Studiul privind consumul alimentar de sare în Republica Moldova a fost realizat în anul 2016 de biroul Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) de țară. Studiul a fundamentat implementarea în anul 2019 a primei campanii de informare în domeniul de nutriție „Redu sarea – alege ce mănânci!” organizată de Ministerul Sănătății și Agenția Națională pentru Sănătate Publică a Republicii Moldova, fiind facilitată de Proiectul moldo-elvețian „Viață sănătoasă: reducerea poverii bolilor netransmisibile” implementat de Institutul Elvețian de Sănătate Publică și Boli Tropicale, cu suportul Guvernului Elveției.
Studiul afirmă faptul că un consum excesiv de sare este un factor determinant, important pentru tensiunea arterială crescută, iar reducerea acestuia ar îmbunătăți starea de sănătate, diminuând incidența bolilor cardiovasculare și, prin urmare, rata aferentă de deces. Reducerea consumului de sare a fost identificată ca una din cele mai eficiente măsuri de sănătate publică și este una din țintele principale la nivel global, regional și național care poate contribui la reducerea poverii bolilor netransmisibile.
Scopul studiului privind consumul alimentar de sare în Republica Moldova a fost de a stabili care este nivelul mediu al consumului de sare (sodiu), potasiu și iod al moldovenilor, utilizând testarea urinei colectate pe parcursul a 24 de ore pe un eșantion randomizat de populație adultă (cu vârsta de 18–69 ani), precum și evaluarea cunoștințelor, atitudinilor și practicilor privind consumul de sare pentru a facilita o planificare și implementare mai eficientă a unei strategii eficiente de reducere a consumului de sare în Republica Moldova.
Studiul populațional a cuprins persoanele adulte între 18 și 69 de ani și a fost realizat în trei etape: aplicarea chestionarului, efectuarea măsurărilor fizice și colectarea urinei pe parcursul a 24 ore. Pentru studiu a fost utilizat un eșantion probabilistic stratificat extras în trei trepte dintr-un eșantion de tip master folosit de Biroul Național de Statistică, reprezentativ la nivel național. Din numărul total de 1950 persoane selectate în cadrul eșantionării, 1307 (67%) au prezentat date adecvate pentru a fi incluse, iar eșantionul final a constituit 858 de participanți.
Comunicatoare în sănătate, la proiectul moldo-elvețian „Viață Sănătoasă: reducerea poverii bolilor netransmisibile”
site: www.viatasan.md
e-mail: lilia.onea@viatasan.md
tel: 078999208