Produsele lactate au o importanță majoră pentru sănătate, fiind o sursă bogată în calciu, magneziu, proteine, acid folic, vitamine din grupul A, B1, B2, B6, B12, D și E, dar devine destul de anevoios să fie consumate dacă prezentați intoleranță la lactoză. În acest articol urmează să aflați ce este intoleranța la lactoză, cum apare și cum puteți să gestionați simptomele acesteia.
Intoleranța la lactoză este o reacție a sistemului digestiv la lactoză, zahărul din lapte. Provoacă simptome incomode (balonare, flatulență, greață, vome, etc.) după ce sunt consumate produsele lactate. Intoleranța la lactoză apare atunci când organismul nu produce sau produce insuficient enzima – lactaza.
Malabsorbția lactozei este incapacitatea de a descompune și absorbi moleculele de lactoză din sistemul digestiv. Este obișnuit, de fapt că aproximativ 65% dintre adulții din întreaga lume nu pot descompune și absorbi lactoza. Lactoza neabsorbită trece nedigerată prin tractul gastrointestinal, provocând simptome pentru unele persoane.
Care este diferența dintre malabsorbția la lactoză și intoleranța la lactoză?
Toți cei cu intoleranță la lactoză au malabsorbție la lactoză, dar nu toți cei cu malabsorbție la lactoză au intoleranță la lactoză. Malabsorbția are loc în intestinul subțire, în timp ce simptomele intoleranței la lactoză apar mai târziu în intestinul gros.
Intestinul subțire este locul unde sunt absorbiți majoritatea nutrienților din alimente. Acesta descompune nutrienții în molecule mai mici care pot trece prin peretele intestinal în fluxul sanguin. Tot ceea ce nu este absorbit în intestinul subțire trece în intestinul gros. Moleculele de zahăr nedigerate din intestinul gros produc mai multă apă și mai mult gaz. Acestea declanșează intestinul gros (colon) să secrete lichid suplimentar pentru a ajuta la trecerea lor. Ele produc gaz atunci când bacteriile din colon le fermentează. Acest lucru poate duce la simptome digestive, cum ar fi diaree și crampe abdominale.
Semnele și simptomele intoleranței la lactoză încep, de obicei după 30 de minute până la 2 ore după ce ați consumat alimente care conțin lactoză. Semnele și simptomele comune includ:
- Diaree;
- Greață și/sau vome;
- Crampe abdominale;
- Balonare;
- Flatulență.
Lactoza se găsește în alimentele care conțin lapte animal (produse lactate), cum ar fi laptele de vacă, capră și oaie. Produsele lactate includ: lapte, unt, brânză, cremă, iaurt, înghețată. Multe alimente procesate pot conține lactoză, inclusiv: cereale, alimente coapte precum pâine, biscuiți, prăjituri, biscuiți și produse de patiserie, sosurile, shake-uri de proteine. Deci, înainte de a consuma un produs de pe raft, citiți cu atenție eticheta alimentară pentru a vă asigura care sunt componentele acestuia.
Tipurile de intoleranță la lactoză
Există trei tipuri de intoleranță la lactoză. Diferiți factori cauzează deficitul de lactază care stă la baza fiecărui tip.
Intoleranță primară la lactoză
Persoanele care dezvoltă intoleranță primară la lactoză – cel mai frecvent tip – încep viața producând suficientă lactază. Sugarii, care își iau toată hrana din lapte, au nevoie de lactază. Pe măsură ce copiii înlocuiesc laptele cu alte alimente, cantitatea de lactază pe care o produc în mod normal scade, dar de obicei rămâne suficient de mare pentru a digera cantitatea de lactate dintr-o alimentație tipică pentru adulți. În intoleranța primară la lactoză, producția de lactază scade brusc până la vârsta adultă, ceea ce face ca produsele lactate să fie dificil de digerat.
