Riscurile consumului de alcool în perioada sarcinii

În acest moment, potrivit autorităților naționale și internaționale, nu se cunoaște o cantitate sigură de alcool care poate fi consumată în timpul sarcinii. Alcoolul din sângele mamei trece la copil prin cordonul ombilical. Consumul acestuia  în timpul sarcinii poate provoca avort spontan, nașterea fătului mort și o serie de dizabilități fizice, comportamentale și intelectuale pe tot parcursul vieții. Aceste dizabilități sunt cunoscute sub numele de spectrul de tulburări alcoolice fetale (STAF).

Termenul STAF include următoarele condiții:

 • Sindromul alcoolului fetal (SAF);
 • Sindromul de alcool fetal parțial (pSAF);
 • Defecte congenitale legate de alcool (DCLA);
 • Tulburarea neurodezvoltării legată de alcool (TNLA);
 • Tulburare neurocomportamentală asociată cu expunerea prenatală la alcool (TN-EPA).

Copiii cu STAF ar putea avea următoarele caracteristici și comportamente:

 • Trăsături anormale ale feței, cum ar fi o creastă netedă între nas și buza superioară (această creastă se numește filtru);
 • Dimensiune mică a capului;
 • Înălțime mai mică decât media;
 • Greutate corpului redusă;
 • Coordonarea slabă;
 • Comportament hiperactiv;
 • Dificultăți ale atenției;
 • Memorie slabă;
 • Dificultăți de învățare;
 • Întârzieri ale vorbirii și a limbajului;
 • Dizabilitate intelectuală sau IQ scăzut;
 • Abilități de raționament și judecată slabe;
 • Probleme de somn și de supt în copilărie;
 • Probleme de vedere sau de auz;
 • Probleme cu inima, rinichii sau oasele.

 Când alcoolul este periculos

Nu există timp sigur pentru a consuma alcool în timpul sarcinii. Consumul acestuia poate provoca probleme copilului în curs de dezvoltare pe tot parcursul sarcinii, inclusiv înainte ca o femeie să știe că este însărcinată. Consumul de alcool în primele trei luni de sarcină poate determina bebelușul să prezinte trăsături anormale ale feței. Problemele de creștere și ale sistemului nervos central (de exemplu, greutate scăzută la naștere, probleme de comportament) pot apare din cauza consumului de alcool oricând în timpul sarcinii. Creierul bebelușului se dezvoltă pe tot parcursul sarcinii și poate fi oricând afectat de expunerea la alcool.

Alcoolul este un factor de risc pentru:

evoluția sarcinii – fiind asociat cu moartea fătului, avort spontan, naștere prematură, deficit de creștere intrauterină a fătului, greutate mică la naștere a nou-născutului;

sindromul alcoolic fetal – tulburare de dezvoltare fizică și psihică gravă și ireversibilă cauzată de expunerea fătului la alcool înainte de naștere.

Între 20 și 80% din gravide consumă alcool, în întreaga lume. Până la 70% din gravidele care consumă alcool obișnuiesc să bea mai mult de 1-2 doze de alcool pe săptămână, chiar și pe perioada primului trimestru de sarcină,  iar între 3 și 5% din acestea au un consum de mai mult de 4 doze de alcool la o singură ocazie.

Aproape 16% din femeile rezidente în Europa au consumat alcool în timpul sarcinii, cu variații mari între țări.

Republica Moldova are unul dintre cele mai ridicate niveluri de consum de alcool (ODD 3.5.2) din lume, iar unul din patru decese (26,1%) sunt legate de alcool.

În 2018, consumul total la nivel mondial a fost egal cu 6,2 litri de alcool pur per persoană cu vârsta de 15 ani și peste, în regiunea europeană a OMS în 2018 – 9,7 litri, în timp ce în Republica Moldova – 11,4 litri. Consumul printre bărbați a fost de 18,3 litri, iar femei – 5,3 litri în 2018.

Situația devine și mai alarmantă în contextul în care consumul de alcool este din ce în ce mai frecvent în rândul copiilor și tinerilor. Potrivit unui studiu realizat în 2015, jumătate din elevii claselor a VIII-a și a IX-a (53%) au consumat alcool în ultimele 30 de zile, 57,6% dintre băieți și 48,4% dintre fete.

