Uneori este dificil de acordat prioritate sănătății inimii, deoarece amenințarea nu se simte tangibilă sau imediată, iar eforturile de prevenire pot însemna schimbarea stilului de viață. O plimbare zilnică sau înlocuirea unui fast-food cu o mâncare gătită acasă (inclusiv legume) pot fi modalități excelente de a pune mingea în mișcare, astfel încât sănătatea inimii poate fi o preocupare realizabilă. Prevenirea este cel mai simplu mod de a vă menține sănătatea inimii. Totodată, măsurile de prevenirea bolilor de inimă sunt destul de simple:
Mâncați sănătos. O alimentație echilibrată este una dintre cele mai importante lucruri pe care le puteți face pentru a vă proteja sănătatea. De fapt, până la 80% din bolile cardiace premature și accidentele vasculare cerebrale pot fi prevenite prin alegerile și obiceiurile de viață, cum ar fi o dietă sănătoasă și activitate fizică. Consumați fructe, legume, cereale integrale, lactate cu conținut scăzut de grăsimi, fasole, carne de pasăre fără piele, carne slabă și pește precum somon, păstrăv și hering. Limitați grăsimile saturate și trans, sarea și zahărul.
Rețineți! Norma zilnică de sare este de 5g/zi = 1 linguriță de sare, iar de zahăr 25g/zi = 5 lingurițe de zahăr.
Fiți activi. A fi activ fizic reprezintă un pas important către sănătatea inimii. Activitatea fizică este unul dintre cele mai eficiente instrumente pentru întărirea mușchiului inimii. În acest mod poate fi ținută sub control greutatea și prevenită deteriorarea arterelor cauzate de colesterolul ridicat, zahărul în sânge și tensiunea arterială crescută, care pot duce la atac de cord sau accident vascular cerebral.
Atenție! Copiii și adolescenți cu vârsta cuprinsă între 5-17 ani trebuie să practice cel puțin 60 de minute de activitate fizică pe zi. Adulții cu vârsta cuprinsă între 18-64 ani trebuie să facă cel puțin 150 de minute de activitate fizică pe parcursul săptămânii.
Urmăriți-vă greutatea. Echilibrarea caloriile pe care le consumați cu caloriile arse prin activitatea fizică vă ajută la menținerea unei greutăți corporale sănătoase. Pentru a menține o greutate sănătoasă a corpului limitați porțiile consumate, respectați cele 5 mese pe zi și consumați apă. Dacă sunteți supraponderal, chiar și o mică pierdere în greutate (cum ar fi pierderea a 5% din greutatea corporală) vă poate îmbunătăți tensiunea arterială.
Important! Norma de apă pentru femei este de 30 ml/kg corp, iar pentru bărbați de 40 ml/kg corp.
Gestionați stresul. Stresul vă poate crește tensiunea arterială, așa că găsiți modalități de a vă relaxa. Exercițiile fizice și somnul suficient (7-8 ore) vă pot ajuta la ameliorarea tensiunii arteriale. Totodată, puteți să vă faceți 15 minute de liniște în fiecare zi pentru a vă relaxa.
Renunțați la fumat. Fumatul este principala cauză de deces care poate fi prevenită. Renunțarea, chiar și mai târziu în viață, vă poate reduce riscul de boli de inimă, accident vascular cerebral și cancer în timp util. Chiar și fumatul pasiv vă poate dăuna sănătății!
Consumă alcool cu moderatie. Dacă alegiți să beți alcool, consumați cu măsură. Aceasta înseamnă să va limitați consumul de alcool la cel mult 1 pahar pe zi pentru femei și nu mai mult de 2 pahare pe zi pentru bărbați. Consumul exagerat de alcool poate crește riscul de apariție al bolilor de inimă.
Aveți grijă de inima Dvs.!
- Medic igienist, specialist în promovarea sănătății, la Agenția Națională pentru Sănătate Publică
- e-mail: liliana.arnaut@ansp.gov.md
- tel: 022574700, 068369979