
Spasmele musculare, cunoscute și sub denumirea de fasciculații sau crampe, sunt o contracție involuntară a fibrelor care alcătuiesc un mușchi și sunt controlate de nervi. Apar atunci când mușchiul se contractă involuntar și forțat în mod necontrolat și nu se poate relaxa. Termenul medical pentru contracțiile musculare involuntare repetitive este fasciculație benignă. Acestea sunt foarte frecvente și afectează aproximativ 70% din populația generală și este rareori asociată cu tulburări grave ale sistemului nervos. Aceste spasme pot implica o parte sau întregul mușchi, sau chiar mai mulți mușchi. Cel mai frecvent se întâmplă la nivelul coapselor, gambelor, picioarelor, mâinilor, brațelor și abdomenului. Spasmele musculare variază în intensitate de la spasme ușoare la disconfort semnificativ și chiar până la durere intensă. Mușchiul spastic se palpează mai dur la atingere decât în mod normal și/sau poate părea vizibil deformat. De asemenea, poate avea contracții. Spasmele durează de obicei de la câteva secunde la 15 minute sau mai mult și se pot repeta de mai multe ori înainte de a dispărea.
Cum se manifestă spasmele musculare?
Spasmele musculare pot apărea oricând, la oricine, indiferent de vârstă și de stilul de viață. Se poate întâmpla atunci când mergi, stai jos, faci sport sau dormi. Unele persoane sunt predispuse la spasme musculare și le au în mod regulat, la orice efort fizic.
Cauzele spasmelor musculare:
Nu se cunoaște cauza exactă, se crede că poate fi vorba despre:
- întindere insuficientă;
- exerciții fizice la temperaturi înalte;
- deshidratare;
- epuizarea electroliților (săruri și minerale precum potasiul, magneziul și calciul din organism);
- descărcări nervoase involuntare;
- probleme în alimentarea cu sânge;
- stres și anxietate;
- prea multe exerciții fizice de mare intensitate;
- suprasolicitarea mușchilor;
- statul în picioare sau în aceieași poziție vreme îndelungată;
- consumul excesiv de alcool sau retragerea bruscă a alcoolului;
- consumul excesiv de cofeină sau întreruperea bruscă a consumului;
- hipoglicemia.
1. Surmenajul fizic:
Atunci când o persoană face exerciții energic sau o perioadă lungă de timp, poate experimenta zvâcniri sau tremurări musculare. Acest lucru se întâmplă din cauza oboselii musculare. Transpirația exagerată în timpul exercițiilor ar putea afecta, de asemenea, echilibrul electroliților din organism – minerale care joacă un rol important în contracțiile musculare.
2. Aportul de apă:
Apa și electroliții lucrează sinergic în organism. Atunci când o persoană nu bea suficientă apă, poate dezvolta deshidratare și poate experimenta contracții musculare involuntare. Cu toate acestea, consumul de prea multă apă poate, de asemenea, dilua electroliții din organism. Un studiu din 2019 a demonstrat că consumul unei cantități mari de apă imediat după ce persoana s-a deshidratat în timpul efortului fizic, crește riscul de crampe musculare din cauza schimbării bruște a nivelului de electroliți. Este important să vă hidratați anume în timpul exercițiilor fizice.
3. Lipsa somnului:
Unii oameni experimentează spasme musculare atunci când sunt obosiți sau nu au dormit suficient. Ca exemplu Academia Americană de Oftalmologie, specifică privarea de somn, ca una din cauzele zvâcnirii pleoapelor – un simptom comun și de obicei benign. Somnul suficient poate ajuta la oprirea acestui tip de fasciculații musculare.
4. Cofeina:
Consumul excesiv de cafea, ceai sau băuturi energizante, care conțin cofeină, poate provoca contracții musculare oriunde în corp.
5. Stres și anxietate:
Stresul psihologic sau nivelurile ridicate de anxietate pot duce la tensiune musculară, care poate duce la contracții musculare involuntare.
