Vremea caniculară are un impact semnificativ asupra sănătății populației. Valurile de căldură sunt unele dintre cele mai periculoase fenomene ale naturii, dar rareori sunt luate în considerare, deoarece efectele acesora nu sunt întotdeauna evidente imediat.
În perioada anilor 1998-2017 peste 166 000 de persoane au murit din cauza valurilor de căldură, inclusiv peste 70 000 au murit pe timp de caniculă începând cu 2003 în Europa.
În timp ce efectele căldurii sunt mai pronunțate în orașe, din cauza efectului de insulă de căldură urbană, mijloacele de trai și bunăstarea comunităților non-urbane pot fi, de asemenea, perturbate grav în timpul și după perioadele de vreme extrem de caldă.
Impactul asupra sănătății al unui val de căldură depinde de intensitatea și durata temperaturii, de aclimatizarea, adaptarea populației, de infrastructură și de pregătire.
Expunerea la căldură provoacă simptome severe, cum ar fi epuizarea termică și insolația – o afecțiune care provoacă leșin, usucă și încălzește pielea, din cauza incapacității corpului de a controla temperaturile ridicate. Alte simptome includ edemul membrelor inferioare, erupție cutanată termică pe gât, crampe, dureri de cap, iritabilitate, letargie și slăbiciune. Căldura poate provoca deshidratare severă, accidente cerebrovasculare acute și poate contribui la trombogeneză.
Persoanele cu boli cronice care iau zilnic medicamente au un risc mai mare de complicații și deces în timpul unui val de căldură, la fel ca persoanele în vârstă și copiii.
Reacțiile la căldură depind de capacitatea fiecărei persoane de a se adapta și pot apărea brusc efecte grave. Iată de ce este important să acordăm atenție alertelor și recomandărilor autorităților locale.
Ce măsuri urmează să întreprinzi?
Păstrează-ți locuința rece
- Încearcă să îți menții spațiul de locuit rece. Verifică temperatura camerei
între orele 08:00 și 10:00, la 13:00 și noaptea după ora 22:00. În mod ideal, temperatura camerei ar trebui să fie menținută sub 32 °C în timpul zilei și 24 °C în timpul nopții. Acest lucru este important în special pentru sugari, persoanele care au peste 60 de ani sau au afecțiuni cronice de sănătate.
- Folosește aerul de noapte pentru a-ți răcori casa. Deschide toateferestrele și obloanele în timpul nopții și dimineața devreme, când temperatura exterioară este mai scăzută.
- Redu sarcina termică din interiorul apartamentului sau a casei. Închide ferestrele și obloanele, în special cele orientate spre soare în timpul zilei. Oprește iluminatul artificial și dispozitivele electrice.
- Agață umbrele, draperii, copertine sau jaluzele pe ferestrele care primesc soarele dimineața sau după-amiaza.
- Agață prosoape umede pentru a răci aerul din cameră. Reține că umiditatea aerului crește în același timp!
- Dacă locuința ta are aer condiționat, închide ușile și ferestrele pentru a menține rece în încăpere pe o perioadă mai lungată de timp.
- Ventilatoarele electrice pot oferi ușurare, dar atunci când temperatura este peste 35 °C, pot să nu prevină bolile legate de căldură.
Este important să consumi cît mai multe lichide.
Ține-te departe de căldură
- Mută-te în cea mai rece cameră din casă, mai ales noaptea.
- Dacă nu este posibil să îți menții casa rece, petrece 2-3 ore din zi într-un loc răcoros (cum ar fi o clădire publică cu aer condiționat).
- Evită să ieși afară în cea mai caldă perioadă a zilei.
- Evită activitatea fizică intensă dacă poți! Dacă trebuie să faci o activitate, fă-o în cea mai răcoroasă parte a zilei, care este de obicei dimineața între orele 4:00 și 7:00.
- Stai la umbră.
- Nu lăsa copiii sau animalele în vehiculele parcate.
Menține corpul rece și hidratat
- Fă dușuri sau băi reci. Alternativele includ pachete și împachetări reci, prosoape, burete, băi de picioare etc.
- Poartă haine ușoare, largi, din materiale naturale. Dacă ieși afară, poartă o pălărie sau șapcă cu boruri largi și ochelari de soare.
- Folosește lenjerie de pat și cearșafuri ușoare, fără perne, pentru a evita acumularea de căldură.
- Consumă lichide în mod regulat, dar evită alcoolul, prea multă cofeină și zahărul.
- Mănâncă porții mici de alimente, mai frecvent. Evită alimentele bogate în proteine.
Ajută-i pe ceilalți
Planifică să-ți vizitezi familia, prietenii și vecinii, în special în cazul în care aceștia petrec mult timp în singurătate. Persoanele vulnerabile ar putea avea nevoie de asistență în zilele caniculare. Discută despre valuri de căldură extreme cu familia ta. Fiecare ar trebui să știe ce să facă în locurile în care își petreacă timpul. Dacă cineva pe care îl cunoști este în pericol, ajută-l să obțină sfaturi și sprijin.
Antrenează-te! Urmează un curs de prim ajutor pentru a afla cum să soluționezi urgențele legate de căldură și alte urgențe. Toată lumea ar trebui să știe cum să acționeze în cazurile de urgență.
Dacă ai probleme de sănătate
- Păstrează medicamentele la temperaturi sub 25 °C sau la frigider (citește instrucțiunile de păstrare de pe ambalaj).
- Solicită sfatul medicului dacă suferi de o afecțiune cronică sau iei mai multe medicamente.
Dacă tu sau alții se simt rău
- Încearcă să obții ajutor dacă te simți amețit, slăbit, anxios sau ai sete intensă și dureri de cap. Mută-te într-un loc răcoros cât mai rapid posibil și măsoară-ți temperatura corpului.
- Bea apă sau suc de fructe pentru a te rehidrata.
- Odihnește-te imediat într-un loc răcoros dacă ai spasme musculare dureroase (în special la picioare, brațe sau abdomen, în multe cazuri după exerciții fizice susținute pe vreme foarte caldă) și bea soluții de rehidratare orală care conțin electroliți. Este nevoie de asistență medicală dacă crampele de căldură durează mai mult de o oră.
Consultă-ți medicul dacă simți simptome neobișnuite sau dacă simptomele persistă. Dacă unul dintre membrii familiei tale sau persoanele pe care le asiști au pielea uscată fierbinte și delir, convulsii și/sau inconștiență, sună imediat un medic sau cheamă ambulanța. În timp ce aștepți ajutor, mută persoana într-un loc răcoros, pune-o într-o poziție orizontală și ridică-i picioarele și șoldurile, scoate-i îmbrăcămintea și inițiază-i răcirea externă, de exemplu, punând comprese reci pe gât și axile, pulverizează-i pielea cu apă la 25–30 °C. Măsoară-i temperatura corpului. Nu administra acid acetilsalicilic sau paracetamol.
Ai grijă de sănătatea ta și a celor din jur!
- Medic igienist, specialist în promovarea sănătății, la Agenția Națională pentru Sănătate Publică
- e-mail: liliana.arnaut@ansp.gov.md
- tel: 022574700, 068369979