Ce semnifică conceptul de „îmbătrânire sănătoasă” și cum poți opta pentru el

Îmbătrânirea sănătoasă este un proces de îmbătrânire naturală, care menține un nivel suficient de funcționalitate corporală pentru susținerea unei calități înalte a vieții.

Ce este inclus în expresia ,,îmbătrânire sănătoasă”?

În primul rând, este adaptarea unei persoane la condițiile de mediu care se află într-o continuă schimbare, absența sau minimizarea afecțiunilor, o formă fizică și psihică bună, dorința de a învăța și de a experimenta ceva nou. Respectând aceste condiții, o persoană va trăi într-adevăr destul de activ și interesant pentru sine.

Conceptul de îmbătrânire sănătoasă se referă la persoanele care au dus un stil de viață sănătos de-a lungul vieții. Majoritatea persoanelor care au avut grijă să adopte acest stil de viață au șanse mult mai mari de a nu resimți poverile înaintării în vârstă și se pot bucura de o bătrânețe sănătoasă și liniștită. Totodată, trebuie menționat faptul că, în prezent, medicina a atins un nivel prin care putem depăși numeroase afecțiuni cu care ne putem confrunta de-a lungul vieții.

Vârstnici sunt toate persoanele cu vârsta de peste 75 de ani. După 90 de ani persoanele sunt numite longevive. Trebuie să înțelegem clar că îmbătrânirea este un proces ireversibil și într-un fel sau altul, cu toții îmbătrânim. Bătrânețea vine, de asemenea, cu mai multe schimbări psihosociale. Cea mai importantă dintre acestea reprezintă sfârșitul vieții profesionale și reducerea treptată a cercului social. Toate aceste schimbări sunt relative pe măsură ce oamenii îmbătrânesc într-un mod sănătos.                                                                                                                                  

Ce factori influențează îmbătrânirea sănătoasă?

Factorul biologic

Factorul biologic are un impact important asupra îmbătrânirii, dar să nu generalizăm. Unii oameni de 80 de ani sunt mai sănătoși decât alții de 30 de ani. Acest lucru este puternic influențat de genetică și în special de stilul de viață. În orice caz, pe măsură ce oamenii îmbătrânesc, este normal să existe o pierdere a clarității simțurilor, mai multe probleme musculo-scheletice și boli cronice. Depresia și unele forme de demență sunt mai frecvente.

Mediul                                                                                                                                

Mediul este decisiv pentru îmbătrânirea sănătoasă și are un impact sporit chiar de la naștere. De fapt, acesta este strâns legat de dobândirea și menținerea unor obiceiuri de viață adecvate și are o influență semnificativă asupra sănătății mintale a oamenilor.

Îngrijirea sănătății                                                                                                                        

Nu toată lumea are acces egal la asistență medicală. Acest deficit se acumulează pe parcursul vieții și influențează calitatea vieții la bătrânețe. La această etapă disponibilitatea serviciilor de sănătate este un factor determinant.

Cum să faci în așa fel încât să păstrezi claritatea mintală și o formă fizică bună?

Iată câteva sfaturi pentru menținerea unei stări de sănătate generală bună:

  • Renunțatul la fumat  și alcool – persoanele care fumează, în special cele trecute de vârsta de 50 de ani, au un nivel de risc mult mai mare de a dezvolta afecțiuni medicale: cancer, accidente vasculare cerebrale, insuficiență cardiacă.  Nu doar fumatul activ poate avea efecte negative, ci și fumatul pasiv. Renunțarea la fumat poate fi un pas critic pentru a îmbunătăți sănătatea și a combate efectele îmbătrânirii.
  • Un stil de viață activ – deoarece bătrânețea aduce probleme de sănătate, exercițiile fizice reprezintă un mod de luptă cu diferite boli ale bătrâneții și, în același timp, poate avea efecte pozitive asupra sănătății psihice. Un program zilnic de exerciții fizice este esențial în viața unui vârstnic pentru a menține o masă musculară adecvată vârstei și a îmbunătăți echilibrul și flexibilitatea. De asemenea, activitatea fizică ajută la menținerea greutății, prevenirea stresului, dar și pentru starea generală de bine.
  • Alimentația sănătoasă – consumul de alimente nutritive în cantități potrivite poate ajuta la prevenirea sau ținerea sub control a diverselor afecțiuni, cum ar fi bolile cardiace, obezitatea, tensiunea arterială crescută, osteoporoza, diabetul zaharat de tip 2. O nutriție inadecvată poate duce la anemie, slăbiciune musculară, afecțiuni ce pot fi trecute foarte ușor cu vederea și puse pe seama vârstei.
  • Menținerea unei greutăți adecvate – o greutate excesivă crește riscul bolilor  cardiovasculare, diabet zaharat și hipertensiune arterială. Menținerea greutății normale, indiferent de schimbările aduse odată cu înaintarea în vârstă, poate preveni apariția problemelor de sănătate.
  •  Prevenirea căderilor – pe măsură ce o persoană îmbătrânește și condiția fizică nu mai este ca în tinerețe, aceasta devine mult mai vulnerabilă la căzături. O stare fizică bună și încălțămintea adecvată pot preveni accidentarea.
  •  Consultațiile medicale – bătrânețea aduce cu sine o serie de afecțiuni care trebuie descoperite cât mai rapid, pentru a se lua măsurile necesare. De aceea consultațiile medicale făcute regulat joacă un rol foarte important în menținerea sănătății generale a unui vârstnic.
  • Prevenirea cancerului de piele – odată ce o anumită vârstă este atinsă, pielea devine mai subțire, mai uscată și mult mai puțin elastică, ridurile își fac apariția, iar traumele superficiale necesită mai mult timp pentru a se vindeca. Vârstnicii sunt mult mai vulnerabili la apariția cancerului de piele. Aceștia trebuie să își protejeze pielea cât mai mult de razele solare și să evite să stea afară în zilele însorite de vară, în special în intervalul dintre orele 10 și 16.
  • Examinări periodice dentare, vizuale și auditive – atât dinții, cât și gingiile  pot rămâne într-o stare bună pe parcursul întregii vieți în cazul în care vârstnicii beneficiază de o îngrijire corespunzătoare. Acest lucru înseamnă perierea zilnică a dinților și folosirea aței dentare alături de examinările periodice la un medic dentist.

Starea ochilor nu trebuie nici ea neglijată. Principalele probleme care pot să apară sunt cataracta și glaucomul. Din cauza expunerii la zgomotele puternice de-a lungul vieții, la bătrânețe poate să apară diminuarea sau pierderea auzului.

  • Gestionarea stresului – stresul nu este influențat doar de factori materiali, ci și de factori afectivi: schimbarea stilului de viață, retragerea din viața profesională, limitările fizice și medicale care pot crea un sentiment de neputință. Importanța unei vieți liniștite, în special în această perioadă este crucială.
  • Prevenirea declinului cognitiv – odată cu înaintarea în vârstă sunt afectate și procesele cognitive. Creierul nu își mai realizează la fel de bine ca înainte principalele funcții, ceea ce îi poate afecta foarte mult pe vârstnici. E important de găsit diverse mijloace pentru stimularea memoriei prin jocuri de cărți sau puzzle-uri, implicare în cât mai multe activități și hobby-uri care aduc plăcere.

Speranța de viață la nivel mondial a crescut. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) prezice că numărul persoanelor cu vârsta peste 60 de ani din lume se va dubla între anii 2015 și 2050.