În ultimii ani, țigările electronice au devenit un subiect de discuție tot mai controversat, cu o popularitate tot mai mare în rândul tinerilor. Designul lor modern, varietatea aromelor până la promisiuni false de a fi o alternativă mai sănătoasă la fumatul tradițional, țigările electronice au căpătat atenția unei game variate de consumatori. Pe lângă aceste aspecte, promovarea agresivă a țigărilor electronice prin intermediul rețelelor de socializare și marketingul adaptat către tineri au jucat un rol esențial în popularizarea acestora. Ambalajele atractive și campaniile publicitare ingenioase au contribuit la crearea unei imagini moderne și atrăgătoare pentru aceste dispozitive.
Ce sunt țigările electronice?
Sistemele electronice de livrare a nicotinei și sistemele electronice de livrare a lichidelor fără nicotină, denumite în mod obișnuit țigări electronice, sunt dispozitive care încălzesc un lichid pentru a crea aerosoli care sunt inhalați de către utilizator. Acestea pot să conțină sau nu nicotină. Principalii constituenți ai aerosolului generat de aceste dispozitive sunt: metale grele (crom, nichel, plumb, staniu), particule fine, formaldehida (carcinogen uman), acetaldehida (cancerigen), acroleina (iritant puternic al sistemului respirator), glicoxal (produce efect mutagen), diacetil (aromatizator), etc.
Care sunt efectele asupra sănătății?
Utilizarea chiar și pentru o perioadă scurtă de timp a țigărilor electronice poate provoca greață, vome, uscăciune și iritații ale mucoasei bucale și căilor respiratorii, dureri în piept, palpitații și tahicardie, leziuni pulmonare și convulsii. Utilizarea pe un termen lung a țigărilor electronice poate provoca boli cardiovasculare, disfuncții metabolice și boli pulmonare. Nicotina este o substanță chimică care creează dependență și are efecte negative asupra creierului adolescenților, care încă se află în proces de dezvoltare. Pe lângă instalarea dependenței, utilizarea țigărilor electronice poate duce la apariția anxietății, stărilor depresive, tulburărilor de concentrare și dificultăților de învățare. Fiind dispozitive care se încălzesc de baterii, acestea pot provoca diverse traume fizice și arsuri în urma exploziei dispozitivelor iar expunerea accidentală sau intenționată la lichidul din țigările electronice pe piele, ochi sau în caz de înghițire poate avea consecințe grave asupra sănătății, uneori fatale.
Propilenglicolul- substanță care se conține în lichidul din țigările electronice, afectează smalțul dentar. Când este încălzită, aciditatea din acesta crește brusc, ceea ce afectează negativ smalțul dinților, iar glicerina vegetală, care se află și în lichid, promovează aderența bacteriilor la dinți și țesuturile moi, precum și înmuierea smalțului. În cele din urmă, țigările electronice conțin diacetil, o aromă deosebit de toxică pentru plămâni la inhalare: provoacă bronșiolită obliterantă (boala de popcorn), o boală gravă cu un prognostic extrem nefavorabil .
Utilizarea țigărilor electronice a dat naștere la o nouă boală – EVALI.
EVALI se prezintă ca o boală respiratorie acută cu simptome nespecifice, cum ar fi tuse, dificultăți de respirație, dureri în piept și chiar tuse cu sânge. Pacienții cu EVALI pot prezenta simptome gastrointestinale, febră, oboseală sau scădere rapidă în greutate. Simptomele se dezvoltă pe parcursul a câteva zilele sau săptămâni din momentul consumului țigărilor electronice. Din păcate, EVALI poate fi o provocare de diagnosticat pentru medici, deoarece simptomele le imită pe cele ale altor afecțiuni respiratorii, și anume pneumonie bilaterală. Această boală afectează acut țesutul pulmonar.
Boala EVALI numită și leziune pulmonară asociată cu utilizarea țigărilor electronice (electronic-tigarete of vaiping product use associated pulmonar injury) a fost diagnosticată oficial pentru prima dată în 2019 în America.
Pericolul țigărilor electronice constă în componentele aerosolului, care intră în corpul persoanei când inhalează care conține particule solide și lichide. Principalul substrat patogenetic al sindromului EVALI, cel puțin așa cum se crede în prezent, este acetatul de vitamina E – tocoferol. Această substanță pătrunde adânc în surfactantul pulmonar, transformându-și fosfolipidele dintr-un gel într-o formă lichidă cristalină, ceea ce duce la o scădere a tensiunii superficiale a alveolelor și la o difuzie afectată a gazelor. Cu alte cuvinte, stratul protector al plămânilor, prin care trece oxigenul și dioxidul de carbon, este perturbat. În plus, atunci când este încălzită, vitamina E se poate descompune pentru a forma cetenă, acesta acționează în mod similar cu fosgenul, un agent de război chimic legat de armele chimice interzise de convenția internațională. Pe lângă acetatul de vitamina E, țigările electronice conțin și alți compuși toxici. Acestea includ propilenglicol, glicerina și acetaldehid. Mai mult, concentrațiile unor toxine eliberate atunci când lichidul de umplere este încălzit sunt semnificativ mai mari decât într-o țigară tradițională aprinsă, de exemplu, dietilenglicolul și nitrozamina sunt de 10 ori mai mari, iar formaldehida este de 15 ori mai mare.
Unica modalitate de a vă proteja de aceste riscuri pentru sănătate – să nu utilizați aceste dispozitive și nici să nu vă aflați în preajma persoanelor care le utilizează!
- Medic igienist, specialist în promovarea sănătății, la Agenția Națională pentru Sănătate Publică
- e-mail: liliana.arnaut@ansp.gov.md
- tel: 022574700, 068369979