Măsurarea PULSULUI

 

Pulsul sau ritmul cardiac arata de cate ori pe minut bate inima unei persoane. Un ritm cardiac normal depinde de fiecare individ in parte, in funcție de vârsta, mărimea corpului, de cat de des face exerciții fizice, condițiile inimii sau medicație. La un adult acesta este regulat și variază între 60 și 100 pulsații pe minut, este mai frecvent la copii și se micșorează ușor la persoanele vârstnice.

Cum măsurăm corect pulsul la domiciliu? Pulsul poate fi măsurat la diferite nivele: gât, plica cotului, coapsă, în spatele genunchiului și altele, dar cel mai comod de măsurat este la nivelul încheieturii mâinii, pe artera radială.

– Pregătiți un ceas cu secundar sau cronometrul de la telefonul mobil, apoi stați 5-10 minute în repaus. Cafeaua, țigările, efortul fizic sau medicația pot influenta rezultatul, așa ca e bine sa va abțineți de la acestea cu minim 2 ore înainte de efectuarea măsurătorilor.

– Plasați antebrațul cu palma în sus și cu cotul ușor îndoit pe o suprafață plană.

– Amplasați degetele arătător, mijlociu și inelar ale celeilalte mâini la baza degetului mare de la mana la care se face măsurătoarea. Degetele trebuie sa se găsească intre osul de la marginea încheieturii si tendonul care merge spre degetul mare. S-ar putea sa fie nevoie sa mișcați puțin degetele pană să simțiți pulsul, dar la fel de important este că pielea nu trebuie doar atinsa, dar nici apăsata foarte tare.

– Numărați pulsațiile percepute sub degete timp de un minut.

– Notați regulat datele obținute. Dacă utilizați un tensiometru digital automat, pulsul va fi afișat pe monitor împreună cu cifrele tensiunii arteriale.

Dacă pulsul are constant valori mai mari de 100 de bătăi pe minut (tahicardie) sau mai mici de 60 de bătăi pe minut (bradicardie), apare un ritm neregulat şi/sau vă confruntaţi cu stări de ameţeală, leşin şi dificultăţi de respiraţie este important să consultaţi telefonic medicul de familie sau să apelați la 112.

enlightenedPENTRU A DESCARCA VIDEO APASĂ AICI

Autori