Aproape orice bucătărie astăzi este dotată cu aparate electrocasnice care facilitează munca casnică, lăsând timp liber pentru alte activităţi, decât cele culinare. Dintre acestea face parte și cuptorul cu microunde, care, datorită utilizării ușoare și modului rapid de încălzire și preparare a mâncării, a devenit unul dintre cele mai practice obiecte.
Microundele sunt unde radio de frecvență înaltă, asemănătoare radiațiilor vizibile și fac parte din spectrul electromagnetic. Microundele sunt folosite pentru difuzarea televiziunii, în telecomunicații, inclusiv în telefonia mobila pe distanțe mari, internet și pentru radarul avia și cel naval. De asemenea, sunt utilizate în industria de procesare a materialelor, în medicină pentru tratamentul cu diatermie și în bucătărie pentru prepararea bucatelor.
Cuptorul cu microunde are în construcția sa un dispozitiv, numit magnetron, care produce radiații electromagnetice. Dispozitivul converteşte electricitatea primită în unde radio de scurtă frecvenţă. Aceste unde acționează direct asupra moleculelor din alimente, în special, molecule din apă, facându-le să se agite și să vibreze, absorbind ușor microundele, astfel producând căldură și încălzirea alimentelor. Mâncarea este gătita din interior, iar pentru a uniformiza acest proces, cuptorul este înzestrat cu o farfurie rotativă ce rotește alimentele pe măsura ce le încălzește.
Potrivit medicului igienist din cadrul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, Jana Oloinic, avantajele utilizării cuptorului cu microunde sunt:
- Pregătirea ușoară – mâncarea nu necesită o pregătire în prealabil;
- Simplitatea utilizării și ușor de întreținut;
- Economisirea timpului – abilitatea de dezghețare sau încălzire în doar câteva secunde/minute;
- Economisirea banilor și consumul redus de energie electrică;
- Păstrarea nutrienților mai bine – din cauza timpului scurt de gătire, vitaminele și nutrienții din produse se păstrează mai bine decât dacă ar fi fost gătite convențional;
- Prietenoase mediului – deoarece consuma doar curent electric, degajarea de carbon este redusă în cazul cuptoarelor cu microunde.
În ultimii ani, utilizarea cuptorului cu microunde stârnește discuții legate de modul în care ne-ar putea afecta sănătatea. Din motivul că acest mecanism implică radiații se vorbește că el emite radiații, alimentele devin radioactive și crește riscul apariției tumorilor. Potrivit unor studii efectuate de Societatea Americană a Cancerului, rezultă că în cazul când ”cuptoarele cu microunde sunt utilizate conform instrucțiunilor și se respectă timpul de gătire, acestea nu prezintă risc pentru sănătate și nu sunt argumente care demonstrează contrariul”. De altfel, microundele nu sunt radioactive, ele fiind electromagnetice, prin urmare este total exclus ca alimentele să devină radioactive.
O altă ipoteză este că microundele distrug enzimele și antioxidanții din alimente, distrug vitaminele, micșorează valoarea energetică a alimentelor. Orice aliment supus unui procedeu termic își pierde din nutrienți și substanțe antioxidante. Acest lucru este evident pentru toate tipurile de preparare a bucatelor. În cazul microundelor acestea penetrează mâncarea mai profund, reduc timpul încălzirii bucatelor și timpul total de gătit. Potrivit studiilor efectuate, prepararea alimentelor la microunde este considerată o modalitate sigură, care păstrează, în general, aceleași cantități de nutrienți ca și în cazul preparării lor în cuptor sau pe aragaz. Prepararea la abur este unica metoda care nu distruge antioxidanții.
Totodată, în timpul folosirii cuptorului cu microunde pot fi unele riscuri ca:
- uneori la deschiderea ușii cuptorului vasul poate exploda din cauza schimbării bruște de temperatură, provocând arsuri severe ale pielii;
- în cazul nerespectării timpului de utilizare poate să se petreacă supraîncălzirea apei, deoarece produsele lichide ating temperatura de fierbere fără a forma „bulele caracteristice” și noi nu ne dăm seama dacă lichide fierbe sau nu;
- în timpul încălzirii alimentelor în recipiente de plastic, aluminiu sau metal, neadmise pentru cuptorul cu microunde, are loc migrarea substanțelor chimice din vase, care pot avea efecte toxice pentru sănătate;
- în cazul produselor cu o structură mai densă și groasă, cum ar fi o bucata de carne, ar exista riscul preparării incomplete, care poate să conțină microorganisme patogene organismului, provocând toxico-infectii alimentare.
Conform dovezilor Organizației Mondiale a Sănătății, cuptorul cu microunde este considerat un aparat sigur, atâta timp cât sunt respectate condițiile de utilizare și anume:
- respectarea tuturor instrucțiunilor producătorului, în timp utilizării cuptorului;
- interzicerea utilizării recipientelor din plastic, metal sau aluminiu pentru încălzirea bucatelor; utilizarea vaselor din materiale compatibile cu aceste tipuri de cuptoare – caserolele, recipientele ceramice sau din sticla cu inscripția simbolului pentru compatibilitate cu microundele.
- neutilizarea ustensile de metal sau foliei de aluminiu în interiorul cuptorului. În combinație cu metalele, undele electromagnetice creează un arc electric care ar putea defecta cuptorul.
- gătirea sau reîncălzirea bucatelor suculente folosind un recipient cu capac, pentru a păstra toata umiditatea în interiorul produsului.
- închiderea ușii în timpul folosirii cuptorului;
- utilizarea cuptorului într-o stare funcțională bună;
- păstrarea unei distanțe de la cuptor când el funcționează;
- interzicerea utilizării cuptorului de către copiii mici;
- curățarea cu regularitate a cuptorului cu microunde atât în interior, cât și în exterior, în special ușa acestuia cu apă caldă și soluții neagresive;
- încălzirea apei sau altor lichide în microunde nu mai mult timp decât recomandă producătorul;
- ținerea alimentelor la cuptor cât mai puțin timp pentru a-și păstra valorile nutriționale;
- utilizarea minimală a cuptoarelor cu microunde, deoarece până la urmă emite radiații electromagnetice ca alte aparate, indiferent de natura lor – telefoane, laptopuri, computere.
În concluzie, dacă cuptorul cu microunde este folosit corect și adecvat, atunci este un aparat util și eficient și poate fi folosit cu încredere.
Șefa Serviciului de Informare și Comunicare a Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP)