Sănătatea orală este un indicator cheie al sănătății generale, al bunăstării și al calității vieții. Sănătatea orală este definită drept o stare de lipsă de dureri bucale și faciale, boli și tulburări bucale care limitează capacitatea unui individ de a mușca, mesteca, zâmbi, vorbi, dar și bunăstarea psihosocială.
Bolile bucale afectează aproape 3,5 miliarde de oameni din întreaga lume, cariile dinților permanenți fiind cea mai frecventă afecțiune. La nivel global, se estimează că 2,3 miliarde de oameni suferă de carii ale dinților permanenți, iar peste 530 de milioane de copii suferă de carii ale dinților primari. În țările europene cariile dentare la copiii de 6 ani variază de la 20% la 90%. În grupul de vârstă de 65-74 de ani prevalența persoanelor care și-au pierdut toți dinții naturali variază între aproximativ 20% și 50%.
În majoritatea țărilor cu venituri mici și mijlocii, odată cu creșterea urbanizării și a schimbărilor condițiilor de viață, prevalența bolilor bucale continuă să crească. Acest lucru este cauzat în primul rând de expunerea inadecvată la fluor și a accesului redus a persoanelor la serviciile de îngrijire a sănătății orale.
De ce este importantă sănătatea orală?
Sănătatea cavității bucale poate afecta totul: modul în care te simți, inclusiv în preajma celorlalți, cum vorbești, zâmbești și te exprimi, chiar și capacitatea ta de a te bucura de o masă simplă. Cu alte cuvinte, îți afectează fericirea și bunăstarea, așa că protejează-ți gura! Deci, prețuiește și ai grijă!
O igienă orală corespunzătoare are în calitate de avantaj evitarea multor neplăceri care pot să apară atât la nivelul dinților, cât și al mucoasei orale. La momentul actual sănătate oro-dentară a devenit, mai mult decât oricând, o prioritate. Deși în trecut se punea accent pe igiena dentară pentru a preveni afecțiunile dentare, în special caria dentară, astăzi se consideră că folosirea mijloacelor de igienizare contribuie, în plus, și la prevenirea sau ameliorarea unor afecțiuni la nivelul părților moi ale cavitații orale.
Astfel, mucoasa orală poate fi terenul de manifestare a unor afecțiuni generale, uneori grave. Însă, de cele mai multe ori, aici se manifestă numeroase afecțiuni proprii ale cavității orale. O igienă orală necorespunzătoare sau efectuată intermitent nu face decât să agraveze toate aceste probleme. Nerespectarea ritualului zilnic de îngrijire orală poate avea repercusiuni de gravitate diferită, imediat sau la a anumită distanță de timp.
Care sunt cele mai frecvente boli bucale?
- cariile dentare (cavități);
- boala parodontală;
- cancerul oral;
- bolile infecțioase orale;
- traumatisme bucale;
- leziunile ereditare.
Boala orală severă poate provoca durere și disconfort, afectând adesea și calitatea vieții. În plus, mai multe boli orale sunt legate de boli cronice, cum ar fi boala parodontală și diabetul, cariile dentare și obezitatea. Bolile majore afectează oamenii de toate vârstele, ele implică pierderea orelor de școală și de muncă, reprezintă o povară economică considerabilă pentru individ și pentru societate. Povara bolilor bucale și a altor boli cronice în Regiunea Europeană poate fi redusă prin prevenirea direcționată către populație care abordează simultan factorii de risc comun.
Factorii de risc pentru afecțiunile orale sunt:
- Alimentața neechilibrată, lipsită de nutrienți stă la baza dezvoltării cariilor dentare și a pierderii premature a dinților;
- Consumul excesiv de băuturi carbogazoase care duce la erozia smalțului dentar;
- Calitatea apei și a produselor alimentare cu o concentrație înaltă de fluor, care provoacă fluoroza, mai ales la copiii mici;
- Fumatul este unul din factori etiologici în cancerul oro-faringian, afecţiuni parodontale şi a altor ţesuturi din cavitatea bucală, pierderea dinţilor;
- Consumul excesiv de alcool creşte riscul apariţiei cancerului cavităţii bucale.
De asemenea, acesta este un factor de risc major pentru numeroase probleme sociale şi a violenţei fizice care adesea generează fracturi ale oaselor feţei sau a dinţilor;
- Educația pentru sănătatea orală dificitară;
- Spargerea nucilor și deschiderea/despachetarea obiectelor cu gura.
- Ignorarea vizitelor regulate la medicul stomatolog se asociază cu afecţiuni gingivale şi carii dentare;
- Lipsa utilizării echipamentului de protecție atunci când se practică sportul sau plimbatul cu bicicleta/motocicleta care poate genera traumatisme faciale.
Cum prevenim afecțiunile orale?
Iată ce putem face pentru a preveni afecțiunile orale:
- promovarea unei diete echilibrate, sărace în zahăr, dar bogate în fructe și legume;
- excluderea băuturilor carbogazoase și favorizarea apei potabile ca băutură principală;
- stoparea consumului tuturor formelor de tutun;
- excluderea folosirii dinților ca instrument (spargere de nuci, despachetarea obiectelor);
- reducerea consumului de alcool;
- încurajarea utilizării echipamentului de protecție atunci când faci sport și călătorești pe biciclete și motociclete (pentru a reduce riscul de leziuni și fracturi);
- periajul dinților de două ori pe zi şi folosirea zilnică a aţei dentare;
- vizita la medicul stomatolog o dată la șase luni;
- depistarea precoce a cancerului oral și a simptomelor orale ale HIV/SIDA prin efectuarea consultațiilor sistematice la medicii specialiști.
Pentru un zîmbet frumos și sănătos, ai grijă de sănătatea ta orală!
- Medic igienist, specialist în promovarea sănătății, la Agenția Națională pentru Sănătate Publică
- e-mail: liliana.arnaut@ansp.gov.md
- tel: 022574700, 068369979