6. Deficiență de nutrienți:
– Calciul: organismul are nevoie de calciu pentru a susține funcționarea corectă a mușchilor. Deficitul de calciu poate provoca spasme musculare.
– Magneziul: joacă un rol important în menținerea sănătății nervilor și mușchilor. Magneziul ajută, de asemenea, la transportul calciului prin membranele celulare.
– Vitamina D: organismul are nevoie de vitamina D în cantitate adecvată pentru a absorbi calciul din alimente.
– Vitamina B12: susține sănătatea neurologică. Un deficit de B12 poate duce la crampe sau spasme, furnicături la mâini și picioare, amețeli și oboseală.
Persoanele pot avea careva dintre aceste deficiențe din cauza unei alimentații neechilibrate, a dificultăților de absorbție a nutrienților sau, în cazul vitaminei D, a lipsei expunerii la lumina soarelui.
7. Medicamente și suplimente:
Unele medicamente și suplimente alimentare pot duce la contracții musculare involuntare. Această reacție poate fi un efect secundar al produsului în sine, un rezultat al consumului exagerat sau din cauza unei interacțiuni cu alte medicamente.
De exemplu, administrarea unor cantități mari de vitamina B6 poate duce la toxicitate, care poate provoca slăbiciune musculară și amorțeală. Cu toate acestea, este important să nu eliminați sau să modificați doza indicată, fără a discuta mai întâi cu medicul dumneavoastră.
Uneori spasmele musculare apar din motive grave: hernie de disc; radiculopatie; scleroza multiplă – o afecțiune degenerativă care afectează sistemul nervos central, cunoscută sub numele de spasticitate; sindromul Isaac ș.a..
Simptomele spasmelor (crampe, fasciculații) musculare:
Spasmele musculare pot fi descrise ca o înțepatură, contracție sub piele și să se simtă dur la atingere și dureroase în mod agonizant. Spasmele sunt involuntare. Mușchii se contractă și este nevoie de tratament și de timp pentru ca aceștia să se relaxeze. Ele sunt foarte frecvente în special la adulții în vârstă și la sportivi.
Simptomele tipice ale spasmelor musculare includ:
- Durere intensă în zona afectată;
- Senzația de blocare a mușchiului într-o poziție sau mișcare;
- Umflături locale;
- Slabiciune musculară;
- Dificultăți în mișcare;
- Încordare musculară;
- Fasciculații (zvâcnituri) ale fibrelor musculare;
- Mișcări involuntare;
- Reflexe exagerate;
- Postură incomodă și incorectă a membrului/segmentului;
- Poziție anormală a degetelor, brațelor sau umerilor;
- Durere la nivelul mușchilor încordați;
- Dificultăți de mișcare.
Cum diferențiezi spasmele musculare de alte afecțiuni:
În unele cazuri, medicul poate prescrie unul sau mai multe dintre următoarele teste de diagnostic pentru a stabili dacă spasmele musculare sunt cauzate de o afecțiune neurologică sau de o altă boală:
- Electromiografie (EMG): un test care înregistrează activitatea electrică a mușchilor scheletici. Medicii folosesc EMG pentru a evalua starea mușchilor și a nervilor.
- Electroencefalograma (EEG): un test care detectează și înregistrează activitatea electrică din creier.
- Scanare RMN: un test de imagistică medicală care permite medicului să vizualizeze nervii și alte țesuturi moi din interiorul corpului. De asemenea, îi poate ajuta să detecteze leziunile care pot fi cauza unor smucituri involuntare.
- Teste de sânge: anumite teste de sânge ajută la identificarea afecțiunilor medicale subiacente care pot fi responsabile pentru simptome. Aceste teste pot ajuta la confirmarea sau infirmarea prezenței spasmelor musculare și la identificarea posibilelor cauze subiacente.
