Acidul folic este crucial pentru sănătate de la concepție până la îmbătrânire

Acidul folic sau vitamina B9 are un rol crucial în creșterea și dezvoltarea omului. Acesta este esențial chiar din primele zile ale vieții, fiind implicat în formarea sistemului nervos central al organismului nou-conceput și protejează adulții și vârstnicii de bolile inimii și ale vaselor (cardiovasculare).

Un aport insuficient de acid folic poate crește riscul apariției la bebeluși a defectelor congenitale ale creierului și ale coloanei vertebrale, denumite defecte ale tubului neural (DTN), cum ar fi Spina Bifida. DTN-urile pot apărea atunci când creierul și coloana vertebrală nu se formează corespunzător în primele 28 de zile de sarcină, înainte ca multe femei să realizeze că sunt însărcinate. Din acest motiv este necesară suplimentarea cu acid folic, atât înainte de concepție, cât și în timpul primelor săptămâni de sarcină.

La adulți și vârstnici, suplimentarea cu acidul folic previne bolile cardiovasculare și riscul de a face ictus ori accident vascular cerebral (AVC), ucigașii numărul unu a moldovenilor, potrivit studiului STEPS 2021 – Prevalența factorilor de risc pentru bolile netransmisibile în Republica Moldova.

În perioada 2-8 ianuarie 2023 marcăm Săptămâna Mondială a Acidului Folic pentru a recunoaște importanța vitaminei B9 pentru o viață sănătoasă.

Principalele surse de acid folic

Surse bune de acid folic sunt

  • legumele verzi – spanacul, sparanghelul și broccoli;
  • leguminoasele – soia, fasolea, lintea, mazărea, năutul;
  • arahidele ori semințele de floarea soarelui;
  • fructele, sucurile din fructe;
  • cerealele integrale;
  • ficatul;
  • produsele de mare;
  • ouăle.

Principala provocare este, însă, că produsele alimentare conțin doze modeste de acid folic (B9), iar cele care sunt consumate în stare preparată, în funcție de metoda aplicată, pot pierde o cantitate semnificativă a acestei vitamine. Potrivit estimărilor, pentru un aport mediu de acid folic, urmează să consumăm zilnic în jur de 400-500 g de fructe, legume sau leguminoase, cantitate care ar fi insuficientă însă pentru un bun parcurs al sarcinii.

Astfel, potrivit cercetătorilor, fierberea legumelor de culoare verde (spanac și broccoli) reduce cu 51-56% cantitatea de acid folic. Contrar acesteia, gătitul pe aburi sau blanșarea legumelor menține, în mare parte, întreaga concentrație de acid folic.

În cazul produselor de origine animalieră, acestea își păstrează, în mare parte, concentrația de acid folic în compoziție. Cu toate acestea, prepararea ficatului reduce această concentrație cu 41-50%.

Fortificarea produselor alimentare cu acid folic

Potrivit cercetărilor, reținerea acidului folic în făină este de 85%, iar în interiorul pâinii după prepararea termică e de 75%. Când ajunge în organism, acidul folic oferă toate beneficiile sus-menționate la maximă capacitate – adică la 100%.

În această ordine de idei, fortificarea făinii cu acid folic este o măsură care prezintă efecte pozitive pentru sănătatea întregii populații și care determină micșorarea riscului viciilor înnăscute sau a defectelor tubului neural la făt și la nou-nascut, dar și a bolilor cardiovasculare la adulți.

În ceea ce privește sarcina, deoarece în mare parte acestea nu sunt planificate și nu se cunoaște exact când urmează să fie fereastra de 12 săptămâni înainte de concepție pentru a administra suplimentele de acid folic, mai multe țări ale lumii au introdus fortificarea făinii prin adaos de acid folic. Experiența pozitivă a fost obținută în Chile, Canada Statele Unite ale Americii, dar și în alte 57 țări ale lumii.

Recomandările autorităților

Pentru a asigura organismul cu doze suficiente de acid folic, Organizația Mondială a Sănătății recomandă trei acțiuni de bază :

  1. Administrarea zilnică a suplimentelor alimentare cu acid folic (B9) în doze de 400 µg, timp de cel puțin 12 săptămâni înainte de concepție;
  2. Consumul pâinii și a produselor de panificație fabricate din făină fortificată cu acid folic;
  3. Consumul unei diete variate, bogate în folați naturali.

Situația la zi în Republica Moldova

Fortificarea fainii cu acid folic și cu fier sunt prevederi obligatorii ale programelor naționale de alimentație și dietă și a regulamentelor tehnice pentru făina de grâu. Majoritatea instituțiilor de învățământ din țară folosesc pentru alimentația elevilor doar pâine produsă din făina fortificată cu acid folic. Prevederi obligatorii sunt incluse și în standardele naționale pentru alimentația în instituțiile preșcolare și școlare, iar conform prevederilor protocoalelor clinice naționale, femeilor aflate în pre-concepție sau celor însărcinate le este prescrisă administrarea suplimentelor cu acid folic.

– Consumați pâinea fabricată cu adaos de acid folic, la orice vârstă ori stare fiziologică (sarcină, alăptare) ați fi. E un o punct obligatoriu a regimului alimentar echilibrat.

– Dacă planificați o sarcină ori sunteți în prima lună a acesteia, administrați zilnic, timp de minim 12 săptămâni, suplimente de acid folic cu doza de 400 µg. Înainte să începeți administrarea, consultați-vă cu un medic.

Ai grijă de sănătatea ta și a celor din jur!

Autor: Lilia ȚURCAN, coordonatoare națională în cadrul Rețelei Globale de Iod (IGN)

și