
Somnul este una dintre cele mai misterioase și importante funcții ale corpului nostru. Știința modernă îi studiază în mod activ mecanismele, legătura cu abilitățile cognitive, starea emoțională, starea fizică și imunitatea. Specialiștii cercetători în neuroștiințe cognitive de la Brain Institute din Paris, au împărtășit cele mai recente descoperiri în acest domeniu:
Ce sunt visele?
Acestea sunt combinații unice ale amintirilor, emoțiilor și experiențelor noastre. Ele pot fi legate de experiențele trecute sau pot reprezenta o simulare a viitorului. Există o teorie conform căreia visele sunt pregătire pentru realitatea cu care ne vom confrunta la trezire. Visarea este esențială pentru procesarea și consolidarea informațiilor, pentru stimularea imaginației și pentru rezolvarea problemelor.
Somnul insuficient: dezastru, ori problemă?
O noapte nedormită nu va duce la consecințe catastrofale. Dar privarea cronică de somn are un efect cumulativ. În ultimul timp oamenii din întreaga lume dorm cu o oră mai puțin decât au nevoie, iar aceasta devine o nouă normă. Nu mai observăm cum lipsa somnului ne afectează viața, dar consecințele ei sunt evidente. Este demonstrată legătura dintre lipsa de somn și apariția unor afecțiuni grave, precum obezitatea, diabetul, bolile de inimă și cancerul.
Cum ne schimbă dormitul insuficient?
- Pesimism și instabilitate emoțională.
Cu privarea prelungită de somn, începem să percepem situațiile neutre ca amenințătoare. Dispoziția se înrăutățește, evităm comunicarea și activitatea, ceea ce nu face decât să înrăutățească situația. - Pierderea concentrării.
Gândirea încetinește, numărul erorilor crește. Capacitatea de a învăța, de a reține informații și de a se concentra este afectată. - Dificultăți în comunicare.
Cercetările arată că calitatea somnului afectează relațiile. Dacă unul dintre parteneri nu a dormit suficient, dialogul constructiv devine aproape imposibil ce poate avea urmări nefaste în timp. - Impulsivitate.
Lipsa somnului provoacă decizii pripite: supraalimentare, cheltuieli necontrolate și alte acțiuni spontane nedorite. - Dificultăți în situații speciale.
În condiții normale, este posibil să nu observăm oboseala, dar în circumstanțe neobișnuite, lipsa somnului devine critică. De exemplu, în timp ce conducem, manipulăm cu utilaje ce necesiă concentrare și precizie sau când luăm decizii importante.
De cât somn avem nevoie?
Mitul că toată lumea are nevoie de 7-8 ore de somn a fost demult dezmințit. Durata somnului depinde de genetică și de nevoile individuale. Unii oameni au nevoie de șase ore, în timp ce alții au nevoie de nouă sau mai mult. Important este să ne ascultăm corpul și să urmărim momentele de oboseală, iritare, neatenție și concentrare scăzută.
Somnul în timpul zilei.
Din punct de vedere istoric, somnul a fost mai fragmentat. A face un pui de somn în timpul zilei poate ajuta să ne recuperăm în cazul lipsei de somn din timpul nopții, dar este important să nu exagerăm, pentru a nu perturba somnul pe timp de noapte.
Ne trezim fără deșteptător:
Regimul este cheia unui somn sănătos. E necesară crearea unui ritual de seară: lectură, meditație sau exerciții de respirație. Odată ce ne obișnuim cu rutina, corpul va ști când este timpul de adormire, cât să doarmă și când să se trezească.
Coșmaruri: cum ne luptăm cu ele?
O tehnică mai nouă dar eficientă este terapia repetiției prin imagine. Un coșmar recurent poate fi înregistrat, schimbându-i finalul cu unul pozitiv. Înainte de a merge la culcare ne imaginăm scenariul nou cu final pozitiv. Creierul îl va memoriza în timp, înlăturând în timp coșmarul.
Creativitate și somn: o conexiune la marginea realității
La hotarul dintre somn și realitate, unii oameni văd imagini vii aseamănătoare halucinațiilor. Această stare, cunoscută sub numele de hipnagogie, poate fi o sursă de idei creative. Thomas Edison și Salvador Dali au folosit metoda ,,microsleep” pentru a capta gândurile neobișnuite apărute în acel moment.
Situații de evitat pentru un somn bun
Evităm:
- Să păstrăm toate aparatele electronice în dormitor.
- Mesele consistente, alimente și băuturi ce conțin cofeină.
- Practicarea exercițiilor fizice intense înainte de culcare.
- Să mergem la culcare prea nervos sau stresat.
- Să dormim în timpul zilei mai mult de 45 minute.
- Să utilizăm pastile pentru somn ale altor persoane.
- Să nu respectăm orele firești de culcare.
- Să luăm pastile pentru somn fără recomandare medicală.
Să aveți un somn liniștit și odihnitor !
- Medic igienist, specialistă în promovarea sănătății, Agenția Națională pentru Sănătate Publică
- site: www.prosanatate.md
- e-mail: lilia.plamadeala@ansp.gov.md
- tel: 022574573, 060167771