Ce semnifică echilibrul în alimentație și cum îl poți atinge

Auzim tot mai frecvent că este important să avem echilibru – în viață, în gânduri, emoții, ba chiar în alimentație. În cazul ultimei putem rămâne confuzi, întrucât echilibrul poate fi interpretat într-un mod diferit. Află în continuare ce este, totuși, acest „echilibru alimentar”, cum poate fi înțeles și respectat în fiecare zi.

Un regim alimentar echilibrat

Pentru a obține toate nutrimentele necesare corpului pentru buna funcționare, este foarte important să avem un regim alimentar echilibrat. Pentru aceasta, este important ca în fiecare zi majoritatea caloriilor să provină din:

– Fructe și legume proaspete;

– Cereale integrale;

– Leguminoase;

– Nuci;

– Proteine de calitate superioară.

Că tot veni vorba de calorii: acestea reprezintă cantitatea de energie stocată într-un aliment sau în altul. Corpul tău utilizează aceste calorii atât pentru a supraviețui (pentru bătăile inimii, respirație, funcționarea creierului sau a altor organe), dar și pentru activitățile fizice zilnice (mers, alergat, efectuarea treburilor casnice, sau a sarcinilor de serviciu).

În medie, o persoană adultă are nevoie zilnic de 2000 de calorii pentru a-și menține greutatea, însă numărul acestora va depinde de vârstă, sex și activitatea fizică. În general, bărbații consumă mai multe calorii decât femeile, la fel și persoanele care practică exerciții fizice.

Iată de câte calorii are nevoie o persoană în funcție de vârstă:

PersoanaNecesități energetice
Copil sedentar, 2-8 ani1000-1400 kcal
Copil activ, 2-8 ani1000-2000 kcal
Fetițe, 9-13 ani1400-2200 kcal
Băieți, 9-13 ani1600-2600 kcal
Femei active, 14-30 ani2400 kcal
Femei sedentare, 14-30 ani1800-2000 kcal
Bărbați activi, 14-30 ani2800-3200 kcal
Bărbați sedentari, 14-30 ani2000-2600 kcal
Persoane active: 30 de ani și peste2000-3000 kcal
Persoane sedentare: 30 de ani și peste1600-2400 kcal

Sursa acestor calorii în meniul nostru zilnic este, de asemenea, importantă. Alimentele care furnizează doar calorii, dar nu substanțe nutritive, sunt denumite „calorii goale”. Exemple de asemenea alimente sunt:

– Torturi, biscuiți, fursecuri sau gogoși;

– Carnea procesată (crenvurști, salamuri ș.a.);

– Băuturile energizante și cele carbogazoase;

– Înghețata;

– Cartofii fri și chipsurile;

– Pizza și alte produse fast-food.

Cu toate acestea, contează nu doar alimentul în sine, dar și ingredientele din care este fabricat.

O pizza preparată acasă din făină integrală și multe legume proaspete poate fi o alegere sănătoasă. Spre deosebire de aceasta, pizza din comerț fabricată din făină albă, margarină, maioneză, salamuri și alte ingrediente procesate este o alegere total nesănătoasă, plină de „calorii goale”.

Pentru o sănătate puternică, este necesar să eviți produsele cu calorii goale și să adaugi alimente bogate în nutrimente.

De ce este importantă o alimentație echilibrată?

O dietă echilibrată aprovizionează corpul cu toate nutrimentele necesare pentru a funcționa eficient. Fără acest suport nutritiv corpul nostru este mult mai vulnerabil față de infecții, boli, oboseală și o are performanță diminuată.

Copiii care nu își iau doza de alimente sănătoase se pot confrunta cu probleme de dezvoltare și de creștere, o performanță academică proastă, dar și infecții frecvente. De asemenea, există riscul aceștia să dezvolte deprinderi alimentare nesănătoase care îi vor urmări pe parcursul întregii vieți de adult.

Potrivit Centrului pentru Științe în Interes Public, 4 din 10 cauze de deces din Statele Unite sunt conectate în mod direct cu modul de alimentație. Printre aceste cauze se numără:

– Bolile de inimă;

– Cancerul;

– Infarctul miocardic;

– Diabetul zaharat de tip II.

Cum poți atinge echilibrul în alimentație?

O alimentație sănătoasă și echilibrată conține, de obicei, următoarele nutrimente:

Proteine de origine animalieră și vegetală;

Grăsimi sănătoase (uleiuri nerafinate, presate la rece, ulei de pește). Se recomandă limitarea grăsimilor saturate, precum untul, cașcavalul și brânzeturile;

Carbohidrați, inclusiv amidon și fibre alimentare.

Pentru aceasta, zilnic ar fi bine să consumăm produse din următoarele categorii:

– Fructe;

– Legume;

– Cereale (preferabil integrale, nerafinate);

– Produse lactate;

– Produse bogate în proteine (pește, carne, ouă, leguminoase, nuci și semințe).

Totodată, unele persoane pot adopta un stil alimentar vegetarian (produse vegetale, lactate, ouă sau pește, în funcție de alegerile personale), în cazul căruia este foarte importantă combinația mai multor tipuri de produse vegetale pentru a obține cantitatea și calitatea proteinelor necesare pentru o bună funcționare a organismului.

Printre sursele vegetale de proteine se numără leguminoasele (fasole, mazăre, linte, năut), nucile (migdale, caju, nuci grecești, alune), cerealele integrale și semințele (de floarea soarelui, dovleac, cânepă, chia).

Atenție! Chiar și adunând împreună nutrimentele și produsele din toate grupele alimentare menționate mai jos este important să le echilibrezi și pe acestea. Iată de ce este importantă urmarea principiului „Farfuria Mea”. Acesta include:

– Completează jumătate din farfuria ta cu fructe și legume;

– Adaugă doar o pătrime de cereale integrale;

– Mai puțin de o pătrime urmează să fie o sursă de proteină;

– Produsele lactate urmează să fie alături de farfuria sănătoasă.

Într-adevăr, echilibrul este important, în special în regimul alimentar pe care îl urmăm. Asigură-te că urmezi principiile generale, menționate mai sus, pentru o viață sănătoasă și echilibrată.

Fii atent la alegerea ta!