Potrivit Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) din SUA și a Colegiului American de Obstetrică și Ginecologie, femeile însărcinate nu ar trebui să bea nicio formă de alcool, deoarece s-a dovedit că produce efecte grave și negative asupra dezvoltării bebelușului (fătului). Iată de ce la acest moment nu se cunoaște o cantitate sigură de consum a alcoolului în timpul sarcinii.

Expunerea la alcool în timpul sarcinii provoacă leziuni ale creierului și acestea sunt efecte absolut prevenibile.

În fiecare an mii de copii se nasc cu efectele expunerii prenatale (în timpul sarcinii) la alcool. Consumul unei singure băuturi alcoolice pe zi în timpul sarcinii provoacă malformații congenitale grave și permanente. Consumul alcoolului în timpul sarcinii poate provoca probleme grave la copii și adolescenți:

 • Sugarii pot prezenta creșterea lentă și întârzierea dezvoltării, trăsături faciale neobișnuite, iritabilitate, tulburări cerebrale și neurologice, dizabilități intelectuale și probleme cu atașamentul emoțional;
 • Copiii mici și cei de vârstă școlară pot avea probleme de învățare sau citire, probleme de concentrare și atenție, toleranță scăzută la frustrare și limite sociale slabe;
 • Adolescenții pot avea probleme de învățare continuă, depresie, anxietate și comportament sexual inadecvat;

Tulburările psihice pot fi, de asemenea, cauzate de consumul de alcool în timpul sarcinii, cum ar fi:

 • Tulburare de hiperactivitate cu deficit de atenție;
 • Depresie și anxietate;
 • Probleme cu hiperactivitatea, conduită și controlul impulsurilor;
 • Risc crescut de alte tulburări de consum de droguri.

Copiii suspectați de STAF trebuie să fie evaluați cu atenție de către un pediatru, un psihiatru pentru copii și adolescenți.

Expunerea la alcool a fătului este adesea tratată ca fiind cauza problemelor în comportamentul copilului. Efectele alcoolului asupra creierului în curs de dezvoltare în timpul sarcinii sunt ireversibile. Cu toate acestea, intervenția timpurie poate îmbunătăți șansele de succes pentru copil.

Exemple de intervenții timpurii pentru STAF includ terapie ocupațională, servicii educaționale speciale începând cu vârsta preșcolară, evaluarea sănătății mintale și servicii de asistență și logopedie.

Cum pot fi prevenite STAF-urile?

Nu există un remediu pentru STAF, dar acesta poate fi prevenit. Incidența STAF poate fi redusă prin campaniile de informare publică, sprijinirea femeilor însărcinate și sfaturi clare de preconcepție.

STAFurile sunt 100% prevenibile. Singura modalitate sigură de a preveni STAF-urile este de a evita complet consumul de alcool în timpul sarcinii. Deoarece daunele cauzate de expunerea prenatală la alcool pot apare chiar și în primele săptămâni de sarcină, adesea înainte ca o femeie să-și dea seama că este însărcinată, femeile care încearcă să rămână însărcinate sau care ar putea rămâne însărcinate ar trebui, de asemenea, să evite alcoolul.

Iată ce este bine să reții:

 • Nu există o cantitate de alcool care poate fi consumată fără risc în timpul sarcinii;
 • În timpul sarcinii nu există niciun tip de alcool care nu aduce cu sine riscuri;
 • Nu există timp în perioada  sarcinii în care consumul de alcool este lipsit de riscuri.

Consumul de alcool înainte ca o femeie să știe că este însărcinată

Când femeia încearcă să conceapă este cel mai bun moment pentru a nu mai consuma alcool, dar multe femei nu realizează că sunt însărcinate. În primele câteva săptămâni, unele pot consuma câteva băuturi (sau mai multe). Aceasta este una dintre cele mai frecvente probleme a primei vizite prenatale.

Niciodată nu este prea devreme sau prea târziu pentru a renunța la alcool. Fă-o acum!

Viorica Prisăcari,

Medic igienist,

Direcția Promovarea Sănătății ANSP