 și 40 ani și durează până la 50 sau chiar 60 ani. Semnele și simptomele menopauzei încep să se manifeste înainte ca menstruația să înceteze definitiv. Absența menstruației pe o perioadă de 12 luni consecutiv indică la instalarea definitivă a menopauzei.
Menopauza este un proces biologic natural și nici într-un caz o afecțiune medicală. Deși se asociază cu modificări hormonale, fiziologice și psihice, menopauza nu reprezintă sfârșitul tinereții și a vieții Dvs. sexuale. Cu câteva secole în urmă puține femei ajungeau să trăiască după menopauză. În prezent lucrurile s-au schimbat și o mare parte a vieții e trăită deplin și după acest eveniment. 

Anii de până la menopauză sunt numiți „de tranziție” sau „perimenopauză”. Această etapă poate veni, de asemenea, cu simptome care pot dura  mai mulți ani, uneori până la 14 ani.                                                                    

Cele 34 de simptome ale menopauzei reprezintă un șir de simptome comune care pot apărea înainte sau în timpul menopauzei. Acestea includ bufeuri, menstruații neregulate, modificări ale dispoziției, ș.a.

Află aceste simptome în continuare:

1. Bufeurile sunt printre cele mai frecvente simptome ale menopauzei. Se manifestă brusc printr-un val de căldură, transpirație în special pe față, gât și piept. Unele femei pot avea frisoane.

2. Transpirațiile nocturne sunt bufeurile care apar pe timp de noapte. Se presupune că scăderea nivelului de estrogen afectează hipotalamusul, care e responsabil de reglarea temperaturii corpului.                                                                                     

3. Ciclu menstrual neregulat – de-a lungul tranziției la menopauză este normal să apară schimbări ale periodicității ciclului. În cele din urmă, menstruația va dispărea definitiv.                                                                                                                     

4. Dispoziție instabilă – schimbări imprevizibile ale dispoziției care nu sunt legate de evenimentele de viață. Ele pot determina pe cineva să se simtă brusc tristă, să plângă fără motiv, să fie supărată. Schimbările de dispoziție sunt frecvente atât în timpul perimenopauzei, cât și a menopauzei.                                                                     

5. Disconfort și durere în glandele mamare –sensibilitatea excesivă a sânilor este la fel un simptom comun al menopauzei care tinde să se diminueze spre finele menopauzei.                                                                                                             

6. Scăderea libidoului – menopauza, de asemenea, afectează libidoul sau dorința sexuală. Acest lucru poate fi rezultatul direct al nivelurilor  scăzute de testosteron și estrogen, care poate face excitarea fiziologică mai dificilă. Însă, această problemă poate fi și un rezultat secundar al altor simptome ale menopauzei, cum ar fi modificări ale dispoziției, sau un efect secundar al unui medicament.                                                                                                            

7. Uscăciunea vaginală – deoarece hormonii sexuali feminini  asigură o bună circulație a sângelui în jurul vaginului, o insuficiență a lor poate deregla vascularizarea și respectiv, lubrifierea naturală. Acest lucru poate provoca senzații de vagin uscat, disconfort și penetrare dificilă.                                                              

8. Cefalee – unele persoane la intrarea în menopauză pot experimenta  dureri de cap sau episoade de migrenă mai frecvent ca de obicei tot din cauza coborârii nivelului de estrogeni. Aceste dureri pot fi similare durerilor de cap din perioada ciclului menstrual.                                                                                              

9. Furnicături în extremități – în timpul menopauzei, unele femei pot simți furnicături în mâini, brațe și picioare. Acest simptom este rezultatul fluctuațiilor hormonale care afectează sistemul nervos central și durează, de obicei, doar câteva minute.                                                                                                                    

10. Senzații de ardere bucală – un alt potențial simptom al menopauzei care se manifestă ca o senzație de arsură, sensibilitate sporită, furnicături, căldură sau amorțeală în gură sau în jurul gurii. Acesta este un alt rezultat al modificărilor hormonale. Mucusul din cavitatea bucală conține receptori hormonali, care suferă din cauza scăderii nivelului de estrogen. Acest lucru poate contribui la durere si disconfort și un risc mai mare de a dezvolta boli gingivale sau carii dentare.                                                                                                                              

