Funcțiile ficatului, denumit şi laboratorul corpului uman,au o importanță fiziologică vitală pentru funcționarea organismului prin curățarea și eliminarea toxinelor, producerea proteinelor și a bilei, care facilitează digestia.
În contextul subiectului abordat, important e să cunoaștem semnele ce indică spre afectarea și dereglarea funcțiilor acestui organ vital, semne care ne-ar determina să apelăm cât mai urgent la ajutorul medicilor de familie, gastrolog sau hepatolog.
Specialiştii în domeniu evidenţiază câteva semne ale funcţiei hepatice afectate, printre cele mai însemnate fiind reținerea lichidelor, apariția și persistența unor vânătăi pe corp, creșterea inexplicabilă în greutate (supraponderabilitatea), oboseala, halitoza (respirația urât mirositoare), greața și schimbarea culorii pielii, care devine galbenă.
Unul dintre semnele care dă de bănuit că ceva nu merge bine este reținerea lichidelor în organism. Acumularea acestora în abdomen, precum și umflarea mâinilor, picioarelor sau gleznelor pot fi semnele manifeste ale cirozei hepatice.
Dereglarea funcției hepatice perturbează capacitatea de coagulare a sângelui. Ca urmare, pe corpul omului pot apărea vânătăi chiar şi atunci când acesta nu s-a lovit.
Deoarece ficatul nu mai reușește să filtreze toxinele, chiar dacă nu-şi schimbă stilul de viață, pacientul adaugă (aparentinexplicabil) kilograme în plus.
Toxinele se acumulează şi în articulații, provocând apariția durerii și a oboselii. În unele cazuri, acestea pot declanşa depresii.
Un ficat cu funcție dereglată provoacă dificultăți de digestie, acumularea toxinelor în intestin și, respectiv, respirație urat mirositoare (halitoză) sau senzaţia de greaţă.
Un alt semn distinctiv este pielea, care poate căpăta nuanţă galbenă. Mai mult, eczemele, urticaria şi alergiile sunt cauzate tot de toxinele din organism, pe care ficatul bolnav nu le poate filtra din sânge.
Ion Nistor,
Medic igienist,
Direcția Promovarea Sănătății, ANSP
Șefa secției Sănătatea nutrițională și a copiilor, trainer, nutriționistă, doctorandă în anul III la Agenția Națională pentru Sănătate Publică
site: www.prosanatate.md
e-mail: maria-victoria.racu@ansp.gov.md
tel: 022574586, 079391280