Ce este acneea, de ce apare, cum poate fi prevenită și tratată

Acneea este o afecțiune cronica, inflamatorie a pielii care provoacă apariția de pete și coșuri, mai ales pe față, umeri, spate, gât, piept și partea superioară a brațelor. În unele cazuri se formează și leziuni mai profunde, denumite chisturi. 

Acneea apare frecvent în perioada pubertății, când glandele sebacee sunt hiperactive, dar se poate manifesta la orice vârstă.

În general, aceasta nu este o afecțiune periculoasă, însă poate lăsa urmări sub formă de cicatrici ale tegumentelor, iar unele persoane pot simți disconfort și jenă.

De ce apare acneea?    

Pielea umană are pori și foliculi, care comunică cu glandele sebacee din piele. Foliculii sunt ca niște saci mici ce produc și secretă lichid, iar glandele sebacee – sebum. Sebumul transportă celulele moarte ale pielii prin foliculi către pori pentru a fi eliminate la suprafața pielii. În momentul când foliculii se blochează, sebumul se acumulează sub piele, favorizând apariția coșurilor.Propionibacterium acnes (P. acnes) este bacteria care trăiește pe piele și contribuie la diseminarea infecției. Cercetările în domeniu sugerează că  gravitatea și frecvența acneei depinde de tulpinile de bacterii care colonizează suprafața pielii fiecărui individ.

Factori hormonali 

Acneea este declanșată de o serie de factori, dar principala cauză este considerată a fi  creșterea nivelului de androgeni.Androgenii  sunt hormonii ai căror nivel crește în adolescență. La femei, aceștia se transformă în estrogen.

Creșterea nivelului de androgeni determină proliferarea glandelor sebacee din piele și producerea unei cantități mai mari de sebum. Excesul de sebum distruge pereții celulari ai porilor, stimulând creșterea bacteriilor.  

 Alți factori declanșatori 

– medicamente care conțin androgeni și litiu;

– produse cosmetice grase;

– schimbări hormonale;

– stres emoțional;

– menstruație.

Tratament

Tratamentul depinde de severitatea și persistența acneei.

1. Acnee ușoară   Poate fi tratată cu ajutorul diferitor geluri, creme, loțiuni ce pot fi aplicate topic fără prescripție medicală.

Cremele și loțiunile sunt perfecte pentru pielea sensibilă. Gelurile pe bază de alcool usucă pielea, respectiv sunt mai indicate pentru tenul gras. 

Remediile anti-acneice fără prescripție medicală pot conține următoarele ingrediente active: rezorcină, peroxid de benzoil, acid salicilic și azelaic, sulf, ș.a.

Este recomandat să  fie inițiat tratamentul cu cea mai mică doză uzuală, deoarece unele preparate la prima utilizare pot provoca iritarea pielii, roșeață, arsură. Aceste efecte secundare, de obicei, dispar la scurt timp. În caz contrar,  consultați un medic specialist.     

2. Acnee moderată până la severă 

Cazurile mai severe pot fi tratate de către un specialist dermatolog nu doar cu produse fără prescripție medicală, dar și cu administrare de antibiotice cu acțiune topică și sistemică. 

Antibioticele orale sunt indicate pe o durată de până la 6 luni pentru pacienții cu forme moderate sau severe de acnee. Obiectivul acestora este de a reduce coloniile de Propionibacterium acnes (P. acnes). Doza va fi din start maximală și se va diminua pe parcursul tratamentului. P. acnes poate deveni rezistent la unele antibiotice și periodic e necesară schimbarea lui. Mai frecvent, rezistența apare la utilizarea antibioticelor topice.                              

Contraceptivele orale, de asemenea, pot ajuta la controlul acneei la femei prin suprimarea hiperactivității hormonale. Ele sunt frecvent utilizate pe termen lung. Acestea nu sunt potrivite pentru femeile care  au o tulburare de coagulare a sângelui, sunt fumătoare, au un istoric de migrene și vârsta peste 35 de ani.                                                                                                                                                                                         Este important să consultați un medic ginecolog. 

Retinoizii: topici (adapalen, tazaroten și tretinoin), sunt derivați al vitaminei A, au efect de curățare a porilor și de prevenire a apariției punctelor albe și negre, iar cei orali (isotretinoin) sunt utilizați pentru tratamentul acneei severe, care nu răspunde la alte tipuri de tratamente.   

Utilizarea acestui medicament necesită un control strict, deoarece se poate solda cu efecte secundare grave. Pacientul trebuie să semneze un formular de consimțământ ce confirmă cunoașterea riscurilor.                                                                                                     

Efectele adverse ale izotretinoinei includ: piele uscată, buze uscate, sângerări nazale, anomalii fetale dacă este utilizat în timpul sarcinii, stare de spirit alterată. Pacienții care iau isotretinoina trebuie să evite suplimente ce conțin vitamina A, deoarece acestea ar putea duce la toxicitate.

Cum poți preveni apariția acneei și îngriji pielea predispusă la aceasta?

Spală-ți fața nu mai mult de două ori pe zi cu apă caldă și săpun indicat în acnee.

  • Nu freca pielea și nu sparge coșurile, deoarece acest lucru poate provoca infectare mai profundă cu formarea de cicatrici;
  • Doar un specialist poate trata un element acneic care necesită îndepărtare rapidă din motive cosmetice;
  • Nu atinge fața. Ține telefonul departe de față atunci când vorbești, el este o sursă de infecție;
  • Spală-te pe mâini frecvent, mai ales înainte de a aplica loțiuni, creme sau machiaj;
  • Curăță ochelarii cu regularitate, deoarece pe ei se acumulează sebum și reziduuri de pe piele;
  • Dacă acneea este pe spate, umeri sau piept, încearcă să porți haine largi pentru a lăsa pielea să respire. Evită articole de îmbrăcăminte strânse, cum ar fi benzi, șepci și eșarfe, sau spală-le cu regularitate;
  • Alege produse de machiaj pentru pielea sensibilă și evită produsele pe bază de ulei. Îndepărtează machiajul înainte de culcare;
  • Utilizează un aparat de ras electric. Aplică pe piele și barbă apă caldă și săpun înainte de a pune crema de ras;
  • Păstrează părul curat. Evită pentru păr produse, cum ar fi cele care conțin unt de cacao;
  • Evită expunerea excesivă la soare, deoarece poate provoca pielea să producă mai mult sebum, iar medicamentele utilizate în acnee cresc riscul de arsuri solare;
  • Evită anxietatea și stresul, deoarece acestea cresc producția de cortizol și adrenalină, care agravează acneea;
  • Încearcă să menții un climat rece și uscat în încăperea în care te afli, pentru a preveni transpirația.                                                                                          

Acneea este o problemă răspândită. Aceasta poate provoca jenă și disconfort, dar la moment există tratamente disponibile și eficiente în majoritatea cazurilor. În caz de necesitate, adresează-te specialistului dermatolog.

Sănătate să aveți!

Lilia Plămădeală,

medic igienist, direcția Promovarea Sănătății, ANSP