De ce este periculos consumul excesiv de zahăr?
Zahărul este definit drept o substanță cristalină dulce, obținută din plante diverse, în special din sfecla de zahăr și trestia de zahăr. Acesta este alcătuit aproape în totalitate din zaharoză și este utilizat în calitate de îndulcitor în alimente și băuturi.
Acțiunea zahărului în organism este următoarea:
Fiind un glucid alcătuit din două molecule simple (50% glucoză și 50% fructoză) , este absorbit rapid în intestin cauzând hiperglicemie (majorarea zahărului din sânge). Drept răspuns, are loc o eliminare bruscă de insulină (hormonul responsabil de micșorarea zahărului din sânge) de către pancreas și „expedierea” zahărului din sânge în celule, ficat, mușchi, iar surplusul este transformat în grăsime.
Pe întreg parcursul acestui proces, organismul nu arde nici un gram de grăsimi. Altfel spus, nivelul înalt de zahăr și insulina în sânge ne împiedică să slăbim. În plus, după ce insulina și-a făcut treaba, zahărul din sânge scade brusc și apare senzația de foame. Iată și explicația senzației de foame permanentă în urma consumului de dulciuri sau patiserie.
Reieșind din mecanismul de acțiune, daunele zahărului cristalin sunt următoarele:
- Contribuie la acumularea kilogramelor în plus. Zahărul ce se află în exces în organism nu doar se transformă în grăsimi și inhibă procesele de slăbire, ci provoacă și rezistența la leptină – hormonul sațietății. Astfel, corpul nu percepe când este sătul și avem tentația să consumăm mai multe alimente decât e necesar.
- Majorează riscul bolilor cardiovasculare. Alături de obezitatea pe care o provoacă, zahărul contribuie la accentuarea proceselor inflamatorii din corp și majorarea trigliceridelor din sânge. Toți trei factori sunt factori de risc pentru apariția bolilor cardiovasculare.
- Crește riscul apariției diabetului zaharat. Zahărul consumat în cantități mari un timp îndelungat, poate cauza sindromul de rezistență la insulină. În acest caz, zahărul din sânge nu poate pătrunde în celulele organismului pentru că acestea devin rezistente la insulină – cheița ce deschide accesul pentru zahăr în celule. Drept urmare, zahărul rămâne înalt în sânge și mărește mult riscul de apariție a diabetului zaharat.
- Riscul bolilor canceroase devine mai mare. Obezitatea, procesele inflamatorii cronice din organism și rezistența la insulină – toate consecințele consumului excesiv de zahăr majorează semnificativ riscul dezvoltării proceselor cancerigene.
- Alte efecte: Accelerarea proceselor de îmbătrânire, în special ale pielii, poate cauza maladia ficatului gras, influențează negativ sănătatea dentară și poate accelera degradarea cognitivă.
Cât zahăr poate fi consumat în zi?
Conform Organizației Mondiale a Sănătății, doza zilnică de zahăr adăugat este de 25 g (5 lingurițe), atât pentru adulți, cât și pentru copii.
Nu uitați să citiți etichetele alimentare și dozați porțiile de zahăr pe care le adăugați în bucate și în băuturi.
Fiți atenți la alegerea Dvs.!
Maria-Victoria Racu,
Medic igienist, Direcția Promovarea Sănătății,
Agenția Națională pentru Sănătate Publică
Șefa secției Sănătatea nutrițională și a copiilor, trainer, nutriționistă, doctorandă în anul III la Agenția Națională pentru Sănătate Publică
site: www.prosanatate.md
e-mail: maria-victoria.racu@ansp.gov.md
tel: 022574586, 079391280