Acumularea kilogramelor de sărbători este cauza principală a excesului de greutate „dobândit” în timpul anului. Conform unor studii efectuate în țările din Vestul lumii, un adult are tendința să acumuleze, în mediu, 0,5 kg, începând cu mijlocul lui noiembrie până la mijlocul lui ianuarie. În plus, rezultatele demonstrează că adulții supraponderali sau obezi acumulează în această perioadă mai multe kilograme decât media menționată.
În societatea moldovenească, întinderea meselor în perioada sărbătorilor de iarnă, de la Crăciunul pe stil nou până la Sf. Vasile, poate fi cauza apariției kilogramelor în plus. De aceea, perioada ce urmează imediat după sărbători este perfectă pentru a începe lupta cu kilogramele acumulate. Iată ce recomandă nutriționiștii pentru această perioadă de după chef:
Reveniți la regimul alimentar de până la sărbători cât mai rapid posibil. Scăpați de salatele, afumăturile și patiseria rămasă de la sărbători. Astfel, veți evita excesul de calorii și nu veți suporta prea dureros acest transfer.
Nu vă înfometați prea brusc și nu treceți la un regim prea drastic. Astfel veți stresa organismul, care va avea tendința să mențină toate kilogramele pe care le-a acumulat. Aceste efecte se datorează eliminării hormonilor stresului, care inhibă arderea grăsimilor. Cea mai potrivită decizie în această perioadă este urmarea unui regim alimentar cu un deficit ușor de calorii.
Introduceți în meniul de după sărbători cât mai multe fibre alimentare. Le găsiți în fructele proaspete și uscate, legume și cereale. Acestea vor contribui la procesul de digestie, vor menține sațietatea și vor restabili microflora intestinală, care a avut de suferit în perioada sărbătorilor. Multiple studii medicale au demonstrat că o microfloră intestinală sănătoasă contribuie și la menținerea unei mase corporale adecvate. La menținerea sănătății digestive vă vor ajuta și produsele lactate fermentate, precum iaurtul și chefirul.
Renunțați la dulciuri și la alcool. Pe lângă faptul că sunt bogate în calorii, aceste produse au proprietatea de a mări pofta de mâncare. Iar atunci când frigiderul e plin de bunătăți, aceste pofte contribuie la acumularea kilogramelor în plus. Nici condimentele nu sunt cea mai bună opțiune pentru masa de după sărbători.
Hidratați-vă eficient. Alcoolul și băuturile dulci pe care le-am consumat la sărbători ne-au deshidratat organismul. Optați pentru apa cu adaos de lămâie, ceaiul din ghimbir, sau ceaiurile din plante. Limitați în această perioadă și cafeaua care de asemenea deshidratează.
Practicați sportul raportat la posibilitățile reale de care dispuneți. Nu este cazul să dați buzna în sala de sport și să trageți de fiare, dacă nu ați făcut-o până la sărbători. Această modificare bruscă vă va lăsa cu febră musculară, dureri articulare și o poftă exagerată de mâncare. În plus, dorința de a face sport pentru o perioadă lungă de timp va dispare. Începeți cu plimbări, fuga în parc, yoga, aerobica sau pilates. În săptămânile următoare, puteți adăuga exerciții cardio și de forță.
Fiți atenți la ce vă spune corpul ! Sănătate multă să aveți!
Maria-Victoria Racu,
medic igienist, Direcția Promovarea Sănătății,
Agenția Națională pentru Sănătate Publică
Șefa secției Sănătatea nutrițională și a copiilor, trainer, nutriționistă, doctorandă în anul III la Agenția Națională pentru Sănătate Publică
site: www.prosanatate.md
e-mail: maria-victoria.racu@ansp.gov.md
tel: 022574586, 079391280