Intoleranță secundară la lactoză
Această formă de intoleranță la lactoză apare atunci când intestinul subțire scade producția de lactază după o boală, o leziune sau o intervenție chirurgicală care implică intestinul subțire. Bolile asociate cu intoleranța secundară la lactoză includ: infecția intestinală, boala celiacă, proliferarea bacteriană și boala Crohn. Tratamentul tulburării de bază poate restabili nivelul de lactază și poate îmbunătăți semnele și simptomele, deși poate dura timp.
Intoleranță congenitală sau de dezvoltare la lactoză
Este posibil, dar rar, ca bebelușii să se nască cu intoleranță la lactoză cauzată de lipsa de lactază. Această tulburare se transmite din generație în generație într-un model de moștenire numit autosomal recesiv, ceea ce înseamnă că atât mama, cât și tatăl trebuie să transmită aceeași variantă de genă pentru ca un copil să fie afectat. De asemenea, bebelușii prematuri pot avea intoleranță la lactoză din cauza nivelului insuficient de lactază.
Factori de risc
Factorii care vă pot face pe dumneavoastră sau pe copilul dumneavoastră mai predispus la intoleranță la lactoză includ:
- Înaintarea în vârstă. Intoleranța la lactoză apare de obicei la persoanele adulte. Afecțiunea este mai puțin frecventă la bebeluși și copiii mici.
- Etnie. Intoleranța la lactoză este cea mai frecventă la persoanele de origine africană, asiatică, hispanica și indiană americană.
- Naștere prematură. Sugarii născuți prematur ar putea avea niveluri reduse de lactază, deoarece intestinul subțire nu dezvoltă celule producătoare de lactază până la sfârșitul celui de-al treilea trimestru.
- Boli care afectează intestinul subțire. Problemele intestinului subțire care pot provoca intoleranță la lactoză includ creșterea excesivă a bacteriilor, boala celiacă și boala Crohn.
- Unele tipuri de tratamente. Dacă ați avut radioterapie pentru cancer la stomac sau aveți complicații intestinale de la chimioterapie, riscul de a dezvolta intoleranță la lactoză crește.
Pentru majoritatea persoanelor cu intoleranță la lactoză, simptomele pot fi prevenite prin reducerea cantității de alimente pe care le consumă sau prin evitarea completă a acestor alimente.
Cu siguranță pentru a preveni simptomele intoleranței la lactoză, ar fi înlăturarea cauzei, cum ar fi tratarea maladii (boala celiacă, boala Crohn) care contribuie la producerea insuficientă de lactază.
Important! Dacă credeți că copilul dumneavoastră are intoleranță la lactoză, consultați medicul specialist înainte de a elimina produsele lactate din alimentație.
Iată câteva sfaturi pentru gestionarea intoleranței la lactoză:
- Începeți încet. Încercați să adăugați cantități mici de lapte sau produse lactate și vedeți cum reacționează corpul dumneavoastră.
- Luați lapte și produse lactate împreună cu alte alimente. Este posibil să descoperiți că aveți mai puține simptome dacă luați lapte sau produse lactate în timpul meselor. Încercați să mâncați brânză cu biscuiți sau să beți lapte cu cereale.
- Consumați produse lactate cu un nivel natural mai scăzut de lactoză. Acestea includ brânzeturile tari și iaurtul.
- Căutați lapte și produse lactate fără lactoză și cu conținut redus de lactoză . Acestea pot fi găsite în multe magazine alimentare. Sunt la fel ca laptele obișnuit și produsele lactate, dar au adăugată enzima lactază.
- Luați supliment alimentar – lactaza. Întrebați medicul dumneavoastră dacă ar trebui să luați o supliment lactază sau picături de lactază atunci când mâncați sau beți produse lactate.
- Medic igienist, specialist în promovarea sănătății, la Agenția Națională pentru Sănătate Publică
- e-mail: liliana.arnaut@ansp.gov.md
- tel: 022574700, 068369979