Bronzul a devenit un accesoriu de nelipsit, în special pentru femei începând cu anii ‘20. Modificările socio-culturale și economice, dar și datele insuficiente cu privire la potențialul nociv al expunerii prelungite la radiațiile solare au transformat bronzul într-un trend.
În ciuda recomandărilor de specialitate contemporane și a studiului aprofundat al efectelor dăunătoare ale supraexpunerii la soare, pielea aurie, bronzată rămâne un etalon al frumuseții. Mai mult de atât, aceasta este asociată în mod eronat cu conceptul că o piele bronzată este o piele sănătoasă.
De fapt, bronzatul reprezintă mecanismul prin care organismul încearcă să se protejeze de efectele potențial nocive ale radiațiilor ultraviolete la nivel cutanat, cea mai gravă consecință fiind cancerul de piele.
Cancerul de piele este unul dintre cele mai des întâlnite tipuri de cancer. Acesta ocupă locul 4 ca frecvență la bărbați (după cancerul de plămâni, stomac și prostată) și locul 2 la femei (după cancerul de sân).
Ca orice altă boală, cancerul de piele este mai ușor de prevenit decât de tratat. Cea mai mare atenție trebuie acordată prevenirii melanomului, deoarece acesta se dezvoltă foarte repede și poate metastaza chiar și în stadiile incipiente.
Factori de risc în dezvoltarea cancerului de piele
Cauzele exacte ale cancerului de piele încă nu sunt clare. Sunt cunoscuți doar factorii care sporesc riscul de dezvoltare a patologiei.
Riscului sunt supuse în special persoanele cu fenotipul „celtic” – păr blond sau roșu, piele palidă. La africani și asiatici boala apare de 6-10 ori mai rar.
Un număr mare de alunițe pe corp, de asemenea, crește riscul de a dezvolta melanom (cu cât sunt mai multe, cu atât este mai mare probabilitatea ca melanomul să se dezvolte).
Razele UV cresc semnificativ riscul apariției acestui tip de cancer de piele. În consecință, boala este mai des diagnosticată la cei care trăiesc în regiunile sudice, petrec mult timp în aer liber pe vreme însorită și vizitează adesea solarul.
Sporește riscul de cancer de piele și predispoziția genetică – un istoric de cancer de piele la una dintre rudele directe.
În plus, persoanele cu boli cronice și boli pre-canceroase ale pielii sunt mai susceptibile la apariția unei boli oncologice.
Crește riscul de dezvoltare a cancerului și contactul cu pielea a agenților chimici cancerigeni – produsele de rafinare a petrolului, cărbunele, uleiurile minerale, rășini, insecticide, erbicide ș.a.
Una dintre cauzele cancerului de piele poate fi și imunitatea redusă sever din cauza utilizării medicamentelor imunosupresoare, unor boli precum HIV SIDA, patologii limfoproliferative, după transplantul de organe interne.
Cancerul de piele apare mult mai frecvent la fumători. Acest lucru este valabil mai ales pentru varianta scuamoasă a bolii.
Despre pericolele solarului
Oamenii de știință au demonstrat legătura directă dintre solar și cancerul de piele. Cercetătorii americani citează statistici îngrozitoare: aproximativ 430.000 cazuri de cancer de piele sunt asociate cu vizitele la solar. Multe alte studii confirmă, de asemenea, pericolele acestei proceduri.
S-a dovedit că 2 din 3 persoane care vizitează regulat solarul dezvoltă în timp cancer de piele. Chiar și o singură astfel de procedură crește riscul oncologic cu 20%. Dacă o persoană a participat la 150-170 de ședințe, atunci riscul crește cu 50%. Nocivitatea atât de mare a solarului se explică prin faptul că radiația lămpilor aparatului constă în 98% din razele de cel mai cancerigen tip – undele spectrului UVA.
Efectul radiațiilor ultraviolete asupra pielii
Au fost identificate 3 tipuri majore de radiații ultraviolete (UVA, UVB și UVC), fiecare manifestând efecte distincte la nivelul țesuturilor și a funcțiilor organismului.
– Razele UVC sunt considerate cele mai periculoase pentru integritatea genetică, însă contactul acestora cu pielea este extrem de limitat datorită absorbției lor de către stratul de ozon și a protecției oferite de oxigenul atmosferic împotriva acestor radiații nocive.
– Razele UVA pot penetra în profunzime stratul dermic, fiind problema apariției ridurilor și a procesului de îmbătrânire prematură a pielii.
– Radiațiile UVB penetrează doar stratul superficial al pielii (epiderma) și pot favoriza apariția eritemului pielii. Deoarece sunt parțial influențate de condițiile meteorologice (prezența norilor, ceții), razele UVB sunt considerate principala cauză a arsurilor solare și a cancerului de piele.
Aflarea un timp îndelungat la soare arzător este un obicei dăunător. Pielea primește o „doză” periculoasă de radiații ultraviolete. O schimbare de culoare este deja un indiciu că pielea încearcă să se adapteze la condiții dăunătoare.
Apariția unui bronz imediat, indică la faptul că pielea a fost nevoită să se protejeze de arsurile solare și să se adapteze la efectele razelor UV. În timpul oricărei sesiuni de expunere la soare pot apare modificări ireversibile în ADN-ul celulelor responsabile de metabolismul melaninei. Alterarea structurii codului genetic poate conduce fie la apoptoză (moartea celulară), fie la modificarea funcției biologice a celulei, situție promotoare a cancerogenezei, dar și a condițiilor patologice variate care pot să apară mai ales în cazul radiațiilor de tip UV-B.
Arsurile solare au devenit deosebit de periculoase în ultimele decenii, deoarece din cauza degradării mediului, stratul de ozon s-a subțiat și acum permite trecerea mai multor raze ultraviolete.
Cum să faci plajă corect pentru a evita cancerul de piele
– aplică protecția solară cu SPF potrivit tipului de piele;
– fă plajă în cele mai sigure ore – înainte de ora 10 sau după ora 16.
Notă! Unele surse ne sfătuiesc să acoperim alunițele mari cu o bandă pe durata bronzării pentru a preveni melanomul.
Acest lucru nu are niciun sens, dimpotrivă, poate să facă rău, expunând nevul la traume și creând un efect de seră. În plus, melanomul se poate forma și pe alte zone ale pielii în afara alunițelor.
Evitați contactul direct cu soarele în următoarele cazuri: boli pre-canceroase de piele și alte boli de piele în faza acută, aveți un număr mare de alunițe, aveți predispoziție genetică la cancer de piele, copii sub 3 ani.
Reguli pentru autoexaminarea alunițelor
Cel puțin o dată pe lună inspectați independent alunițele pentru a fi atent la modificări. Prezența a mai mult de 20 de alunițe este un motiv pentru a contacta un dermatolog și a obține un pașaport pentru piele pentru o examinare preventivă regulată.
Solicitați sfatul unui profesionist dacă observați următoarele semne:
– alunița a devenit asimetrică;
– marginile nevului au devenit neuniforme;
– culoarea s-a schimbat – pigmentarea a dispărut sau alunița a devenit foarte închisă;
– alunița a crescut în dimensiune
– atenție deosebită în caz că are mai mult de 7 mm în diametru;
– au apărut cruste sau crăpături;
– alunița a început să sângereze;
– au apărut senzații dureroase;
Chiar și unul dintre aceste semne este suficient pentru a apela la un dermatolog.
Cum să preveniți cancerul de piele
Prevenirea este obligatorie pentru toată lumea, dar mai ales pentru cei expuși riscului. Pentru a reduce riscul de cancer de piele, este suficient să urmați câteva reguli simple:
– evitați expunerea prelungită la soare între orele 10 – 16;
– aplicați protecție solară care se potrivește tipului dumneavoastră de piele (cu conținut UVA/UVB, SPF 10, 15, 20 , 30, 35, 50 ș.a.), puteți consulta recomandările producătorului de remediu de protecție solară chiar de pe ambalaj;
– nu utilizați cosmetice expirate și remedii populare dubioase;
– în vacanță în țările cu climă foarte caldă purtați haine speciale de plajă, pălării cu boruri largi, faceți plajă sub umbrelă;
– consultați un medic specialist la necesitate și vindecați complet orice boli de piele;
– renunțați la fumat și alcool, adoptați un mod de viață sănătos;
– observați din timp orice modificări ale alunițelor și nu ezitați să mergeți la specialist;
– faceți un control profilactic la dermatolog o dată pe an.
Diagnosticul precoce va ajuta la prevenirea dezvoltării și progresării ulterioare a bolii. De exemplu, dacă un neoplasm este îndepărtat la primul semn de modificări maligne, dezvoltarea cancerului de piele poate fi evitată.
Singurul efect considerat „benefic” ca urmare a expunerii la soare este constituit de sinteza vitaminei D la nivel cutanat. Absorbția radiațiilor UVB la nivelul pielii declanșează reacția de conversie a dehidrocolesterolului, (precursor al vitaminei D prezent la nivelul pielii) în pre-vitamina D3, numită și „vitamina soarelui”.
Cu toate acestea, sursele oficiale nu recomandă expunerea excesivă la soare cu scop de acoperire a nevoilor nutriționale de vitamina D.
Fiți atenți la băile de soare și aveți grijă de sănătatea pielii!
- Medic igienist, specialistă în promovarea sănătății, Agenția Națională pentru Sănătate Publică
- site: www.prosanatate.md
- e-mail: lilia.plamadeala@ansp.gov.md
- tel: 022574573, 060167771