Imaginează-ți cantitatea de zahăr pe care o mănâncă într-un an copilul tău uitându-te la aceste cifre: 45,7 kg de zahăr, adică 125 de grame sau 25 de lingurițe în fiecare zi.
Ești uimit?
Hai să calculăm:
Dejunul și gustările, cât fac ele: un bol de cereale dulci cu lapte – 20 g de zahăr, un zefir cu ceai neîndulcit – 21 g de zahăr, un iaurt dulce cu fructe și 3 covrigei cu glazură – 19 g de zahăr, jumătate de litru de băutură carbogazoasă sau de suc din comerț – 25 g. Lista poate continua, iar zahărul se adaugă atunci când îți remunerezi copilul cu un desert pentru că a luat un 10 la școală, când vine bunica cu o ciocolată sau când ieșiți la o plimbare și raftul cu dulciuri este cel mai vizibil.
Urmărind aceste calcule și etichetele produselor alimentare poți observa cât de simplu un copil își poate lua 125 grame de zahăr pe zi, despre care ne vorbește Organizația pentru Cooperarea și Dezvoltarea Economică (OECD) și datele Ucrainei extrapolate pentru Republica Moldova.
Astfel, 56% din adulți au un surplus de kilograme, ceea ce înseamnă obezitate, primul pas pentru apariția și dezvoltarea bolilor netransmisibile. Situația este similară pentru o treime din copii și adolescenți care de timpuriu au nevoie de tratament stomatologic, în proporție de 33%.
Dulcea tentație a copiilor
În mediul modern, unde zahărul și produsele hipercalorice sunt atât de accesibile, copiii sunt programați să iubească zahărul mult mai mult decât noi, adulții. Tentația poate scade un pic în adolescență, dar dorința de a consuma zahăr poate rămâne pentru întreaga viață.
Pofta pronunțată de dulce vine din copilărie, dacă:
- întâlnirea cu zahărul și produsele dulci a avut loc până la 2 ani sau în primele luni după împlinirea celor 2 ani;
- trăirea succesului, a bucuriei, a stresului ori fricii, tristeții au fost asociate mereu cu ceva dulce;
- ne-am făcut timp „liber” cu scuze de genul -„Na-ți o bomboană și linștește-te! Nu am acum timp pentru tine.”;
- nu gătim acasă și cumpărăm ceva „bun” = dulce de la magazine.
În așa mod, la vârsta de adult ajungem să simțim o plăcere de a mânca zahăr în exces și astfel ne pomenim că ducem un bagaj de kilograme în plus și ne înecăm amarul într-o băutură dulce sau felie de tort.
Un spectru variat de soluții
De cele mai dese ori ajungem să constatăm mâncatul în exces de zahăr al copilului atunci când apar consecințele: comportamentul hiperactiv, poftele exagerate, cariile frecvente, kilogramele în plus.
Îmi doresc să nu fii și tu în această categorie, iată de ce vin cu câteva sfaturi bazate pe dovezi:
- Nu te grăbi să-i faci copilului cunoștință cu deserturile concentrate de zahăr. Cu cât mai târziu o vei face, cu atât va fi mai mică probabilitatea să devină amator de dulce. Evită să o faci până la vârsta de 2 ani.
- Schimbă dulcele cu fructele și legumele proaspete și uscate sunt la fel de dulci și pot înlocui cu succes tortul, checul sau ciocolatele.
- Când primești oaspeți sau vrei să îl apreciezi pe cel mic, străduie-te să o faci fără dulciuri. Îmbrățișările, laudele și timpul petrecut împreună sunt mai savuroase.
- Explică-i copilului de ce dulcele îi dăunează. Citiți împreună eticheta și calculați câte grame de zahăr sunt într-o băutură carbogazoasă. Transformați cantitatea în lingurițe (5 g = 1 linguriță). De exemplu, dacă vă ies 8, puneți acest număr de lingurițe de zahăr într-un pahar sau bol transparent. Nu-i așa că este mult? Povestește-i cum va suferi burtica sau dințișorii din cauza lui.
- Demonstrează-i propriul exemplu. Dacă îi explici care este dauna consumului excesiv de zahăr, iar tu continui să mănânci dulciuri, nu vei fi credibil niciodată.
- Setează o regulă simplă: pe săptămână, consumăm 3 porții de dulce sau oferim permisiunea pentru dulce pentru zilele de odihnă.
Copilăria este baza din care va crește un adult sănătos. Tu ești cel care decide pentru el.
Redu zahărul – alege ce mănânci!
Șefa secției Sănătatea nutrițională și a copiilor, trainer, nutriționistă, doctorandă în anul III la Agenția Națională pentru Sănătate Publică
site: www.prosanatate.md
e-mail: maria-victoria.racu@ansp.gov.md
tel: 022574586, 079391280