11. Modificări ale gustului – se pot observa schimbări ale senzațiilor gustative, cu sensibilizare patologică a percepției gusturilor și aromelor.                                                

12. Oboseala – fatigabilitatea poate deveni un simptom neplăcut, iar uneori chiar chinuitor al menopauzei. Acest lucru ar putea fi rezultatul unui somn puțin odihnitor ca urmare a bufeurilor și transpirațiilor nocturne sau ca urmare a fluctuațiilor hormonale.                                                                                      

13. Balonarea în timpul menopauzei poate apărea din mai multe cauze: retenție de apă, digestie lentă, schimbarea anume în această perioadă a obiceiurilor alimentare.                                                     

14. Alte modificări digestive – hormoni sexuali feminini se pot găsi și în cavitatea bucală și în tractul digestiv. Acest lucru poate însemna că în timpul menopauzei o femeie poate avea modificări în compoziția florei intestinale. Drept rezultat, se pot observa schimbări ale digestiei sau reacții diferite la anumite alimente.   

15. Dureri articulare – estrogenul posedă efect de reducere a inflamației și păstrează articulațiile lubrifiate. Ca urmare, în urma instalării menopauzei și a scăderii concentrației estrogenului, unele femei sunt mai predispuse la dureri articulare sau la artrita de menopauză.                                                                        

16. Tensiunea și durerile musculare– femeile care trec prin perimenopauză sau menopauză pot experimenta tensiuni sau dureri  musculare.                                                                                                                                                                           

17. Șoc electric femeile pot experimenta senzații care seamănă cu șocuri electrice în timpul perimenopauzei și menopauzei. Nu este clar ce cauzează acest lucru, dar poate fi rezultatul dereglării nivelurilor de hormoni ai sistemului nervos.                                                                                      

18. Prurit –  deoarece estrogenul este legat de producția de colagen și hidratarea pielii, un declin al concentrației acestui hormon poate duce la creșterea senzației de mâncărime sau uscăciune a pielii și a vulvei.                                                     

19. Tulburări ale somnului – în timpul menopauzei somnul poate deveni mai superficial sau perturbat din mai multe motive. Apar treziri frecvente din cauza transpirațiilor nocturne, trezire matinală, insomnii.                                            

20. Dificultăți de concentrare – scăderea nivelului de estrogen poate provoca, uneori, dificultăți de concentrare. Bufeurile și dereglările de somn pot fi de asemenea factori ce determină apariția acestor probleme.                                                                                                                     

21. Probleme de memorie – menopauza poate afecta nu doar concentrarea, dar și memoria. Și iarăși, acest lucru ar putea fi un rezultat direct al nivelului mai mic de estrogen și a somnului necalitativ.                                                          

22. Subțierea și căderea parului în timpul menopauzei este un alt rezultat al fluctuațiilor hormonale ovariene. Acest lucru provoacă micșorarea numărului de foliculi piloși, ceea ce înseamnă că părul va crește mai încet și cade mai ușor.                                                      

23. Unghiile fragile – în timpul sau după menopauză corpul  poate să producă cantități insuficiente de cheratină, substanța de care unghiile au nevoie pentru a rămâne puternice. Acest lucru poate duce la unghii fragile, care se pot fisura sau rupe cu ușurință.                                                                                                       

24. Creșterea în greutate – femeile pot crește în greutate în timpul menopauzei din mai multe cauze. O scădere a nivelului de estrogen și de activitate fizică poate duce la creșterea în greutate. Modificările dispoziției de asemenea pot schimba comportamentul alimentar al unor femei.                                                                 

25. Incontinența urinară – incontinența de stres se referă la o frecvență sporită de urinare sau nevoia bruscă de a urina. Unii specialiști, numesc acest fenomen ca „vezică hiperactivă.” Acest simptom  este frecvent în timpul menopauzei, deoarece schimbările nivelului de hormoni pot provoca slăbirea mușchilor vezicii urinare și a mușchilor pelvieni.                                                                                              

26. Vertij – schimbările hormonale care au loc în timpul menopauzei afectează producerea de insulină, ceea ce poate face dificil pentru organism menținerea nivelului stabil de zahăr în sânge. Acesta este principalul motiv pentru care unele femei experimentează amețeli în timpul perimenopauzei și a menopauzei.       

