Care sunt beneficiile consumului de scorțișoară?

Scorțișoara este un condiment utilizat pe larg în majoritatea bucătăriilor, fiind delicioasă în mâncăruri dulci, deosebită în mesele sărate, are un gust cald, ușor picant care se potrivește bine tuturor felurilor de mâncare.

Scorțișoara este obținută din partea interioară a unor copaci veșnic verzi, din soiul Cinnamomum care crește în regiunile tropicale. Unul dintre principalele soiuri de scorțișoară este Ceylon, care provine din Sri Lanka, Madagascar și Brazilia. Un alt tip este scorțișoara Cassia, cu o aroma mai intensă și provine din țările precum China, Vietnam și India.

Acest condiment conține numeroase substanțe care sunt benefice pentru sănătate. Studiile efectuate în acest sens au concluzionat că toate aceste beneficii pot fi obținute de la scorțișoară în stare pură, uleiurile esențiale, pudră de scorțișoară sau extracte. Astfel, scorțișoara este unul dintre cele mai benefice condimentele din lume.

Care sunt beneficiile scorțișoarei pentru sănătate?

Efect antiviral, antibacterian și antifungic. Se crede că scorțișoara are multe proprietăți medicinale cu efect calmant, fiind frecvent folosită în medicina chineză bazătă pe plante. Mirosul și aroma deosebită ale scorțișoarei provine din uleiurile esențiale conținute în coajă, numite cinnamaldehidă. Cinnamaldehida are proprietăți antivirale, antibacteriene și antifungice.

Susține sănătatea intestinală. Unele condimente, inclusiv scorțișoara, au proprietăți prebiotice. Acestea conțin fibre alimentare care pot ajuta la restabilirea echilibrului bacteriilor din intestin, susțin sănătatea digestivă și pot atenua orice probleme digestive. În medicina Ayurvedică, uleiul de scorțișoară era folosit pentru tratarea flatulenței și a problemelor digestive. Consumată în băuturi calde, așa cum este ceaiul, scorțișoara măcinată îmbunătățește circulația sângelui, ameliorează problemele digestive și simptomele sindromului de colon iritabil.

Are proprietăți anti-inflamatoare. Datorită conținutului mare de antioxidanți, aceasta scade riscul bolilor cardiace, a cancerului sau a tulburărilor psihice. În plus, scorțișoara ameliorează inflamațiile și poate fi benefică în tratarea durerilor, a febrei musculare sau a durerilor menstruale.

Reduce tensiunea arterială. Există dovezi științifice care susțin că un consum regulat de scorțișoară poate reduce tensiunea arterială.

Reglează nivelul glicemic din sînge. Consumul de scorțișoară ajută la reglarea nivelului de zahăr din sânge, prin acțiune de imitare a insulinei. În special scorțișoara are un efect moderat asupra scăderii nivelului de zahăr din sânge la persoanele cu diabet zaharat de tip II.

Sursă bogată de antioxidanți. Scorțișoara conține o serie de antioxidanți, printre care polifenoli, acid fenolic și flavonoide, care protejează organismul de stresul oxidativ și de efectele negative ale radicalilor liberi.

Reduce nivelul colesterolului LDL. Compușii care se găsesc în scorțișoară reduc nivelul de colesterol LDL (colesterolul „rău“) și al trigliceridelor din sânge și păstrează un nivel stabil al colesteroului HDL (colesterolul „bun“).

Protejează creierul. Afecțiuni precum Parkinson și Alzheimer sunt mai frecvente pe măsură ce îmbătrânim și se caracterizează printr-o deteriorare progresivă a celulelor creierului. În boala Parkinson și Alzheimer, acumularea de fragmente de proteine în creier acționează prin încetinirea modului în care o persoană gândește și își amintește. Scorțișoara conține doi compuși care par să inhibe acumularea acestor proteine.

Tratamentul infecțiilor tractului urinar. Un studiu realizat în Germania a demonstrat că scorțișoara suprimă complet infecțiile tractului urinar cauzate de E.coli.                                                                                                        

Reduce durerea. Scorțișoara contribuie la reducerea durerii datorită acțiunii sale de inhibiție a prostaglandinei.                                                                        

Protejează sănătatea bucală. Conform studiilor, extractul de scorțișoară protejează împotriva bacteriilor care se găsesc în microflora bucală și care cauzează apariția cariilor, respirația urât mirositoare sau alte infecții. Uleiul esențial de scorțișoară poate fi folosit în locul apei de gură.

Când este periculoasă scorțișoara?

Deși acest condiment are multe aspecte favorabile, există un dezavantaj pentru majoritatea tipurilor de scorțișoară, și anume componentul cumarina.

Cumarina este un compus chimic găsit în mai multe plante, inclusiv în scorțișoară, care poate provoca leziuni hepatice în doze mari. Cu toate acestea, cumarina nu este prezentă în scorțișoara de Ceylon, ceea ce înseamnă că are toate beneficiile minunate, fără acest dezavantaj.

Consumul excesiv de scorțișoară poate duce la dezvoltarea de afte bucale, deoarece aceasta conține un compus chimic care poate declanșa o reacție alergică. Pe lângă afte, alte simptome pot fi: limba umflată, gingiile inflamate, o senzație de mâncărime sau arsură în gură.

Vă îndemnăm să introduceți scorțișoara în meniu și nu uitați de precauțiile sus-menționate.

Sănătate să aveți!