Sfaturi sănătoase. Sedentarismul și riscurile pentru sănătate

Lipsa de mișcare sau sedentarismul cauzează obezitate, afecțiuni cardiovasculare și boli ale aparatului locomotor, inclusiv ale coloanei vertebrale, insomnie, diabet zaharat.

La copiii și tinerii în dezvoltare lipsa de mișcare poate duce la cifoze și scolioze. Pentru a evita aceste dereglări ale sănătății, specialiștii recomandă minimum 30 de minute de activitate fizică zilnic, precum exercițiile fizice și mișcarea în aer liber. Copiilor le este îndeosebi indicată practicarea înotului, care fortifică mușchii spatelui.

Este bine ca băieții adolescenți să practice gimnastica sportivă, iar fetele – gimnastica ritmică sau artistică.

Important de reținut! Boxul, baschetul sau tenisul forțează, de obicei, o singură mână, iar antrenarea doar a unei părți a corpului la adolescenți poate cauza dezvoltarea disproporționată a spatelui, inclusiv a scoliozei coloanei vertebrale.

Din păcate, sedentarismul a devenit o problemă socială, pentru că lumea contemporană stă mai mult la calculator, la televizor sau la volanul mașinii. Practicarea sporturilor medicii o recomandă în timpul dimineții sau în orele serii în sălile de forță, în fitness cluburi sau pe stadioane, unde sunt prestate astfel de servicii. Dacă aceste condiții lipsesc ori sunt inaccesibile din cauza prețurilor exorbitante, puteți face exerciții fizice în curte, în parc sau în orice alt loc accesibil pentru mișcare și sport.

Urmările sedentarismului, asociate cu alimentația precară, devin foarte periculoase pentru sănătatea populației. De aici concluzia: acestor aspecte ale stilului de viață sănătos trebuie să li se acorde o atenție deosebită în fiecare comunitate, de către fiecare om în parte.

Ion Nistor,

Medic igienist,

Direcția Promovarea Sănătății, ANSP