Obezitatea abdominală: ce reprezintă și de ce este periculoasă

În urma creșterii epidemiei de obezitate a apărut nevoia înțelegerii distribuției grăsimii corporale și a consecințelor acesteia asupra sănătății.

Majoritatea grăsimilor din corpul uman sunt stocate sub piele fiind cunoscute sub denumirea de grăsime subcutanată. Aceasta este vizibilă și palpabilă.

De cealaltă parte, restul grăsimii din organism este ascunsă, înconjurând organle interne și purtând denumirea de grăsime viscerală. O acumulare exagerată a acesteia generează obezitatea abdominală.                                                                                

Care sunt riscurile grăsimii viscerale pentru sănătate?

Grăsimea viscerală determină ca burta să iasă în afară sau îi conferă siluetei unei persoane o formă de „măr”. Acest tip de grăsime produce substanțe chimice și hormoni care sunt toxici pentru organism. Depozitele sporite de grăsime viscerală asociate cu obezitatea generează tulburări metabolice și inflamație în organism.

Bolile legate de obezitate pot fi de severitate variabilă în funcție de distribuția grăsimii.

A avea grăsime viscerală este un semn al sindromului metabolic, o colecție de tulburări care includ hipertensiune arterială, obezitate, colesterol sporit și rezistență la insulină. Împreună acestea cresc riscul de accident vascular cerebral, boli de inimă și diabet zaharat de tip 2 .

De asemenea, grăsimea viscerală poate provoca:

Important!  Stresul joacă un rol important în depozitarea grăsimii viscerale. Atunci când o persoană este stresată, organismul produce un hormon numit cortizol. Acest hormon crește cantitatea de grăsime viscerală stocată în organism.

Cum înțelegeți că aveți grăsime viscerală?

Cel mai bun mod de a vă da seama dacă aveți grăsime viscerală este să vă măsurați circumferința abdominală. Aceasta este un bun indicator al cantității de grăsime depozitate în interiorul abdomenului, în jurul organelor. Pentru femei riscul de apariție a bolilor cronice este sporit dacă circumferința abdominală este de 80 cm sau mai mult și pentru bărbați de 94 cm sau mai mult.

Pe lângă măsurarea taliei au fost dezvoltate numeroase tehnici pentru a evalua grăsimea viscerală. Cele mai adecvate din punct de vedere clinic sunt cele care pot fi efectuate rapid, oferă rezultate rapide și nu dăunează sănătății Dvs. Cele mai relevante metode de măsurare sunt: indicele de masă corporală (IMC), utilizarea cântarului cu bioimpendanță electromagnetică, ecografia organelor interne, etc.

Cum puteți reduce grăsimea viscerală?

Cea mai bună modalitate de a reduce grăsimea viscerală este pierderea în greutate și abordarea unui regim alimentar sănătos. Grăsimea viscerală răspunde mai bine la alimentație echilibrată și la exerciții fizice decât grăsimea de pe șolduri. Exercițiile fizice regulate pot, de asemenea, împiedica revenirea grăsimii viscerale.

Rețineți! Liposucția nu funcționează pentru eliminarea grăsimii viscerale.

Chiar dacă nu vă puteți schimba genetica, hormonii sau vârsta, puteți reduce riscul de îmbolnăvire prin:

  • exerciții fizice timp de cel puțin 30 de minute în fiecare zi (de exemplu, prin mers rapid, mers cu bicicleta, exerciții aerobice și antrenamente de forță);
  • alimetație echilibrată și diversă;
  • renunțarea la fumat;
  • reducerea consumul de alcool;
  • excluderea din meniu a băuturilor dulci;
  • somnul suficient;
  • reducerea stresului.

Fiți atenți la sănătatea Dvs.!