Depresia de primăvară – ce este și cum să treci mai ușor peste ea

Depresia sezonieră, cunoscută anterior și ca tulburare afectivă sezonieră (TAS), implică simptome care apar și dispar pe măsură ce anotimpurile se schimbă.

Cel mai frecvent, simptomele depresiei sezoniere încep toamna și iarna și se ameliorează pe măsură ce vine primăvara, dar nu este întotdeauna cazul.

S-ar putea, în schimb, să observați că schimbările de dispoziție încep primăvara și persistă și pe timpul verii.

TAS a fost inițial identificată și definită în anii 1980. Acum este recunoscută și identificată oficial în manualul de diagnostic și statistică pentru tulburări mintale ca o  tulburare depresivă majoră cu un caracter sezonier.

Deoarece experții au legat tipul de depresie sezonieră de iarnă cu lipsa luminii solare, s-ar putea să vă întrebați ce declanșează o stare de spirit scăzută și tristă în timpul primăverii.  După cum se dovedește, zilele mai lungi, vremea mai caldă și verdeața în floare pot avea, de fapt, o legătură cu depresia de primăvară.

TAS afectează aproximativ 1-2% din populație, în special femeile și tinerii, în timp ce o formă mai ușoară poate afecta în jur de 10-20% din oameni.

Depresia de primăvară și vară poate fi deosebit de supărătoare, deoarece, în timp ce majoritatea oamenilor se bucură de cantitatea crescută de lumină solară și de temperaturi mai ridicate, cei care suferă de aceasta se simt copleșiți.

Depresia majoră este una dintre cele mai frecvente probleme de sănătate mintală din lume și afectează aproximativ 264 de milioane de oameni. Deși tulburarea afectivă sezonieră  afectează mai puține persoane, este mult mai specifică decât o tulburare depresivă majoră.

Tulburarea afectivă sezonieră îi afectează în primul rând pe cei care trăiesc cel mai departe de ecuator și care au parte de zile mai scurte și de mai puțină lumină solară în anumite anotimpuri. Aceasta poate însemna nord sau sud, dar această condiție este adesea corelată cu climatul nordic.

Semnele și simptomele

Depresia de primăvară implică multe dintre aceleași semne și simptome ca și depresia majoră, deși simptomele nu vor apărea neapărat exact în același mod pentru toată lumea – la fel cum nu se vor manifesta.

Pe măsură ce zilele de iarnă se prelungesc și se apropie primăvara, ați putea observa:

  • o dispoziție generală scăzută, care ar putea include sentimente persistente de tristețe și deznădejde;
  • mai puțin sau deloc interes pentru activitățile obișnuite;
  • dificultăți în a găsi motivația pentru rutina zilnică obișnuită;
  • modificări ale energiei, inclusiv letargie sau neliniște;
  • insomnie și alte dificultăți de somn;
  • probleme cu concentrarea sau cu amintirea informațiilor;
  • apetitul sau pierderea in greutate;
  • agitație sau iritabilitate neobișnuită;
  • sentimente de furie sau agresivitate;
  • gânduri de moarte, sinucidere.

Este posibil să observați semne de depresie și să vă simțiți neliniștiți și incapabili să vă adaptați la vre-o activitate. Vă puteți simți pur și simplu trist, fără speranță sau nicio înțelegere clară a motivului.

Depresia de primăvară este mai puțin frecventă decât depresia de iarnă, iar experții nu știu exact ce o cauzează pe aceasta. Câteva teorii potențiale includ:

Creșterea luminii zilei și a căldurii

Dacă nu gestionați bine căldura, zilele mai calde pot aduce disconfort, mai ales când implică mai multe ore de lumină. Luminozitatea și căldura extreme vă pot lăsa să vă simțiți defavorizați și nemotivați și pot contribui la creșterea neliniștii și a iritabilității.

Creșterea luminii solare poate, de asemenea, să perturbe ritmurile circadiene și să anuleze ciclul tipic somn-veghe, făcând mai dificil să obțineți cantitatea de somn de care aveți nevoie pentru o sănătate și bunăstare optime.

Cu alte cuvinte, zilele însorite luminoase vă pot lăsa creierul în alertă maximă, ceea ce vă poate face relaxarea mai dificilă.

Mulți oameni observă schimbări în obiceiurile de somn în calitate de un simptom al depresiei, dar merită să rețineți că insomnia, o afecțiune în care în mod regulat nu dormiți suficient, poate crește șansele de a suferi de depresie.

