Cum facem față caniculei. Recomandări practice

 Deși majoritatea dintre noi salutăm soarele de vară, temperaturile ridicate pot fi dăunătoare sănătății.

Cine este în pericol?

Căldura poate afecta pe oricine, dar unele persoane pot fi mai expuse riscului, inclusiv:

  • persoanele în vârstă;
  • bebelușii și copiii mici;
  • persoanele cu o afecțiune cronică gravă, în special demență, boli de inimă, respirație dificilă sau probleme de mobilitate;
  • persoanele cu probleme grave de sănătate mintală;
  • persoanele care iau anumite medicamente, inclusiv cele care afectează transpirația și controlul temperaturii (de exemplu diuretice, antihistaminice);
  • persoane care sunt deja bolnave și deshidratate;
  • persoanele care utilizează abuziv alcool sau droguri;
  • oameni care sunt activi fizic (de exemplu soldați, sportivi, excursioniști);
  • oamenii fără adăpost.

Pentru prevenirea afecțiunilor în perioada caniculei urmați recomandările:

– evitați deplasările și nu frecventați locurile aglomerate, în orele de vârf ale caniculei (11.00-18.00);

– dacă deplasarea este necesară, recomandăm să aveți un recipient cu apă potabilă, să folosiți mijloace de protecție solară (pălării, umbrele, ochelari de soare) și îmbrăcăminte adecvată (material subțire, din fibre vegetale – bumbac, in, cânepă de culori deschise);

– consumați lichide în cantitate de cel puțin 2 litri pe zi; un pahar de apă (200 ml) la fiecare 15-20 minute, fără a aștepta să apară senzația de sete;

– dacă aveţi aer condiţionat, reglaţi aparatul astfel încât temperatura să fie cu 5º grade mai mică decât temperatura ambientală;

– ventilatoarele nu trebuie folosite dacă temperatura aerului depăşeşte 32º grade Celsius;

– pe parcursul zilei faceţi duşuri călduţe, fără a vă şterge de apă;

– evitaţi activităţile în exterior care necesită un consum mare de energie (sport, grădinărit, etc.).

– aveţi grijă de persoanele dependente de voi (copii, vârstnici, persoane cu necesități speciale) oferindu-le în mod regulat lichide, chiar dacă nu vi le solicită;

– păstraţi contactul permanent cu vecinii, rudele, cunoştinţe care sunt în vârstă sau cu necesități speciale, interesându-vă de starea lor de sănătate.

Cum putem să limităm creşterea temperaturii în locuinţe:

  • Închideţi ferestrele din partea solară, trageţi jaluzelele şi/sau draperiile;
  • Țineţi ferestrele închise pe toată perioada cât temperatura exterioară este superioară celei din locuinţă.
  • Deschideţi ferestrele seara târziu, noaptea şi dimineaţa devreme, provocând curenţi de aer, pe perioada cât temperatura exterioară este inferioară celei din locuinţă.
  • Stingeţi sau scădeţi intensitatea luminii artificiale.
  • Închideţi orice aparat electro-casnic de care nu aveţi nevoie.
  • Evitați transporturile pe distanțe lungi în vehicule fără posibilități de climatizare;
  • În cazul deplasărilor în zone ale căror surse de apă nu întrunesc condițiile de potabilitate sau nu sunt verificate sanitar, consumați numai apă îmbuteliată sau apă fiartă și răcită.

Ce puteți consuma pe caniculă

  • Consumaţi fructe şi legume proaspete (pepene galben, roşu, prune, castraveţi, roşii), deoarece acestea conţin o cantitate mare de apă;
  • O doză de iaurt produce aceeaşi hidratare ca şi un pahar de apă;
  • Evitați consumul de băuturi cu conținut ridicat de cofeină (cafea, ceai negru, ceai verde, cola) sau de zahăr (sucuri carbogazoase cu adaos de zahăr);
  • Evitați consumul de băuturi alcoolice (inclusiv bere sau vin), deoarece acesta favorizează deshidratarea și diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii;
  • Evitați consumul de grăsimi și de alimente ușor perisabile (în special cele de origine animală – carne, ouă, lactate);
  •  Consumați alimente în termenul de valabilitate, din magazinele care dispun de instalații frigorifice funcționale de păstrare a alimentelor.

Recomandări pentru prevenirea apariţiei de îmbolnăviri în rândul copiilor:

  • Realizarea unui ambient cât mai normal, ferit de căldură, umiditate excesivă şi curenţi de aer;
  • Alimentaţia respectată până în acel moment nu trebuie modificată prin introducerea de alimente noi în această perioadă;
  • Se va realiza hidratarea corespunzătoare, iar pentru sugari mama îl va alăpta ori de câte ori sugarul solicită;
  •  Copilul va fi îmbrăcat lejer, cu hăinuţe din materiale din fibre naturale comode;
  • Nu va fi scos din casă decât în afara perioadelor caniculare din zi şi obligatoriu cu căciuliţă pe cap.
  • Copiii vor primi apă plată sau apă cu proprietăţi organoleptice corespunzătoare, ceai foarte slab îndulcit, fructe proaspete şi foarte bine spălate;
  • Mamele care alăptează trebuie să se hidrateze corespunzător cu apă plată sau apă cu proprietăţi organoleptice corespunzătoare, ceai slab îndulcit, sucuri naturale de fructe, făcute în casă, fără adaos de conservanţi;
  • Se va evita în acelaşi timp consumul de cafea sau de alcool;
  • La cel mai mic semn de suferinţă al copilului sau a mamei, aceştia se vor prezenta la medicul de familie care va decide conduita terapeutică;
  • Atenţie deosebită se va acorda condiţiilor de igienă atât pentru copil, cât şi pentru mamă. Copilul va fi ţinut cu hăinuţe sau scutece curate şi uscate;
  • Copiilor preşcolari li se vor face duşuri cu apă la temperatura camerei.

Recomandări pentru persoanele vârstnice şi cu afecţiuni cronice:

 • Crearea unui ambient care să nu suprasolicite capacitatea de adaptare a organismului;

• Hidratare corespunzătoare cu apă plată sau apă cu proprietăţi organoleptice corespunzătoare, ceai slab îndulcit, sucuri naturale de fructe, făcute în casă, fără adaos de conservanţi;

 • Alimentaţia va fi alcătuită predominat din legume şi fructe proaspete;

• Se vor consuma numai alimente proaspete din magazinele care dispun de instalaţii frigorifice funcţionale pentru păstrarea alimentelor. Se va evita consumul alimentelor uşor perisabile;

 • Este interzis consumul de alcool şi cafea în timpul caniculei;

• Se va evita circulaţia în perioadele de vârf ale caniculei sau, dacă este absolut necesar, se va folosi îmbrăcăminte uşoară, din fibre naturale, precum şi pălării de protecţie pe cap;

 • Persoanele care suferă de anumite afecţiuni îşi vor continua tratamentul conform indicaţiilor medicului. Este foarte util ca în aceste perioade persoanele cu afecţiuni cronice, cardiovasculare, hepatice, renale, pulmonare, de circulaţie, mentale sau cu hipertensiune să consulte medicul curant în vederea adaptării schemei terapeutice la condiţiile existente;

• Menţinerea cu rigurozitate a igienei personale, efectuarea a cate 3 – 4 duşuri pe zi.

Recomandări pentru angajatori:

  Pentru ameliorarea condițiilor de muncă:

1) Reduceți intensitatea și ritmul activităților fizice;

2) Asigurați ventilația la locul de muncă;

3) Alternați efortul dinamic cu cel static;

4) Alternați perioadele de lucru cu perioadele de repaus în locuri umbrite, cu curenți de aer;

Pentru menținerea stării de sănătate a angajaților:

1) Asigurați-i cu cantități adecvate de apă – câte 2-4 litri/persoană/schimb;

2) Asigurați-i echipamentul individual de protecție;

3) Asigurați-i cu dușuri funcționale cu apă călduță.

La primele simptome: dureri de cap, amețeli, frisoane, vărsături, apelați  medicul de familie!

Viorica Prisăcari,

medic igienist,

Direcția Promovarea Sănătății ANSP