Prediabetul este o afecțiune gravă de sănătate, în care nivelul de zahăr din sânge este mai mare decât cel normal, dar încă nu suficient de mărit pentru a fi confirmat diagnosticul de diabet zaharat de tip 2. Mai mult de 80% dintre persoanele cu prediabet nu sunt diagnosticate. Această afecțiune vă expune riscului crescut de a dezvolta diabet zaharat de tip 2, boli cardiovasculare și accident vascular cerebral. Vestea bună este că în cazul prediabetului, schimbările stilului de viață vă pot ajuta să preveniți sau să întârziați apariția diabetului de tip 2 și a altor probleme grave de sănătate.
Ce cauzează prediabetul?
Insulina este un hormon produs de pancreas, care acționează ca o cheie pentru a lăsa zahărul din sânge să intre în celule unde este utilizat ca energie. Dacă aveți prediabet, celulele din corpul dumneavoastră nu răspund normal la insulină, astfel încât este necesară insulina suplimentară pentru a transporta glucoza în celule. Pentru a compensa această rezistenţă, celulele insulare beta ale pancreasului produc insulină suplimentară de-a lungul multor ani cu scop de a provoca celulele să răspundă (în special cele musculare, hepatice şi adipoase sunt insensibile). În cele din urmă, pancreasul se epuizează, iar zahărul din sânge crește, creând teren favorabil pentru apariția diabetului de tip 2.
Semne și simptome
Puteți avea prediabet de mulți ani, dar fără simptome clare, așa că adesea rămâne nedetectat până în momentul în care încep să apară probleme grave de sănătate, cum ar fi diabetul de tip 2. Este important să discutați cu medicul dumneavoastră despre testarea glicemiei dacă aveți oricare dintre următorii factori de risc pentru prediabet:
- Sunteți supraponderal;
- Sunteți trecut de 45 de ani;
- Aveți un părinte, frate sau o soră cu diabet zaharat de tip 2;
- Practicați activitate fizică mai puțin de 3 ori pe săptămână;
- Ați avut diabet gestațional (diabet în timpul sarcinii);
- Aveți sindromul ovarului polichistic.
Rasa și etnia sunt de asemenea un factor de risc: afro-americanii, hispanicii/latino-americanii, indienii americani și unii asiatici americani sunt expuși unui risc mai mare.
Pentru a afla dacă aveți prediabet, puteți face un simplu test de măsurare a glicemiei și insulinei în sânge. Întrebați medicul dumneavoastră dacă ar trebui să fiți testat.
Indicele HOMA-IR (Homeostasis Model Assessment of Insulin Resistance) poate fi utilizat pentru a evalua rezistența la insulină. El este alcătuit din două analize: glicemia şi insulina. Insulina este hormonul pe care pancreasul îl eliberează după ce mâncam şi care scade glicemia prin creşterea absorbţiei şi depozitării glucozei în ţesutul muscular, ficat şi ţesutul adipos.
Indicele HOMA, dezvoltat în anii 1980, ne arată cantitatea de insulină ce trebuie produsă de pancreas pentru a controla nivelul glicemiei din sânge. Este o măsură indirectă, alternativă, pentru aprecierea rezistenței la insulină.
Prevenirea diabetului de tip 2
În cazul când ați fost diagnosticat cu prediabet, pierderea unei cantități mici din greutate în caz că sunteți supraponderal și efectuarea unei activități fizice regulate vă poate reduce riscul de a dezvolta diabet de tip 2. O scădere mică în greutate înseamnă aproximativ 5% – 7% din greutatea corporală. Activitatea fizică regulată înseamnă să practicați cel puțin 150 de minute pe săptămână de mers rapid sau o activitate similară. Asta înseamnă doar 30 de minute pe zi, cinci zile pe săptămână. Informați-vă din surse oficiale despre cum să vă alimentați sănătos, cum să gestionați stresul, să rămâneți motivat și să rezolvați problemele care vă pot încetini progresul spre schimbare. O oportunitate ar fi să obțineți sprijin de la oamenii cu obiective și provocări similare.
Diabetul de Tip 1 și diabetul de tip 2 nu sunt la fel
Multe persoane nu realizează că tipul 1 și tipul 2 de diabet zaharat sunt absolut diferite. Aproximativ 90-95% dintre persoanele cu diabet au tipul 2 și doar aproximativ 5% au tipul 1 de diabet zaharat.
Diabetul zaharat de tip I este cauzat de o reacție imună a organismului și la moment încă nu poate fi prevenit. Tipul 2 de diabet zaharat poate fi prevenit sau i se poate amâna debutul prin modificări ale stilului de viață.
Tipul 1 debutează adesea brusc și cu simptome severe, pe când tipul 2 se dezvoltă gradual în decurs de mulți ani.
Tipul 1 apare de obicei la copii, adolescenți și adulți tineri, iar tipul 2 apare cel mai adesea la persoanele în vârstă. În ultima perioadă, din cauza alimentației nesănătoase și a sedentarismului, ultimul devine din ce în ce mai frecvent la copii, adolescenți și adulții tineri.
Persoanele cu tip 1 de diabet zaharat trebuie să utilizeze insulină în fiecare zi pentru a supraviețui.
Prediabetul poate degenera în diabet de tip 2, dar nicidecum în diabet de tip1.
Oricine are îngrijorări cu privire la diabet ar trebui să ceară sfatul medicului. Medicul vă poate sfătui cu privire la nevoile individuale. Un diagnostic precoce poate ajuta la depistarea prediabetului, încetinirea progresiei diabetului de tip 2 în caz că îl aveți deja și la prevenirea complicațiilor.
Vă dorim sănătate!
- Medic igienist, specialistă în promovarea sănătății, Agenția Națională pentru Sănătate Publică
- site: www.prosanatate.md
- e-mail: lilia.plamadeala@ansp.gov.md
- tel: 022574573, 060167771