Dezechilibre în substanțele chimice ale creierului

Creierul produce o serie de neurotransmițători diferiți sau mesageri chimici care ajută la reglarea stării de spirit, a emoțiilor și a altor procese importante ale corpului.

A avea prea multe sau prea puține dintre ele în sistem poate perturba funcția tipică și poate juca un rol în dezvoltarea stării de spirit și a simptomelor de afectare a sănătății mintale.

Experții cred că depresia de iarnă este legată, parțial, de o scădere a serotoninei – o substanță chimică care este de obicei produsă după expunerea la lumina naturală. O creștere a melatoninei, un alt hormon legat de depresia de iarnă, te poate face să te simți mai obosit și mai letargic decât de obicei.

S-a sugerat că depresia de primăvară poate urma modelul invers:

  • Creșterea bruscă a luminii solare determină corpul să producă mai puțină melatonină, astfel încât ajungeți să dormiți mai puțin decât aveți nevoie. Această lipsă de somn poate contribui la agravarea simptomelor depresiei.
  • În același timp, nivelurile de serotonină din corp cresc ca rezultat natural al zilelor mai lungi și al vremii mai însorite. În timp ce prea puțină serotonină este legată de depresie, prea multă ar putea contribui, de asemenea, la probleme de sănătate mintală, inclusiv la tulburarea de anxietate socială.

Dacă sunteți deosebit de sensibil la aceste schimbări, un surplus de serotonină (ca să nu mai vorbim de lipsa somnului) ar putea contribui la senzații de iritabilitate și neliniște, împreună cu o dispoziție scăzută.

Alți factori potențiali de risc

Câțiva factori suplimentari vă pot crește șansele de a experimenta depresie sezonieră, inclusiv:

  • Sexul. Femeile au tendința de a experimenta depresie cu un model sezonier la rate mai mari, dar bărbații tind să aibă simptome mai severe.
  • Un istoric familial de depresie cu un model sezonier. A avea un membru apropiat al familiei, cum ar fi un părinte sau un frate, cu depresie de primăvară sau de iarnă vă poate crește șansele de a o experimenta singur.
  • Un istoric personal de tulburare bipolară. Viața cu tulburare bipolară poate crește sensibilitatea la întreruperile ritmului circadian care se întâmplă cu schimbările sezoniere. Schimbările în ritmul circadian pot juca, de asemenea, un rol în episoadele de manie.
  • Modificări în programul de lucru. Dacă aveți un loc de muncă care se schimbă odată cu anotimpurile și vă lasă mai puțin (sau mai mult) activ în lunile de primăvară și vară, stresul suplimentar vă poate lăsa să vă simțiți defavorizat și să contribuie la alte modificări ale dispoziției și ale somnului.
  • Locație geografică. A trăi într-o climă mai caldă sau mai umedă ar putea juca un rol în simptomele depresiei de primăvară și de vară.

Cum să faceți față

Nu trebuie să așteptați să se întoarcă lunile mai reci pentru a vă ușura de depresia de primăvară. Aceste strategii pot ajuta la ameliorarea simptomelor și la îmbunătățirea dispoziției generale:

  • Practicați o bună igienă a somnului. Lipsa somnului poate avea un impact major asupra simptomelor depresiei de primăvară. Pentru a vă îmbunătăți somnul, încercați să vă mențineți camera întunecată și răcoroasă cu ventilatoare, perdele opace și lenjerie de pat stratificată. Faceți un obicei să vă treziți și să vă culcați la aceeași oră în fiecare zi.
  • Păstrați calmul. Deși nu există dovezi concludente că sensibilitatea la căldură contribuie la depresia de primăvară, senzația de căldură inconfortabilă de cele mai multe ori nu va ajuta prea mult să îmbunătățiți starea de spirit. Porniți ventilatoarele (sau aerul condiționat, atunci când este posibil) și îmbrăcați-vă în haine din fibre naturale.
  • Practicați activitatea fizică. Nu doar exercițiile fizice regulate pot ajuta la ameliorarea stresului și la ameliorarea simptomelor de depresie și anxietate, dar pot contribui la un somn mai bun. Încercați să înotați, să faceți exerciții într-o unitate cu aer condiționat sau să respectați antrenamentele de dimineață și seara devreme, dacă puteți.
  • Încercați meditația, cititul. Atât meditația, cât și cititul  ajută să identificați și să acceptați emoțiile dificile sau nedorite, inclusiv sentimentele de depresie.
  • Adresați-vă celor dragi. Lăsați oamenii din viața voastră să știe prin ce treceți, s-ar putea să pară greu la început. Vă poate ajuta să vă amintiți că familia și prietenii au grijă și doresc să vă ofere sprijin, chiar dacă asta înseamnă doar să asculte sentimentele sau să țină companie atunci când vă simțiți dezamăgit.
  • Respectați o rutină. Un program de lucru sau de școală care se schimbă primăvara vă poate lăsa să vă simțiți letargic, nemotivat. Crearea unei rutine zilnice care echilibrează treburile, activitățile direcționate spre obiective, cum ar fi studiul sau învățarea de noi abilități și activitățile plăcute pot ajuta viața de zi cu zi să se simtă mai structurată și mai satisfăcătoare.
  • Alimentați-vă sănătos. Lipsa poftei de mâncare este destul de comună cu depresia de primăvară. Faptul că nu obțineți nutrimentele potrivite  vă poate face iritabil, afectează concentrarea și productivitatea. Folosiți alimente hrănitoare care ameliorează depresia și beți multă apă.

La fel ca și în cazul tuturor celorlalte tipuri de depresie, cea de primăvară s-ar putea să nu se îmbunătățească fără sprijinul unui profesionist calificat în domeniul sănătății mintale. Strategiile de adaptare vă pot ajuta, dar nu vor duce întotdeauna la o ușurare de durată.

A apela la sprijin profesionist este întotdeauna o idee bună atunci când:

  • sentimentele de depresie și alte modificări sezoniere ale dispoziției durează mai mult de 2 săptămâni;
  • simptomele încep să vă afecteze viața de zi cu zi și relațiile cu cei din jur;
  • aveți gânduri de autovătămare sau sinucidere;
  • întâmpinați dificultăți în depășirea emoțiilor intense, cum ar fi furia, îngrijorarea și tristețea;
  • simptomele se agravează în timp.

Depresia de primăvară poate să nu dureze pe tot parcursul întregului an, dar poate avea totuși un impact persistent asupra sănătății generale, a bunăstării și a calității vieții.

Deși nu putem opri schimbarea anotimpurilor, putem lua măsuri pentru a preveni depresia de primăvară prin construirea  unui set de instrumente cu strategii de adaptare utile.

Din păcate, ratele de sinucidere tind să atingă vârful primăvara și vara, mai degrabă decât iarna – un model surprinzător care este valabil în mai multe studii. Cercetătorii nu știu exact de ce ar putea fi acest lucru. Totodată, depresia de primăvară ar trebui luată în serios. Simptomele depresive nu vor dispărea doar pentru că este o zi însorită.

Primăvara este momentul pentru începuturi, energie și reînnoire. Cu toate acestea, pentru unii oameni înseamnă opusul – depresie și anxietate în lunile martie și aprilie. 

Lunile de primăvară aduc o presiune sporită de a ne angaja social, un set de așteptări pe care suntem condiționați să le dorim, să le realizăm și să le trăim, precum și vremea în schimbare care poate cauza sănătatea precară, toate acestea putând să se combine pentru a provoca o perioadă anuală de luptă.

Complicații

Ca și în cazul altor tipuri de depresie, TAS se poate agrava și poate duce la probleme dacă nu este tratată. Acestea pot include:

  • Retragere socială;
  • Probleme școlare sau de serviciu;
  • Abuz de substanțe interzise;
  • Alte tulburări de sănătate mintală, cum ar fi anxietatea sau tulburările de alimentație;
  • Gânduri sau comportament suicidal.

Prevenirea

Nu există o modalitate cunoscută de a preveni dezvoltarea tulburării afective sezoniere. Cu toate acestea, dacă luați măsuri timpurii pentru a gestiona simptomele, este posibil să puteți preveni agravarea acestora în timp. Este posibil să puteți evita schimbările serioase ale dispoziției, ale apetitului și ale nivelului de energie, deoarece puteți prezice perioada din an în care pot apărea aceste simptome. Tratamentul poate ajuta la prevenirea complicațiilor, mai ales dacă TAS este diagnosticat și tratat înainte ca simptomele să se agraveze.

Unii oameni consideră că este util să inițieze tratamentul înainte ca simptomele să înceapă în mod normal toamna sau iarna și apoi să continue tratamentul după momentul în care simptomele ar dispărea în mod normal. Alte persoane au nevoie de tratament continuu pentru a preveni revenirea simptomelor.

Vă dorim sănătate și buna dispoziție în sezonul de primăvară!