27. Alergii – la unele femei se pot agrava simptomele alergiilor sau apariția lor pentru prima dată. Acest lucru se întâmplă deoarece în timpul menopauzei, femeile pot avea furtuni de histamină, o substanță care provoacă reacții alergice.                                                                                                               

28. Osteoporoza – în timpul perimenopauzei o scădere a nivelului de estrogen poate duce la pierderea densității osoase, ca urmare oasele devin mai fragile și se fracturează cu ușurință.                                                                                                  

29. Bătăi neregulate ale inimii – la apariția acestor simptome întotdeauna cel mai bine este adresarea la medicul specialist cardiolog.                                              

 30. Schimbarea mirosului corpului – bufeurile si transpirațiile nocturne pot duce la o intensificare a mirosului corpului. Dacă femeia se simte stresată sau anxioasă, de asemenea, va transpira mai mult.                                                                                                   

31. Iritabilitate – fie din cauza fluctuațiilor hormonale sau a impactului altor simptome ale menopauzei, femeile care trec prin această schimbare ar putea fi iritate. Stresul sau lipsa de somn, de asemenea, pot determina acest lucru.                                                                                                                     

32. Depresie – pentru unele femei, dezechilibrele hormonale pot declanșa depresia. Cu toate acestea, depresia este de multe ori situațională și nu poate fi de durată. O lipsă de somn și stresul poate contribui la acest lucru. În unele cazuri menopauza poate declanșa depresia sau starea de spirit deprimată pentru că aduce schimbări semnificative în viața unei femei.                                                                 

33. Anxietatea – încă un simptom strâns legat de starea de spirit din perioada menopauzei. Se poate  intensifica noaptea sau poate apare intermitent în timpul fluctuațiilor hormonale.                                                                                                                    

34. Atac de panică – în unele cazuri, femeile pot experimenta atacuri de panică în timpul menopauzei. Acest lucru se poate întâmpla din cauza schimbărilor hormonale sau a unei stări de anxietate în sine.

Ce vă poate ajuta?

Majoritatea femeilor nu experimentează toate aceste 34 de simptome în timpul menopauzei. Cu toate acestea, doar bufeurile  în sine pot fi suficiente pentru a provoca perturbări semnificative în viața unei femei.                                                         

Există mai multe tratamente care pot fi încercate cu scop de a reduce disconfortul, inclusiv:

– terapia de substituție hormonala, care înlocuiește temporar hormonii, și anume estrogenul, progesteronul;                                                                                                                                      

– supozitorii sau unguente vaginale cu estrogen, care pot îmbunătăți lubrifierea și preveni uscarea și disconfortul în timpul actului sexual;                                                                                     

– antidepresive, care îmbunătățesc starea de spirit și micșorează bufeurile;                                     

– administrarea suplimentară a vitaminelor din grupul B (B2, B6, B9, B12) , vitaminele D, A, C și E.                                                                 

Există, de asemenea, mai multe practici de autoîngrijire, schimbarea modului de viață, care pot ajuta la ameliorarea simptomelor:

Când e necesar să vă adresați la medic

Dacă o femeie se confruntă cu simptome noi sau simptome inexplicabile, trebuie să se adreseze după ajutor specializat. Sunt diferite stări de sănătate ce pot cauza simptome asemănătoare cu menopauza, de aceea este important să fie excluse. Femeile ar trebui, de asemenea, să consulte un medic specialist în cazul în care simptomele menopauzei le cauzează stres sau le perturbează viața cotidiană, dacă  se confruntă cu insomnii, lucrează dificil, se confruntă cu schimbări severe de dispoziție. Pentru toate aceste simptome există tratamente eficace.

În concluzie

Cele 34 de simptome ale menopauzei reprezintă o listă de simptome comune,  raportate de multe femei. Printre cele mai frecvente sunt bufeurile, modificări ale dispoziției, oboseală, și ciclul menstrual neregulat. Cu toate acestea, fiecare femeie  trece prin menopauza în mod diferit.                                                                                          

Totodată, este foarte important ca medicii să excludă alte posibile explicații pentru aceste simptome, deoarece menopauza nu este singurul factor care le-ar putea provoca.