În mod obișnuit, spasmul muscular nu ar trebui să dureze foarte mult și, chiar dacă poate fi foarte dureros, de obicei nu este considerat o urgență medicală. Cu toate acestea, dacă durerea devine insuportabilă sau dacă spasmele încep după ce ai atins o substanță care ar putea fi otrăvitoare sau infecțioasă, este recomandat să mergi la serviciul de urgență.
Opțiuni de tratament pentru spasmele musculare:
Există mai multe modalități de tratament recomandate în cazul spasmelor musculare:
Metode non-medicamentoase
Pentru gestionarea și eliminarea spasmelor musculare, metodele non-medicamentoase pot fi foarte eficiente. În primul rând, sunt recomandate exercițiile de încălzire înainte de a face sport, astfel se reduce riscul de apariție a spasmele musculare. De asemenea, este importantă hidratarea. Întinderile și relaxarea musculară pot fi de asemenea utile pentru a ameliora sau preveni spasmele musculare. Masajul terapeutic cu aplicarea alternativă a compreselor calde/reci pe zona afectată pot ajuta la reducerea durerii și relaxarea musculară.
Terapia medicamentoasă
Există diferite tipuri de medicamente care pot fi utilizate pentru tratarea spasmelor musculare:
- analgezice: pot ajuta la ameliorarea durerii asociate cu spasmele musculare;
- antiinflamatoare nesteroidiene (AINS): pot reduce inflamația și pot ajuta la relaxarea mușchilor;
- medicamente pentru relaxare musculară: pot fi prescrise pentru a calma spasmele musculare, în cazurile mai severe.
Medicamentele sunt indicate doar după consultul unui specialist!
Intervenții chirurgicale
Intervențiile chirurgicale pot fi o soluție de tratare a spasmelor musculare în cazurile în care alte tratamente nu au avut succes sau când spasmele musculare afectează în mod semnificativ calitatea vieții pacientului. Este important de menționat că intervențiile chirurgicale sunt de obicei ultima opțiune de tratament și trebuie evaluate cu atenție riscurile și beneficiile pentru fiecare pacient în parte.
Prevenție
Spasmele musculare sunt dificil de prevenit. Ele pot fi imprevizibile și pot apărea spontan. Există factori de risc inevitabili, cum ar fi vârsta. Cu toate acestea, există câteva metode care ar putea fi utile atunci când vine vorba despre depășirea acestor factori de risc și de prevenirea spasmelor musculare:
- efectuarea exercițiilor de flexibilitate în mod regulat;
- obținerea unei mai bune condiții fizice;
- întinderi musculare regulate;
- hidratare frecventă: optează pentru apă, evită alcoolul și cofeina;
- evitarea exercițiilor fizice pe vreme caniculară;
- încălțăminte comodă, haine comode;
- păstrarea unei greutăți optime;
- evitarea medicamentelor care provoaca spasme musculare ca efect secundar.
Când este indicat sa consulți medicul?
Consultă medicul dacă spasmele sunt insuportabil de dureroase, apar frecvent sau durează mult timp. De asemenea, mergi la medic dacă apar următoarele simptome:
- durere semnificativă;
- umflături sau amorțeală la nivelul piciorului;
- modificări la nivelul pielii piciorului;
- trezirea de mai multe ori în cursul nopții cu crampe la picior;
- dacă somnul este afectat de apariția spasmelor;
- daca ai dezechilibre electrolitice.
În concluzie, spasmele musculare pot fi cauzate de numeroși factori, de la lipsa de hidratare la afecțiuni neurologice serioase. Simptomele variază, dar se pot identifica prin durere, rigiditate sau mișcări involuntare ale mușchiului. Există o gamă largă de opțiuni de tratament, inclusiv medicație, terapie fizică și schimbări ale stilului de viață. Este esențial să vă adresați la medic dacă simptomele persistă.
- Medic igienist, specialistă în promovarea sănătății, Agenția Națională pentru Sănătate Publică
- site: www.prosanatate.md
- e-mail: lilia.plamadeala@ansp.gov.md
- tel: 022574573, 060167771